Keittiön suunnittelu 4/4
Keittiön suunnittelun viimeiseen osioon keräsin muutamia muistettavia ja huomioitavia seikkoja, joista ei ole vielä puhuttu artikkelisarjan aikaisemmissa osissa.
Käyn läpi joitakin oleellisia termejä sekä pienempiä yksityiskohtia, jotka on hyvä muistaa toimivaa keittiötä suunnitellessa.
Toimivan keittiön muistilista:
-Työtason ja seinäkaapin välinen kalusteväli tulisi olla vähintään 50cm, mielellään 55cm. Ihanteellinen välitilan korkeus toki määräytyy käyttäjien pituuden mukaan.
-Kaappirivien päätyihin tarvitaan ns. täytepalat, jos kaappirivi loppuu seinään. Runko ei voi olla kiinni seinässä, vaan väliin tulee jättää hieman tyhjää tilaa.
Täytepalat peittävät rungon ja seinän välisen muutaman sentin tyhjän tilan, jota tarvitaan, jotta ovet ja laatikostot mahtuvat avautumaan kunnolla.
-Jos kaappirivi ei pääty seinään vaan kaapin sivu jää näkyville, asennetaan sen päätyyn yleensä peitelevy. Peitelevy voi olla samaa materiaalia ovien kanssa. Peitelevyn tarkoitus on peittää runko ja luoda viimeistelty ilme.
-Myös seinäkaappien alapintaan voidaan asentaa peitelevy, jos kaappien runko näkyy häiritsevästi esim. ruokapöydässä istuessa.
-Jäteastioiden, etenkin biojäteastian, paras paikka olisi allaskaapin sijaan sen vieressä. Näin esim. kuorintajäte on helppo nostella jäteastiaan.
-Muista, että vastakkaisten kaappirivien väliin tulee jäädä vähintään 120cm tilaa liikkumiseen ja ovien avaamiseen.
-Huomioi, että integroitava (eli kaappirungon sisään asennettava) jääkaappi ja pakastin ovat sisätiloiltaan pienempiä, kuin ns. vapaasti lattialla seisovat mallit.
-Muista, että mikroaaltouunin ovi avautuu vasemmalle. Ota tämä huomioon mikron sijoittelussa.
-Sijoita keittiöön tarpeeksi pistorasioita, noin 60cm välein.
-Muista miettiä myös sisusteet laatikoihin. Laatikonjakajat, lautastelineet, aterintelineet ja laatikkomatot viimeistelevät toiminnallisen ja hyvin suunnitellun keittiön.
Lue myös keittiösuunnittelun aikaisemmat osat, joissa käsittelin mm. kodinkoneiden sijoittelua, keittiön kokoa ja muotoa sekä suunnittelun vaiheita.
Seuraa somessa!