taulujen ripustaminen
| |

Taulujen ripustaminen – sommittelutavat + 3 extravinkkiä

Taulujen sommittelu ja ripustaminen seinälle onnistuu hyvällä alkusuunnittelulla.

Tasapainoisen kokonaisuuden luomiseksi on tärkeää valita tauluille sopiva korkeus ja sommitelma, joka asettuu valittuun paikkaan luontevasti.

Taulujen ripustaminen keskilinjaan

Taulujen sommittelu samaan keskilinjaan tarkoittaa, että kaikki taulut asetetaan seinälle niin, että niiden keskikohdat ovat samalla korkeudella. Tämä luo harmonisen ja tasapainoisen ilmeen.

Jos kehykset ovat keskenään erikokoisia, kannattaa suurimmat laittaa keskelle.

taulujen ripustaminen
taulukollaasi

Taulujen ripustaminen alalinjaan

Samaan alalinjaan sommittelu tarkoittaa, että kaikki taulut ripustetaan niin, että niiden alareunat ovat samalla linjalla.

Tämä sommittelutapa sopii erityisesti tiloihin, joissa halutaan korostaa vaakasuuntaisia linjoja, kuten vaikkapa pitkien käytävien seinille.

Alareunan mukainen ripustustapa sopii myös esim. senkin/lipaston päällä olevalle taulukollaasille.

taulut alalinjan mukaan

Taulujen ripustaminen suorakulmion muotoon

Suorakulmion muotoon sommittelu tarkoittaa, että useampi taulu asetetaan seinälle niin, että ne muodostavat suorakulmion muotoisen kokonaisuuden.

Tämä sommittelutapa sopii hyvin silloin, kun halutaan luoda vahva keskipiste huoneeseen.

taulujen sommittelu

Taulujen ripustamien portaikkoon

Portaikkoon sommittelu vaatii erityistä huomiota, koska taulut tulee asetella kaltevasti portaikon nousun mukaan. Tämä luo mielenkiintoisen ja dynaamisen ilmeen.

Portaikossa taulut tulisi ripustaa niin, että niiden keskilinja seuraa portaikon nousukulmaa. Yleensä tämä tarkoittaa, että jokainen taulu asetetaan hieman ylemmäs kuin edellinen.

taulut portaikkoon

Taulujen ripustaminen vapaaseen muotoon

Runsaampaan sisustustyyliin sopii hienosti myös boheemit ja vapaasti sommitellut tauluseinät.

Kehysten joukossa voi olla muutakin, kuten peilejä ja vaikkapa pieniä esineitä.

Vapaasti sommiteltu tauluseinä voi elää ja laajeta vuosien mittaan, eikä kehysten välejä tarvitse mitata niin tarkasti.

taulukollaasi seinälle

Taulujen ripustuskorkeus

Jos taulut ovat tilassa, jossa niitä katsellaan pääasiallisesti istuen, voi ripustuskorkeus olla matalampi.

Sohvan päälle tulevan taulukollaasin alareunan sopiva korkeus on noin 20-30 cm sohvan selkänojasta.

taulut sohvan päälle

Sopiva väli kehyksille

Taulujen väliin jäävän tilan suhteen 5-10 cm on yleinen suositus, mutta tämä voi vaihdella taulujen koon ja sommittelutavan mukaan. Tärkeintä on varmistaa, että kokonaisuus näyttää harmoniselta ja tasapainoiselta.

Pienet välit aiheuttavat harvoin ongelmia, vaan kehykset voivat olla kiinnitetty jopa täysin kiinni toisiinsa.

Sohvan tai senkin päälle tulevan kollaasin on hyvä olla kapeampi, kuin alla oleva kaluste. Sommitelma ei siis saisi ylittää esim. sohvan reunoja.

Tasapainoisessa kokonaisuudessa kollaasin leveys on noin 2/3 alla olevan huonekalun leveydestä.

taulujen välit
Taulukollaasi ilman välejä ja noin 5cm väleillä.

Taulujen koko

Taulujen koko valitaan seinän koon ja/tai alla olevan kalusteen mukaan.

Liian pienet taulut suurella seinällä näyttävät helposti irrallisilta. Aseta pienet taulut, joko osaksi suurempaa taulukokonaisuutta tai kapeammalle seinälle.

Isot ja näyttävät taulut sopivat hienosti esim. lipaston tai sängyn päälle tai huomiopisteeksi vaikkapa käytävän päätyseinälle.

Kookkaat kehykset vaativat ympärilleen tilaa, joten kovin pienelle seinälle ei jättikokoista taulua kannatta kiinnittää.

Jos ripustat eri kokoisia kehyksiä samaan ryhmään, kiinnitä suurimmat ryhmän alaosaan. Näin paino on visuaalisesti alhaalla ja kokonaisuus kevenee ylöspäin.

Lisävinkit taulujen ripustamiseen:

  1. Voit hahmotella ja kokeilla erilaisia kokonaisuuksia paperimallien avulla. Leikkaa kehysten kokoiset paperit (esim. voimapaperista) ja kiinnitä ne seinään maalarinteipillä. Voit myös mitata ja merkata kiinnityskohdat seinälle oleviin papereihin ja tehdä kiinnityksen suoraan paperin läpi.
  2. Leikkaa katkoteräveitsellä tapetin pintaan ylösalainen V-kuvio. Raota leikattu tapetin reuna irti seinästä ja tee ruuvin/naulan kiinnitys seinään tapetin alle. Jos joskus haluat poistaa kiinnityksen, voit liimata taitetun tapetin nurkan takaisin kiinni seinään ja reikä jää piiloon.
  3. Kiinnitä taulut turvallisesti:
  • Kipsilevyseinät: Käytä kipsilevytulppia tai -ankkureita, jotka kestävät taulun painon. Kevyille tauluille voi riittää kipsilevyruuvit.
  • Tiili- tai betoniseinät: Tarvitset (isku)porakoneen ja sopivat proput sekä ruuvit. Muista valita oikean kokoiset proput taulun painon mukaan.
  • Puuseinät: Ruuvaaminen suoraan puuhun riittää, mutta kannattaa käyttää sopivan kokoisia ruuveja taulun painon huomioiden. Paneeliseinään kannattaa porata ensin ruuvia pienempi reikä. Ison ruuvin ruuvaaminen ilman reikää voi halkaista paneelin.
  • Tarrakoukut: Kevyitä tauluja voi kiinnittää myös irrotettavilla koukuilla, jotka kiinnittyvät seinään tarralla. Seinäpinnan on oltava sileä, jotta tarra kiinnittyy tukevasti. Tarrakoukut ovat hyvä idea etenkin vuokra-asunnoissa, jos reikien teko seinään on kielletty.
  • Taululistat: Seinän yläosaan kiinnitettäviin taululistoihin taulut ripustetaan vaijerin tai siiman varaan roikkumaan. Tauluja ja niiden järjestystä on helppo muutella ilman ylimääräisiä reikiä seinässä.
  • Tauluhyllyt: Myös seinälle kiinnitettävillä tauluhyllyillä tauluja voi siirrellä ja vaihdella vapaasti. Tauluhyllyille voi toki sommitella muitakin esineitä tai käyttää niitä vaikkapa yöpöytänä sängyn vieressä.

Samankaltaisia aiheita