keittiösuunnittelu
|

Keittiön suunnittelu 3/4

Edellisissä osioissa tutustuttiin mm. keittiön toimintojen sijoitteluun ja eri mallisiin keittiöihin. Tässä osiossa katsotaan missä järjestyksessä keittiön suunnittelu kannattaa tehdä. Mistä kannattaa aloittaa ja miten edetä?

Aloita vesipisteestä

Keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa vesipisteen kohdalta. Jos suunnittelet olemassa olevaa kohdetta, vesipisteen paikka on jo määritelty ja sen siirtäminen ei ole kovin helppoa. Toki se on mahdollista, mutta tulee usein kalliiksi. Pyri siis sijoittamaan allaskaappi olemassa olevan vesipisteen kohdalle.

Sijoita astianpesukone altaan viereen. Altaan molemmin puolin tulisi jäädä vähintään 40cm työskentelytilaa.

vesipisteen sijoittaminen

Sijoita liesi

Mieti seuraavaksi lieden paikka. Uuni voi olla lieden alla tai sijoitettuna jonnekin muualle keittiöön, esimerkiksi ergonomisesti korkeammalle.

Ota huomioon vesipisteen ja lieden välinen turvallinen etäisyys. Älä mielellään sijoita liettä ja vesipistettä vastakkaisille puolille keittiötä, vaan pyri saamaan ne lähekkäin huomioiden kuitenkin riittävän laskutason niiden välillä.

Myös lieden molemmin puolin tulisi olla vähintään 40cm työtasoa.

Ratkaise kulmat

L- ja U-mallisissa keittiössä kannattaa seuraavaksi miettiä toimivat kulmaratkaisut. Hankalimmin hyödynnettävät paikat sijaitsevat yleensä keittiön kulmissa.

Alakulmakaappeihin on kuitenkin useita ratkaisuja, kuten esimerkiksi kulmakaruselli, ulostyöntyvällä LeMans -mekanismilla toimivat hyllyt tai kiinteät hyllylevyt. Paras malli riippuu keittiön muodosta ja viereisten runkojen toiminnoista.

LeMans -mekanismin etu on se, että koko kaapin sisältö saadaan kerralla kaapista ulos ja näkyviin. Kulmakaruselli on yleensä edellistä edullisempi ratkaisu. Kulmakaruselli ei tule kaapista ulos, mutta tavaroiden ottamista helpottaa pyöritettävät tasot. Omaan tai asiakkaan tarpeeseen paras mekanismi selviää parhaiten tutustumalla tuotteisiin livenä keittiömyymälässä.

Joissain tapauksissa myös pelkät hyllyt nurkkakaapissa voivat tulla kyseeseen. Hyllyjen huonoin puoli on tietysti syvälle kaapin takaosaan jäävä tila, johon on hankala yltää. Hyllyllisessä kulmakaapissa kannattaa säilöä harvemmin tarvittavia tavaroita. Hyllyratkaisu on kaikista tässä mainituista edullisin.

nurkkakaappi

Ruuansäilytys

Seuraavaksi on hyvä miettiä jääkaapin ja pakastimen paikat sekä paikka muille ruokatarvikkeille.

Yleensä kaikki keittiön korkeat rungot kannattaa sijoittaa vierekkäin yhdelle seinälle. Näin keittiön ilme pysyy selkeänä. Suunnittele esim. integroitu jääkaappi ja pakastin sekä korkea kaappi kuivatarvikkeille vierekkäin.

Lisäksi uuni ja mikro voidaan sijoittaa korkearunkoiseen kaappiin. Jos korkeita runkoja alkaa olla vierekkäin useita, voi haasteeksi tulla laskutason puute. Muista siis huomioida, että tarvitset laskutasoa uunin, mikron sekä jääkaapin lähettyville.

Kodinkoneiden sijoittelusta kerroin myös keittiösuunnittelun ensimmäisessä osiossa. Voit lukea sen täältä.

Käytä loppu tila tarpeiden mukaisesti

Kun tärkeimmät toiminnot ja hankalimmat paikat on ratkaistu, voidaan jäljelle jäävään tilaan sijoittaa kaappeja tai laatikostoja astioita, pienkoneita ym. keittiötarvikkeita varten.

Nykyisin alarungoissa suositaan käytännöllisiä ulosvedettäviä laatikoita. Esim. lautaspinot ovat helposti käytettävissä ja nähtävissä laatikoissa.

Astialaatikot kannattaa sijoittaa niin, että ne mahtuvat aukeamaan yhtä aikaa astianpesukoneen kanssa. Näin pesukoneen tyhjennys onnistuu suoraan laatikoihin.

Huomioi myös, että lieden viereen mahtuu laatikosto mausteille, kauhoille ja lastoille.

keittiön suunnittelu

Seinäkaappien suunnittelu

Myös seinäkaappien suunnittelu kannattaa aloittaa kulmaratkaisuista ja astiankuivauskaapista. Lieden paikka määrittelee seinälle tulevan liesituulettimen tai -kuvun sijainnin.

Nykyään suositaan myös seinäkaapittomia keittiöitä. Tällöin säilytystilaa tarvitaan tietysti runsaammin muualla, kuten alakaapeissa ja korkeissa rungoissa.

Pyri saamaan seinä- ja alakaappien ovien leveydet vastaamaan toisiaan niin, että ne muodostavat yhtenäisiä pystysuoria linjoja. Tai vaihtoehtoisesti käytä reilusti eri kokoisia ovia ylhäällä ja alhaalla. Ilmeestä tulee helposti sekava, jos ovikoot ovat kovin eriparisia ja yhtenäisiä linjoja ei muodostu.

yläkaapiton keittiö

Seuraavaksi julkaisen keittiösuunnittelun viimeisen osan. Siihen olen kerännyt vielä listauksen asioista, jotka on hyvä huomioida toimivaa keittiötä suunnitellessa.

Edelliset keittiösuunnittelun artikkelit löydät tästä:

Keittiön suunnittelu 1/4

Keittiön suunnittelu 2/4

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita