Miten huomioida tilan akustiikka sisustussuunnittelussa?
-Laittaisitteko TV:tä hiljemmalle siellä yläkerrassa?
-Oli ihanaa ruokaa siellä ravintolassa, mutta kurjaa kun oli niin vaikea jutella.
-Anteeksi, mille päivälle halusittekaan tehdä varauksen?
-Olen aina niin väsynyt työpäivän päätteeksi. Mistähän se johtuu?
Tämä on vieraskynäartikkeli.
Lue lisää kirjoittajasta, Kirsi Hirvosesta (Kaiku Interior), artikkelin lopusta!
Akustiikalla on suuri merkitys tilan viihtyvyyteen
Rakentamisen ja sisustussuunnittelun maailmassa yksi usein aliarvioitu tekijä on akustiikka. Tilan akustiikka vaikuttaa merkittävästi kokonaisviihtyvyyteen, joten huolellisella sisustussuunnittelulla voi tehdä tilasta paitsi visuaalisesti houkuttelevan myös ääniympäristöltään miellyttävän.
Paras ratkaisu olisi huomioida tilan akustiikka jo rakennusvaiheessa, mutta sen parantamiseen löytyy paljon hyviä ratkaisuja myös jälkikäteen.
Tutkimukset kertovat, että meluisa ympäristö vaikuttaa mm. keskittymiskykyyn, oppimiseen, työstä suoriutumiseen, sairaudesta toipumiseen ja tietenkin yleiseen viihtyisyyteen. Vietämme nykyään 90 % ajastamme erilaisissa sisäympäristöissä. Ei ole siis yhdentekevää millaisia tiloista suunnittelemme.
Mitä kaikkea tulisi huomioida, että saisimme tilasta myös akustisesti viihtyisän? Nostan esiin muutamia mielestäni tärkeimpiä asioita, joita miettimällä saadaan jo hyvinkin viihtyisä tila aikaiseksi.
Yksi perusasia ensin; nyt puhumme äänenvaimennuksesta eli siitä, miten ääni käyttäytyy tietyssä tilassa, seinien sisällä (tilan akustiikka). Usein tämä sekoitetaan ääneneristykseen, joka tarkoittaa sitä, miten ääni kantautuu rakenteiden läpi tilasta toiseen.

Mitä tilassa tehdään ja ketkä sitä käyttävät?
On eri asia onko kyseessä perheen olohuone, yhden henkilön työhuone, suuri ruokala vai vanhusten seurustelutila.
Tilaa käyttävät ihmiset, mutta keitä he ovat ja mitä tilassa on tarkoitus tehdä?
Lisäksi tilaa käyttävien henkilöiden määrällä on merkitystä. Jos tilassa on paljon ihmisiä, syntyy paljon ääntä, mikä nostaa melutasoa herkästi eli silloin melua pitäisi pystyä vaimentamaan jotenkin.
Yhden henkilön työhuoneessa selvitään usein peruskalustuksella ja tekstiileillä, mutta akustiikkalevyt katossa ja/tai seinässä tekevät esimerkiksi puhelimessa puhumisesta miellyttävämpää.
Asiakaspalvelupisteessä olisi tärkeää, että puheen kuulee ja siitä saa selvää, vaikka ympärillä olisikin muita ääniä. Tällaisessa tapauksessa voisi akustiikkalevyt kohdistaa juuri palvelupisteen yläpuolelle, jolloin palvelutiskin kohdalle muodostuu rauhallinen alue.
Ikääntyville tarkoitettuja tiloja suunnitellessa tulee huomioida, että ikääntyessä kuulo huononee. Kaikuisassa tilassa on vaikea saada selvää toisten puheesta ja voi johtaa siihen, että henkilö alkaa välttää sosiaalisia tilanteita. Sosiaaliset kohtaamiset ovat kuitenkin tärkeitä ja parantavat ikääntyvien elämänlaatua, joten tiloihin tulisi panostaa entistä huolellisemmin.
Minkä kokoinen ja muotoinen tila on?
Tilan koolla on merkitystä miten ääni siellä käyttäytyy. Suuret ja korkeat tilat tarkoittavat usein sitä, että siellä voi olla paljon ihmisiä, jolloin ääntä syntyy paljon. Äänet kimpoilevat paljaista pinnoista ja tekevät tilasta erittäin kaikuisan mikä nostaa melutasoa ikävästi.
Tällaisissa tiloissa kattoon ja seinille pitäisi asentaa vaimentavaa materiaalia estämään kaikuisuus. Seinäakustiikkalevyt olisi hyvä asentaa vierekkäisille seinille, jolloin ne vaimentavat kulmista kimpoilevat äänet hyvin.
Kovin kapeat ja pitkät tilat ovat myös haastavia äänen suhteen – kapeaa, esteetöntä tilaa pitkin äänet kantautuvat helposti kauaskin. Näissä tiloissa katon vaimennus on tärkeää sekä jollain tavalla tulisi katkaista pitkä tila, esim. huonekaluilla ja/tai seinäakustiikkalevyillä.
Portaikko on myös tila, jota pitkin äänet herkästi kantautuvat kerroksesta toiseen. Kodin äänimaailmaa saa rauhoitettua, kun asentaa portaikon kattoon ja seinille akustiikkalevyjä.
Myös katon kaarevat pinnat ovat haastavia äänen kulkeutumisen kannalta. Saatat ravintolassa kuulla salin toisella puolella olevan pöydän asiakkaiden keskustelun kuin he olisivat viereisessä pöydässä. Onneksi tällaisiinkin tiloihin löytyy sopivia ratkaisuja, esim. ruiskutettavia tai muotoiltavia akustiikkamateriaaleja.

