Värien käyttö
|

Värien käyttö sisustussuunnittelussa

Värien käyttö ja juuri oikeanlaisen sävyn etsintä on ehdottomasti suosikkipuuhaani suunnittelijan työssä. Voisin kirjoittaa väreistä vaikka kuinka paljon, mutta yritän pitää tekstin tiiviinä ja aiheen käsittelyn hallittuna.

Tällä kertaa tutustutaan siihen, miten väreillä voidaan vaikuttaa tilan mittasuhteisiin, tilassa olijan tuntemuksiin ja kokemukseen tilasta.

Värien vaikutukset ja värimieltymykset ovat toki hyvin yksilöllisiä, eikä niiden käyttöä voi ohjeistaa tarkasti.

Käydään kuitenkin seuraavaksi läpi muutama periaate, joita voit käyttää ohjenuorana värien valinnassa suunnittelutyössäsi.

värien käyttö

Värien sijoittelu tilassa

Värien sijoittelu tilassa vaikuttaa tilan kokemiseen ja sen tasapainoon.

Kattoon sopivat valkoisen lisäksi ne sävyt, jotka mielletään taivaalle luonnostaankin, eli kylmät, vaaleat sävyt. Valitse siis valkoisenkin katon sävyksi mieluummin kylmä siniseen taittava valkoinen, kuin lämmin keltaiseen taittava valkoinen. Erityisesti matalissa tiloissa tumma tai lämmin sävyinen katto voi tuntua painostavalta.

Lattioissa ei yleensä suositella täysin puhtaita värejä, vaan hieman sammutetut sävyt (”muted colors”) toimivat parhaiten.

Tiivistettynä voisikin sanoa, että värien puhtaus ja kirkkaus lisääntyvät alhaalta ylöspäin siirryttäessä.

Väriperspektiivi

Väriperspektiivillä tarkoitetaan sitä miten värit vaikuttavat tunteeseen tilan syvyydestä ja koosta. Kylmät ja vaaleat sävyt loitontavat, lämpimät ja tummat sävyt tuovat lähemmäksi. Nämä kannattaa pitää mielessä, jos halutaan vaikuttaa tilan mittasuhteisiin värien avulla.

Yleissääntönä voidaan pitää myös, että tummat pinnat sijoitetaan alemmas ja vaaleat ylemmäs. Tumma pinta koetaan painavampana, joten tasapainon vuoksi se sijoitetaan tilassa alemmas kuin vaalea. Lue lisää värien sijoittelusta aikaisemmasta artikkelistani.

värien käyttö

Värien valintaan vaikuttavia tekijöitä

  • Ympärillä olevat värit

Värillisen pinnan vieressä olevat värit vaikuttavat värin kokemiseen. Esim. lämpimän harmaa (greige) verho neutraalin harmaalla seinällä näyttää lämpimämmältä, kuin miltä se näyttäisi vaikka lämpimän ruskealla seinällä.

Siksipä värien valinta tulisi tehdä aina suunniteltavassa tilassa ja peilata valintoja tilassa jo oleviin väreihin.

  • Valo

Myös valo ja etenkin valon värilämpötila vaikuttaa tilassa oleviin väreihin. Pohjoisen puolelta tuleva kylmä luonnonvalo värjää neutraalin harmaan seinän sinertäväksi. Lämpimän keltainen keinovalo saa saman seinävärin näyttämään likaiselta, lähes ruskealta.

Paras valonväri jäljittelee neutraalia keskipäivän valon väriä. Silloin valitsemasi värisävyt toistuvat tilassa puhtaina. Jos haluat valita neutraalin värisen polttimon valaisimeen, valitse jotain 3000-4000 kelvinin väliltä. Lisää kelvineistä voit lukea ältä.

  • Harmonia/ kontrasti

On asukkaan mieltymyksistä kiinni, viihtyykö hän harmonisilla värisävyillä sisustetussa tilassa vai kaipaako hän ympärilleen enemmän kontrastisia väripareja.

Tällä hetkellä trendinä on hyvinkin harmoniset ja lähes yksiväriset tilat. Valitsemalla tietyn värin ja sen eri tummuusasteita ja lähivärejä, saat tilaan harmonisen ja hillityn värimaailman. Pitäydy pienissä, hienovaraisissa värin muutoksissa.

Kontrastia kaipaava valitsee värien välille suurempia tummuuseroja. Kontrastia voi lisätä käyttämällä tilassa tummia sekä vaaleita sävyjä tai käyttämällä vastavärejä.

(Käydään seuraavassa artikkelissa tarkemmin läpi väriopin termejä sekä värien vaikutusta ihmiseen)

värien käyttö
  • Värillisen pinnan sijainti

Vältä voimakkaiden värien käyttöä katselukorkeudella esim. työtiloissa. Voimakkaat värit kannattaa mieluummin sijoittaa katselusuunnan sivuille tai yläpuolelle.

Kaikki kovat kontrastit katselualueella voivat häiritä ja väsyttää silmiä.

Tiloissa, joissa vietetään vähemmän aikaa, voidaan käyttää voimakkaampia sävyjä. Vaikkapa wc:ssä tai portaikossa ei vietetä pitkiä aikoja ja ne ovatkin hyviä paikkoja rohkeampien värien käytölle. Näin väriin, tai vaikkapa näyttävän tapetin kuviointiin, ei pääse myöskään kyllästymään niin nopeasti.

Värien määrä tilassa

Tilassa käytettävien värien määrää ja keskinäistä suhdetta voidaan jaotella karkeasti 60/30/10 -kaavan mukaisesti. Kaavan mukaan rakennettu värimaailma luo harmoniaa ja tasapainoa, olematta kuitenkaan tylsä.

Kaava toimii niin, että esim. 60% huoneesta muodostuu 1-2 pääväristä, 30% huoneesta muodostuu pääväreihin sointuvista lähiväreistä (lähiväriharmonia) ja 10% huoneesta muodostuu 1-2 kontrastiväristä.

Myös tästä voit lukea lisää aikaisemmasta artikkelistani.

värien käyttö

Vielä muutama vinkki värien käyttöön

  • Tiloihin helposti valitaan liian vähän eri sävyjä ja tilasta tulee lattea, kylmä ja kolkko. Etenkin jos vähäiset värit ovat vielä lämmöltään kylmiä. Käytä siis rohkeasti erilaisia sävyjä, vaikka haluaisitkin pitää tilan selkeänä ja ns. vähävärisenä.
  • Huoneessa voi helposti olla 7-9 eri värisävyä, kunhan suurin osa niistä on harmoniassa keskenään.
  • Useampaa sävyä käyttämällä huoneesta tulee kerroksellisempi, kodikkaampi, mielenkiintoisempi.
  • Kylmäsävyinen tila kaipaa yleensä edes ripauksen jotain lämmintä sävyä.  
  • Neutraalit, murretut sävyt antavat rauhallisen taustan muulle sisustukselle. Puhtaita värisävyjä voi olla pienemmissä yksityiskohdissa.
  • Vaaleankin kodin seinissä kannattaa olla jokin sävy. Se antaa hyvän taustan etenkin valkoisille huonekaluille ja saa ne näyttämään raikkaammilta.
  • Liian yksivärinen ja harmoninen tila voi olla lattea. Pieni kontrasti tekee tilasta mielenkiintoisen.

Seuraavassa artikkelissa perehdytään hieman myös väripsykologiaan, eli miten kukin väri vaikuttaa ihmisen tunnetiloihin ja miten värit voivat aiheuttaa jopa fyysisiä tuntemuksia.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita