Keittiön suunnittelu 1/4
Toimivan keittiön suunnittelu on monivaiheinen prosessi, jossa on otettava huomioon asioita, kuten käytettävissä olevan tilan koko, muoto ja tekniset ratkaisut.
Suunnittelua ohjaa myös keittiön toiminnallisuus eli se, että kodinkoneet on sijoitettu hyvin, työskentelytasoa on riittävästi ja säilytystilat ovat tarpeen mukaisia.
Koska aihe on laaja, olen jakanut sen useampaan osaan. Ensimmäisessä osassa tutkitaan toimintojen ja kodinkoneiden sijoittelua sekä sopivaa työskentelytason määrää.
Toisessa osassa tutustutaan itse keittiötilaan ja eri mallisiin keittiöihin.
Kolmannessa osassa käydään läpi mitä vaiheita keittiön suunnittelu sisältää. Mistä kannattaa aloittaa ja missä järjestyksessä edetä?
Loppuun, eli neljänneksi osaksi, kokosin vielä muistilistan erinäisistä asioista, jotka kannattaa huomioida toimivaa keittiötä suunniteltaessa.
Luvassa on siis aika kattava keittiösuunnittelun paketti!

Kodinkoneiden sijoittelu ja toimintakolmio
Keittiön pohjaa suunniteltaessa mietitään usein toimintakolmiota. Sillä tarkoitetaan lieden, vesipisteen ja jääkaapin sijoittelua niin, että ne muodostavat ylhäältä katsottaessa kolmion muodon. Aina tämä ei ole mahdollista, mutta siihen on hyvä pyrkiä.
Toimintakolmion ajatus on, että kaikki tärkeimmät toiminnot tapahtuvat parin askeleen etäisyydellä toisistaan.
Huomioi suunnittelussa erityisesti lieden ja vesipisteen sijainnit. Niiden tulee olla lähekkäin ja mieluiten samalla seinustalla. Ne voivat sijaita myös vierekkäisillä seinillä, mutta kaikkein huonoin vaihtoehto on, jos liesi ja vesipiste sijaitsevat vastakkaisilla seinillä. Keittiön poikki kulkeminen kiehuvan vesikattilan tai kuuman paistinpannun kanssa voi aiheuttaa vaaratilanteita (erityisesti lapsiperheissä).
Ihanteellista on, jos allas sijaitsee myös astianpesukoneen lähellä, jolloin astiat on helppo huuhtaista ennen koneeseen laittoa.
Jääkaapille paras paikka on lähellä ruokapöytää, jos ruokapöytä sijaitsee keittiön yhteydessä. Näin ruokien nostelu jääkaapista pöytään, ja päinvastoin, on helppoa.

Korotetut kodinkoneet
Nykyään suositaan ergonomisesti korotettuja kodinkoneita. Astianpesukonetta on hyvä korottaa n. 30–45 cm. Kalusteuunia taas n. 70–90 cm.
Korotetut koneet voivat kuitenkin vähentää työtasojen määrää, joten ne eivät ole kovin pienen keittiön ratkaisu.
Astianpesukoneen korottamista voidaan pitää tärkeämpänä kuin uunin, jos molempien korottaminen ei ole mahdollista. Astianpesukonetta käytetään yleensä useammin ja sen käyttö vaatii enemmän kumartelua.
Mikroaaltouunin paras korkeus on 90–110 cm. Liian korkealla oleva mikro on etenkin lapsille vaikea ja vaarallinen käyttää.
Yleensä mikroaaltouunien ovet avautuvat vasemmalle. Oven avaussuunta kannattaa ottaa huomioon paikkaa valitessa ja huomioida, että mikron oikealla puolella on laskutaso. On olemassa myös kalusteisiin sijoitettavia mikromalleja, joiden ovi avautuu alas kuten uunissa.
Työtasojen määrä ja sijoittelu
Keittiön tärkein työtaso sijaitsee lieden ja vesipisteen välillä. Siinä tulisi olla sopivasti lasku- ja työskentelytilaa. Suurin osa keittiössä tapahtuvasta työskentelystä tapahtuu tässä tilassa.
Lieden molemmin puolin tulisi olla vähintään 40 cm laskutilaa. Ihanteellisessa tapauksessa lieden ja vesipisteen välissä on vähintään 60 cm tila.
Laskutilaa tarvitaan myös jääkaapin lähettyville, sekä uunin ja mikron viereen kuumien astioiden laskemista varten.
Paljon kokkaavalle on tärkeää, että yhtenäistä työskentelytilaa on tarpeeksi. Saareke onkin hyvä ratkaisu esim. leivontaan.
Huomioi myös, että työtasojen syvyys vaihtelee hieman keittiövalmistajien välillä. Tason riittävä syvyys on tärkeää etenkin, jos tasolla säilytetään pienlaitteita, tai tasotilaa on muutoin niukasti.

Keittiösuunnittelun seuraavassa artikkelissa tutustutaan eri mallisiin keittiöihin. Minkä muotoinen keittiö on paras valinta käsillä olevaan tilaan? Mitä kannattaa ottaa huomioon yhdelle seinälle rakennetussa keittiössä tai U-mallisessa, eli kolmelle seinälle sijoitetussa keittiössä?
Seuraa somessa!