Onko tilassa paljon kovia pintoja?
Asuntorakentamisessa suositaan nykyään paljon suuria ikkunapintoja, korkeita huoneita ja muita kovia pintoja (esim. betoni). Näin saadaan aikaiseksi kyllä näyttäviä tiloja, mutta valitettavasti myös akustisesti kovin haastavia.
Tällaisessa tilassa pitäisi hyödyntää kaikki mahdolliset ääntä vaimentavat elementit. Katto on yleensä yksittäinen suurin pinta-ala, jonka vaimentaminen olisi tärkeää.
Lisäksi seinille on mahdollista sijoittaa akustoivia materiaaleja, joita ovat esim. seinäakustiikkalevyt, akustoivalle materiaalille tehdyt taulut/taideteokset sekä erilaiset seinätekstiilit.
Huonekaluissa olisi hyvä suosia tekstiiliverhoilua ja tietenkin matot ja verhot ovat tällaisessa tilassa tärkeitä vaimentavia elementtejä.
Mikäli tila halutaan kuitenkin pitää hyvin pelkistettynä, esimerkiksi ilman mattoja tai verhoja, on syytä huomioida katon ja seinän erittäin kattava vaimentaminen.
Mitkä materiaalit toimivat äänenvaimentajina?
Olet varmaankin huomannut, että täysin tyhjä asunto on hyvin kaikuisa, vaikka olisi pienikin. Mutta kun sinne muuttaa sisään ja kalustaa sen, kaikumista ei enää huomaa.
Tästä voi päätellä sen, että lähes kaikki kalusteet ja elementit, joita tilaan lisätään, vaimentavat jollain tavalla ääntä. Mutta kaikkein parhaiten akustoivat materiaalit ovat sellaisia, joihin ääni ’imeytyy’ eli huokoiset tai voisi yksinkertaistaen sanoa, pehmeät pinnat.
Tekstiilit – verhot, matot, verhoillut huonekalut ja muut sisustustekstiilit – ovat osa tilan äänenvaimennusta.
Tilan koosta ja pintamateriaaleista riippuen pelkät sisustustekstiilit eivät välttämättä riitä. Silloin tarvitaan äänen vaimentamiseen suunniteltuja tuotteita; levyjä tai erilaisia pinnoitteita.
Kun puhutaan varsinaisista äänenvaimennusmateriaaleista (akustiikkalevyistä ja -pinnoitteista), useimpien tuotteiden – varsinkin julkitilarakentamisessa käytettyjen – äänenvaimennuskyky on virallisesti testattu (Standardin EN ISO 11654 mukaan), jolloin ne ovat saaneet äänenvaimennusluokituksen. Paras luokka on A.
Materiaalin saamaan luokitukseen vaikuttaa tuotteen ominaisuuksien lisäksi myös asennustapa. Näistä saat lisätietoa tuotteen valmistajalta tai jälleenmyyjältä.

Akustiikkasuunnittelija apuun
Mikäli rakennus- tai remontointikohde on hyvin suuri ja sen käyttötarkoitus on esim. opetustila, konserttisali tai muu julkinen tila, on syytä ottaa projektiin mukaan akustiikkasuunnittelija.
Äänen käyttäytymistä tilassa pystyy myös mittaamaan. Yleisin yksittäinen mittari on jälkikaiunta-aika eli aika, kuinka nopeasti ääni tilassa vaimenee tiettyyn pisteeseen.
Jälkikaiuntaa voi itsekin testata vaikka puhkaisemalla ilmapallo ja kuulostelemalla kuinka siitä syntyvä ääni tilassa vaimenee.
Hyödynnä sisustussuunnittelijan ammattitaito
Yhteenvetona voisi todeta, että hyvä akustinen lopputulos sisustussuunnittelussa vaatii kokonaisuuden huomioimista. Pelkät visuaaliset elementit eivät välttämättä takaa sitä, että tilassa on hyvä olla ja sen käyttäjät viihtyvät ja voivat hyvin.
Sisustussuunnittelijan ammattitaidolla on mahdollista löytää jokaiseen tilaan sopivat äänenvaimennusratkaisut esteettisyydestä tinkimättä.

Olen Kirsi Hirvonen, sisustussuunnittelija Hyvinkäältä.
Olen tehnyt pitkään töitä rakennustuoteteollisuudessa markkinoinnin parissa – viimeiset 15 vuotta akustiikkatuotteiden kanssa. Kokemusta on kertynyt toimimisesta kansainvälisessä organisaatiossa erilaisissa tiimeissä lähinnä viestinnän ja tuotebrändäyksen parissa.
Sisustussuunnittelijaksi kouluttauduin 2016–2017. Visuaalinen suunnittelu ja hyvinvointi ovat olleet aina lähellä sydäntäni.
Päätin yhdistää nämä kaksi asiaa, josta syntyi Kaiku Interior. Sen puitteissa haluan luoda tiloja, joissa esteettisyys ja kokonaisvaltainen hyvinvointi kulkevat käsi kädessä, erityisesti korostaen hyvää ääniympäristöä. Aikaisempi työni akustiikan parissa on antanut valtavasti tietoa ja kokemusta siitä mikä merkitys tilan äänimaailmalla on meidän hyvinvointiimme.
Olen käytännön läheinen suunnittelija. Otan huomioon asiakkaan asettamat toiveet ja myös raamit. Erityisesti ilahduttaa, jos pystyn tekemään tiloista kokonaisvaltaisesti viihtyisämpiä, joissa on hyvä olla – oli kyse sitten kodista, mökistä, toimistosta tai muusta julkisesta tilasta.
Viihtyisien sisätilojen puolesta,
-Kirsi