Huonekalujen sijoittelu
| |

Huonekalujen sijoittelu – 6 neuvoa kalustamiseen

Yksi sisustussuunnittelijalta kysytyimmistä asioista on miten tila kannattaisi kalustaa. Mitä laittaa minnekin ja mahtuuko tilaan kaikki toivotut huonekalut. Hyvin mietitty huonekalujen sijoittelu tekee tilasta toimivan ja myös visuaalisesti tasapainoisen.

Lue vinkit kalustuksen suunnitteluun.

1. Suurimmat ja korkeimmat kalusteet taka-alalle

Yksi perusperiaate huonekalujen sijoittelussa on sijoittaa suurimmat ja korkeimmat kalusteet tilan perälle. Tämä antaa tilalle avaramman vaikutelman.

Suurten huonekalujen sijoittaminen etualalle voi tehdä niistä turhan dominoivia ja saada tilan tuntumaan ahtaalta. Esimerkiksi vaatekaapit, kirjahyllyt ja muut suuret kalusteet toimivat parhaiten takaseinällä.

Kalusteiden koko ja sijoittelu vaikuttavat tilan mittasuhteisiin.

2. Ryhmittele selkeitä kokonaisuuksia

Toinen tärkeä ohje on ryhmitellä kalusteet selkeiksi kokonaisuuksiksi. Yhdistä samankaltaiset kalusteet tai ne, jotka palvelevat samaa tarkoitusta/ toimintoa.

Esimerkiksi olohuoneessa voit ryhmitellä sohvan, nojatuolit ja pöydät yhteen niin, että ne muodostavat viihtyisän oleskelualueen.

Vältä ripottelemasta kalusteita pitkin huonetta. Kerää ne mieluummin selkeiksi kokonaisuuksiksi tarpeeksi lähelle toisiaan.

istuinryhmä
Huonekalut muodostavat selkeän kokonaisuuden, jota riittävän suuri matto sitoo yhteen.

3. Jätä tyhjää tilaa

Kalusteryhmien välille on tärkeää jättää myös tilaa. Tyhjä tila auttaa tasapainottamaan kokonaisuutta ja antaa huoneen hengittää. Tyhjä tila toimii myös visuaalisena lepopaikkana silmille ja auttaa välttämään liiallista visuaalista kuormitusta.

Tyhjää tilaa tarvitaan niin lattialle, kuin seinillekin.

4. Sujuvat kulkureitit

Mieti huonekalujen sijoittelu niin, että tilan tärkeimmät kulkureitit pysyvät vapaina. Tilassa pitää voida liikkua ilman, että kalusteet ovat tiellä. Kalusteen ohi on pystyttävä kulkemaan sujuvasti, eikä se saa estää tai hankaloittaa liikkumista. Kulkuväylän leveydeksi riittää noin metri.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että huonekalut tulee asetella tilan seinustoille ja keskilattia jättää tyhjäksi. Se ei ole hyvä tapa kalustaa tilaa.

Kalusta tila toimivasti, flow huomioiden.

tilanjakaja
Keskelle tilaa sijoitettu hyllykkö jakaa tilan.

5. Rohkeasti huoneen keskelle

Sohvan tai ruokapöydän ei siis tarvitse olla seinän vieressä. Kalusteita voi sijoittaa rohkeasti keskemmälle tilaa, etenkin jos tila on suuri. Keskellä olevat kalusteet voivat myös toimia tilanjakajina ja luoda eri toimintoja palvelevia alueita.

Jos sohvan järkevin paikka on kuitenkin seinusta, jätä sohvan ja seinän väliin 10-15cm tilaa.

6. Mitä halutaan katsella

Sohvan paikkaa miettiessä tulee miettiä myös mitä sillä istuessa halutaan katsella. Sijoitetaanko sohva suoraan tv:tä kohti vai mieluummin kohti ikkunoista avautuvaa maisemaa. Jos huoneessa on tarkoitus myös seurustella, tulisi istumapaikkoja olla myös vastatusten.

Samoin voit miettiä mitä työpöydällä istuessa halutaan nähdä. Voisiko pöydän sijoittaa seinän sijaan ikkunan eteen, tai jopa keskelle huonetta niin, että katse on kohti ovea.

Mieti myös mitä katse kohtaa ensimmäisenä, kun tilaan astutaan sisään. Yleensä katse osuu ensin huoneen keskiosaan ja takaseinälle. Korosta kaunista maisemaa pitämällä ikkunan edusta tyhjänä, tuo tyhjälle seinälle taulu tai näyttävä kaappi. Sijoita tv tai sotkuinen työpöytä sivuseinälle, jos et halua, että siitä tulee huoneen katseenvangitsija.

Sisustuksen kiintokohta
Katse kohdistuu tyhjän seinän sijasta taulukollaasiin.

Huonekalujen sijoittelu vaatii joskus hieman testailua ja hienosäätöä. Kokeile kuitenkin rohkeasti erilaisia asetteluita ja tuo kalusteita myös keskemmälle tilaa. Lue lisää kalustuksen tilantarpeesta.

Samankaltaisia aiheita