sisustussuunnittelija

Mitä sisustussuunnittelijan tulee osata?

Valitettavan usein luullaan, että sisustussuunnittelija valitsee vain kivan värisiä maljakoita, pöyhii koristetyynyjä ja osaamiseksi riittää hyvä värisilmä. Todellisuudessa sisustussuunnittelijan työ on yllättävän monipuolista.

Suunnittelijan työnkuvaan kuuluu mm. materiaalien, kalustuksen, toimintojen, valaistuksen ja rakennemuutosten suunnittelua. Työtä tehdään tarvittaessa yhteistyössä sähkö-, rakenne- ja lvi-suunnittelijoiden ja työmiesten kanssa. Vain muutamia mainitakseni.

Myös mallinnusohjelmien käyttötaito, hyvä laskupää ja kyky kolmiulotteiseen hahmottamiseen auttavat työssä.

Suunnittelijalle kertyykin työvuosien aikana aikamoinen yhteistyöverkosto ja päänsisäinen tietopankki erilaisista tuotteista, materiaalien ominaisuuksista, tyyleistä, trendeistä, asumistavoista jne.

Kaikkea ei tarvitse osata heti

Aloittelevan suunnittelijan kannattaa kuitenkin keskittyä hallitsemaan yksi osa-alue kerrallaan. Älä hätäile, jos et osaa vielä tulkita sähköpiirustuksia ja suunnitella valaistusta niiden pohjalta.

Suunnittelijan työ on jatkuvaa oppimista ja työtä tehdään yhteistyössä muiden ammattilaisten kanssa, jotka neuvovat sinua varmasti.

Omaa osaamista kannattaa syventää lukemalla alan tekstejä lehdistä ja kirjoista sekä osallistumalla lisäkoulutuksiin. (Myös Sisustuskoulu auttaa kartuttamaan taitojasi!)

Sisustusratkaisu

Pulmia ratkova asiakaspalvelija

Tuotetietouden lisäksi suunnittelijalta löytyy ratkaisuja ja oivalluksia kuin Pelle Pelottomalta.

Asiakkaan sisustuspulmat ovat joskus niin haastavia, että ongelmakohtaa pitää lähestyä ihan uudesta näkökulmasta. Standardikalusteet eivät sovi joka paikkaan, vaan suunnittelijan pitää keksiä ratkaisuksi jotain ihan muuta.

Kannattaakin kerätä itselleen kuvapankkia hyvistä ja oivaltavista sisustusratkaisuista. Kuvista voit ammentaa inspiraatiota myös omaan työhösi.

Suunnittelijan työ on myös asiakaspalvelua, joten hyvät sosiaaliset taidot ovat eduksi. Introverttikin pärjää alalla. Kokemuksesta tiedän.

Työ lähtee sujuvasti liikkeelle, kun olet osannut haastatella asiakasta hyvin ja saanut kohtaamisesta irti mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa. Palataan asiakkaan kohtaamiseen tarkemmin tulevassa artikkelissa.

Sisustussuunnittelijat toimivat usein yrittäjinä, joka vaatii tietoutta yrityksen toiminnasta, markkinoinnista, kirjanpidosta yms. Yrittäjyyttäkin voi onneksi oppia ja opiskella. Netti on täynnä ohjeita yrittäjyyttä harkitsevalle.

Yksi suunnittelijan tärkeimmistä taidoista on järjestelmällinen työtapa, jotta projektit pysyvät hallinnassa ja aikataulut kasassa.

Säännöt ja suositukset ja mistä niitä löytää?

Kotien sisustussuunnittelu ei sisällä juurikaan varsinaisia sääntöjä, joita laki määrittelisi. Toki suunnittelijalla on vastuu noudattaa sellaisia hyviä tapoja, jotka eivät aiheuta asiakkaalle ja hänen omaisuudelleen vahinkoa. Suunnittelijan pitää tuntea esimerkiksi märkätiloissa käytettäviä materiaaleja ja menetelmiä sen verran, ettei hän suunnittelullaan aiheuta asiakkaalle vesivahinkoa tai muuta harmia.

RT-kortit

Suunnittelun avuksi on kuitenkin olemassa ohjeita ja suosituksia. Kannattaa tutustua Rakennustietokaupan tarjontaa. RT-kortit sisältävät esimerkiksi suosituksia eri tilojen mitoituksista, ohjeita valaistussuunnitteluun jne. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua, jos haaveilet suunnittelijan urasta. Kirjoita hakukenttään sana ”sisustus” niin saat rajattua tarjontaa.

RT-korteista näet vaikkapa sen, kuinka paljon tilaa ruokapöydän tuolin takana on oltava tai paljonko sohvan ja sohvapöydän välissä tulisi olla tilaa. Opit näitä asioita myös tämän koulutuksen aikana.

Tärkeintä on halu oppia ja kehittyä

Kuten jo mainitsin, suunnittelijan on äärimmäisen tärkeää tehdä yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa, koska kaikkea ei voi mitenkään muistaa ja osata itse. Kysele ja kuuntele neuvoja alan ihmisiltä. Pyydä apua materiaalivalinnoissa ja mahdollisuuksien mukaan osallistu kaikenlaisiin lisäkoulutuksiin.

Myös sisustamisen trendit ja asumisen tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Alan uutisista siis kannattaa olla kiinnostunut, osallistua messuille, lukea kirjallisuutta ja seurata alan ammattilaisia somessa.

Tietoa ja taitoa karttuu ajan myötä, eikä koskaan ole valmis. Sen olen oppinut näiden vuosien aikana. Uusia materiaaleja ja tuotteita tulee markkinoille kovaa tahtia, eikä mukana meinaa pysyä.

Siksi halu kehittyä ja aito kiinnostus alaan ovatkin avainasemassa.

Yritysten sivuilla on nykyään todella hyvin tietoa tuotteista ja vinkkejä suunnittelun avuksi. Ota tehtäväksesi tutustua yritysten verkkosivuihin. Opiskele vaikkapa laatoista, valaistuksesta, keittiön suunnittelusta.

Netti on täynnä hyvää ja laadukasta tietoa!

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita