Keinoja vaikuttaa tilan mittasuhteisiin
Mitä keinoja suunnittelijalla on saada pieni huone näyttämään kokoaan suuremmalta tai pitkänomainen tila leveämmältä? Tilan mittasuhteisiin – tai kokemukseen tilasta – voidaan vaikuttaa muutamalla tavalla, joista kerron tässä artikkelissa lisää.
Kalusteiden koko ja sijoittelu
Hyvänä yleissääntönä voidaan pitää sitä, että suurimmat ja korkeimmat kalusteet sijoitetaan tilan perälle. Tilan etualalle sijoitettuna ne voivat tuntua todellista kookkaimmilta sekä ns. päälle kaatuvilta.
Sijoittelun lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita kalusteiden kokoon. Liian suuret kalusteet pienessä tilassa saavat tilan tuntumaan entistä ahtaammalta.
Pienessä tilassa kannattaakin suosia siroja ja ilmavia kalusteita. Tila tuntuu jatkuvan pidemmälle, kun esim. sohvaan valitaan korkeat lattiapinnan näkyväksi jättävät jalat.
Vastaavasti suureen ja korkeaan tilaan tulee valita tarpeeksi suuria kalusteita, jottei lopputuloksesta tule sekava ja ryhditön.
Väriperspektiivin hyödyntäminen
Lämpimät ja tummat sävyt puristavat tilaa kaventaen ja tulevat lähelle. Viileät ja vaaleat leventävät ja avartavat. Seinien sävyvalinnoilla voidaan siis vaikuttaa tilan avaruuden tuntuun.
Lattiassa kannattaa suosia murrettuja sävyjä, kuten muillakin suurilla pinnoilla. Kirkkaat ja puhtaat sävyt toimivat paremmin pienissä yksityiskohdissa.
Tila tuntuu tasapainoiselta, kun lattiapinta on tummempi, kuin seinät ja katto on pinnoista vaalein. Tila, jossa kaikki pinnat ovat samaa sävyä koetaan usein luonnottomaksi. Mielestäni tästä periaatteesta voi kuitenkin poiketa. Tärkeintä on, että tilassa olevat pinnat (seinät, lattia, isot kalusteet) ovat tasapainossa keskenään.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että pintojen välinen kontrasti helpottaa tilan hahmottamista. Erityisesti heikkonäköisten on helpompi liikkua tilassa, jonka pintojen välillä on selkeä kontrastiero.
Lisää värien käytöstä sisustussuunnittelussa voit lukea täältä.
Linjojen vaikutus tilan mittasuhteisiin
Myös lattia- ja seinäpintojen materiaaleilla ja niiden asennussuunnalla voidaan vaikuttaa tilan mittasuhteisiin.
Horisontaaliset (eli vaakasuuntaiset) linjat leventävät ja vertikaaliset (eli pystysuorat) linjat luovat illuusion korkeammasta tilasta.
Kapeaan tilaan saadaan lisää leveyden tuntua asentamalla lattia poikkisuuntaisesti. Matala huone näyttää korkeammalta, kun seinällä on esim. pystyraitainen tapetti tai pystysuuntaan asennettu panelointi.
Korkeuden vaikutelmaa saadaan lisättyä myös vaikkapa pitkillä katon rajasta lattiaan asti ulottuvilla verhoilla.
Liian korkealta tuntuvaa tilaa voidaan madaltaa katkaisemalla seinäpintaa vaakasuunnassa paneloinnilla, seinämateriaalin muutoksella, kalusteilla tai vaikkapa maalaamalla seinät vain ns. normaalin huonekorkeuden tasolle. Yläosa seinästä voidaan maalata samalla valkoisen sävyllä kuin katto.
Valo ohjaa katsetta
Valoisa tila tuntuu suuremmalta, kuin hämärä tila. Pienissä tiloissa kannattaakin kiinnittää huomioita monipuoliseen ja tehokkaaseen valaistukseen. (Toki valaistukseen kannattaa panostaa kaiken kokoisissa tiloissa.)
Valo ja sen suunta ohjaavat katsetta. Ihmisen huomio kiinnittyy aina tilan valoisimpiin alueisiin.
Liian korkeaa tilaa saadaan madallettua asentamalla katto- ja seinävalaisimet alemmas. Valaisimeksi kannattaa valita malli, joka päästää valoa vain sivuille ja alas. Vastaavasti matala tila tuntuu korkeammalta, kun valaisin valaisee tilaa myös ylöspäin.
Valaistuksen suunnittelusta voit lukea lisää aikaisemmista artikkeleistani täältä ja täältä.
Seuraa somessa!