fbpx

Haluatko täydellisesti toimivan keittiön?

Puoliksitehty /

keittiön suunnittelu

Keittiön suunnittelu on yksi kodin suurimmista haasteista, ainakin, jos siitä halutaan täydellisesti toimiva. Keittiö on myös usein kodin kallein tila, joten suunnitteluun kannattaa todellakin panostaa.

Apuna on hyvä käyttää ammattilaista, mutta parhaaseen lopputulokseen pääset olemalla itse mukana suunnittelussa mahdollisimman paljon.

Olen kirjoittanut keittiön suunnittelu -oppaan, joka auttaa sinua miettimään toimivia ratkaisuja juuri omiin tarpeisiisi. Oppaasta löytyy hyväksi todettuja ratkaisuja, neuvoja ja yksityiskohtaisia vinkkejä suunnittelusi avuksi. Opas käsittelee mm. keittiön pohjamuodon valintaa, kodinkoneiden ja kalusteiden toimivaa sijoittelua, fiksujen säilytystapojen löytämistä, vinkkejä keittiön valaistukseen sekä paljon pienempiä vinkkejä, joilla parannat keittiösi käytettävyyttä.

Tässä artikkelissa kerron tiivistetysti samat asiat, joita käsittelen myös oppaassa. Kun käyt läpi ainakin nämä asiat, olet jo hyvässä vauhdissa kohti täydellisesti suunniteltua keittiötä.

Täydellisesti toimivan keittiön resepti

  1. Aloita hankkimalla tietoa keittiösuunnittelun perusteista
  2. Mieti paras keittiön malli/muoto käytettävissä olevaan tilaan
  3. Mieti mitä keittiössäsi oikeasti tehdään ja kuinka usein
  4. Mieti kodinkoneille toimivat paikat
  5. Mieti kuinka paljon säilytystilaa astioille, kattiloille, kuivaruuille yms. tarvitaan oikeasti
  6. Mieti muille keittiön tavaroille toimivat paikat
  7. Mieti mitkä ovat parhaat tavat säilöä nämä tavarat. Kaappi vai laatikko, matala vai syvä?
  8. Mieti riittävä ja monipuolinen valaistus
  9. Lisää ripaus luovuutta valitsemalla kauniit ja kestävät pintamateriaalit
  10. Nauti toimivasta keittiöstä!

1. Aloita hankkimalla tietoa keittiösuunnittelun perusteista

Tämä kohta sinulla onkin jo työn alla, koska luet artikkeliani. Tietysti Googlen kautta löytyy useita muitakin sivustoja, joita lukemalla kerrytät tietoa ja osaamistasi.

Kannattaa hyödyntää myös tuttavien kokemukset erilaisista keittiöratkaisuista sekä kierrellä keittiömyymälöitä, joista löydät valmiiksi tehtyjä kokonaisuuksia.

Kannustan kuitenkin tutustumaan myös oppaaseeni, koska olen kerännyt siihen hyvin kattavasti tietoutta keittiön suunnittelusta. Sen tiedon pohjalta sinun on helpompi lähteä tutustumaan tarkemmin keittiömyymälöiden tarjoamiin ratkaisuihin, koska olet saanut jo hyvän käsityksen mitä haluat ja tarvitset juuri omaan keittiöösi.

2. Mieti paras keittiön malli/muoto käytettävissä olevaan tilaan

Keittiön mallilla ja muodolla tarkoitan kalusteiden sijoittelua tilassa. Onko kaikki keittiön kalusteet sijoitettu yhdelle seinälle vai jopa kolmelle seinälle? Onko tilaa tarpeeksi saarekkeelle?

Keittiön malli riippuu pitkälti käytettävissä olevasta tilasta. Esimerkiksi saareke vaatii suuren tilan.

Kolmelle seinälle sijoittuvaan keittiöön muodostuu kaksi haasteellista nurkkaa, joihin tarvitaan toimivat ratkaisut (tästäkin kerron lisää oppaassa).

3. Mieti mitä keittiössäsi oikeasti tehdään ja kuinka usein

Kaikki eivät tarvitse käyttöönsä suurta keittiötä, vaikka tilaa olisikin runsaasti käytettävissä. Isossa perheessä taas arjen toimivuus on niin tärkeää, että keittiöön halutaan sijoittaa jopa kaksi astianpesukonetta, yksi likaisille ja yksi puhtaille astioille. Mieti siis keittiön kokoa ja ratkaisuja omien tarpeittesi pohjalta. 

4. Mieti kodinkoneille toimivat paikat

Kodinkoneiden sijoittelussa puhutaan yleensä toimintakolmiosta, eli lieden, vesipisteen ja jääkaapin sijoittelusta niin, että niiden välillä on helppoa liikkua ja työskennellä.

Yksi tärkeimmistä ja eniten käytetyistä kohdista keittiössä on lieden ja vesipisteen ympäristö. Mieti siis näiden sijoittelua erityisen tarkasti.

Käyn oppaassa läpi parhaita paikkoja myös astianpesukoneelle, jääkaapille, mikrolle, jäteastioille jne.

Hyvä keino järkeviin ratkaisuihin on käyttää hieman mielikuvitusta ja kuvitella itsensä keittiöön tekemään arkisia askareita. Käy jokainen toiminto ja erilaiset tilanteet mielelläsi läpi ja mieti toimiiko kaikki kuten pitääkin.

5. Mieti kuinka paljon säilytystilaa astioille, kattiloille, kuivaruuille yms. tarvitaan oikeasti

Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää oikeasti aikaa, jotta saat oikeanlaista säilytystilaa oikean verran. Laske ja kirjaa ylös, kuinka monta pinoa erilaisia lautasia keittiössä säilytetään, montako hyllymetriä tarvitset kuivaruuille jne.

6. Mieti muille keittiön tavaroille toimivat paikat

Toimiva keittiö tarkoittaa sitä, että kaikki on siellä missä pitääkin. Mieti siis parhaat paikat astioille, kapustoille ja kauhoille, mausteille, kattiloille jne.

Esimerkiksi ruokailuastiat kannattaa sijoittaa lähelle astianpesukonetta, jotta ne on helppo laittaa paikoilleen pesun jälkeen. Astioiden kannattaa sijaita myös lähellä ruokapöytää kattamisen helpottamiseksi.

Tähänkin vaiheeseen saat lisää apua ja vinkkejä oppaastani.

7. Mieti mitkä ovat parhaat tavat säilöä nämä tavarat. Kaappi vai laatikko, matala vai syvä?

Yleissääntönä voin kertoa, että ulosvedettävät laatikot ovat aina parempi ratkaisu, kuin hyllylliset kaapit. Laatikkoon muodostuu kuitenkin hukkatilaa, jos se on väärän kokoinen tarkoitukseensa.

Esimerkiksi kattilat ja pienkoneet tarvitsevat korkeareunaisen laatikon, mutta aterimet, leivinpaperit yms. asettuvat paremmin matalareunaiseen laatikkoon.

8. Mieti riittävä ja monipuolinen valaistus

Lähes jokaisessa kodin tilassa tulisi olla hyvä yleisvalo, fiksusti suunniteltu ja toimiva työskentelyvalaistus sekä myös tunnelmavaloa. Myös keittiössä.

Valaistus kannattaa suunnitella muuntautuvaksi erityisesti, jos ruokailutila sijaitsee keittiössä. Illallinen on huomattavasti tunnelmallisempaa hämärässä tunnelmavalossa, kuin kirkkaassa työskentelyvalaistuksessa. Seinäkaappien alapuolelle asennetut valot häikäisevät ikävästi pöydässä istujien silmiä, koska ne ovat juuri silmän tasolla. Tästä syystä kannattaa suunnitella tilanteen mukaan muuntautuva valaistus.

Olen kirjoittanut valaistuksesta aikaisemmin myös täällä artikkelissani “Onhan tilassa nämä 3 valaistustyyppiä?” ja “5 askelta hyvään valaistussuunnitelmaan”.

9. Lisää ripaus luovuutta valitsemalla kauniit ja kestävät pintamateriaalit

Vaikka olenkin ammatiltani sisustussuunnittelija, en jaa oppaassani neuvoja keittiön sisustamiseen tai materiaalien valintaan. Materiaalit ja värit ovat hyvin henkilökohtaisia ja yksilöllisiä valintoja, joten mitään yleispätevää ohjetta niiden valintaan olisi mahdotonta antaa.

Tämä osio jää siis sinun pohdittavaksi.

Inspiraatiota löydät keittiömyymälöiden mallikeittiöstä sekä vaikkapa Pinterestistä.

Tietysti kannustan käyttämään myös ammattilaisen apua, jos omat ideat eivät riitä tai kaipaat apua omien unelmiesi viemisestä käytäntöön.

(Käyn oppaassa kuitenkin läpi erilaisien vetimien hyviä ja huonoja puolia, koska vetimet vaikuttavat oleellisesti keittiön käytettävyyteen, sen lisäksi, että ne ovat myös iso osa keittiön ilmettä.)

10. Nauti toimivasta keittiöstä!

Jos jokin näistä täydellisen keittiön suunnittelun vaiheista jäi epäselväksi tai kaipaat syvällisempää tietoa, tutustu koko oppaaseen.

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!

Iso kiitos, jos jaat artikkeliani eteenpäin!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.