Ikkunoiden ilmansuunta: Sisusta luonnonvalo huomioiden
Olen puhunut aikaisemmissa artikkeleissani valaistussuunnittelusta ja siitä, miten myös aurinko on yksi iso valaisin. Tilan ikkunoiden ilmansuunta vaikuttaa huoneen valaistukseen ja väreihin, koska aurinko valaisee vuorokauden kuluessa eri suunnista ja eri tavoin.
Aamuisin aurinko nousee idän suunnalta ja kiertää päivän aikana valaisten etelän puolelta voimakkaasti, etenkin kesäaikaan. Illalla aurinko laskee länteen. Pohjoispuolen ikkunoista aurinko ei paista suoraan, joten tähän suuntaan olevat huoneet jäävät usein aika pimeiksi.
Ikkunoiden ilmansuunta kannattaakin ottaa huomioon tilan sisustusta ja valaistusta suunnitellessa. Olen listannut alle muutamia huomioita luonnonvalon ominaisuuksista ja vaikutuksista tilaan.
Ikkunat pohjoiseen -pimein huone
Talon tai asunnon pohjoispuolella sijaitsevat pimeimmät ja viileimmät huoneet. Aurinko ei paista koskaan suoraan pohjoisesta. Kiinnitä siis erityishuomioita, että huoneessa on tarpeeksi keinovaloa ja että se on valoteholtaan riittävää.
Pohjoisesta tulevan luonnonvalon väri on kylmää. Valitse pohjoisen tiloihin puhtaita ja viileitä sävyjä. Murretut ja lämpimät sävyt näyttävät helposti ns. likaisilta kylmässä ja sinertävässä valossa. Huomioi kuitenkin, että jos pyrkimyksenä on saada seiniin vaikkapa mahdollisimman neutraali valkoinen, tulisi sävyn olla hieman lämmin, jota kylmä luonnonvalo neutraloi.
Tilan pimeyden ja viileyden vuoksi pohjoispuoli on hyvä paikka makuuhuoneille.
Ikkunat itään -aamulla häikäisee
Aurinko nousee idästä, joten tässä tilassa on valoa aamuisin. Aikainen aamun valo voi häiritä nukkumista. Pimennysverhot ja -kaihtimet auttavat asiassa.
Idänkin suunnalta tuleva valo on melko kylmää, joten valitse puhtaita ja viileän sävyisiä värejä isoihin pintoihin. Viileät sävyt korostuvat kylmässä valossa, mutta -kuten jo aikaisemmin kirjoitin- neutraalia sävyä tavoitellessa, tulee valittavan sävyn olla hieman lämmin.
Idän puoleinen huone on suurimman osan päivästä hämärä, joten tämäkin tila vaatii hyvää ja tehokasta valaistusta, etenkin jos siellä vietetään aikaa pitkin päivää ja iltaisin.
Ikkunat etelään -valoa ja lämpöä
Etelän puoleisista ikkunoista aurinko paistaa voimakkaimmin. Voimakas valo voi myös kuluttaa tekstiilien ja muiden pintojen värejä. Ota tämä huomioon esim. ikkunan edessä olevan sohvan verhoilukankaan valonkestossa.
Voimakas auringonpaiste lämmittää tilaa nopeasti. Etelän puoleisiin huoneisiin kannattaakin aina lisätä riittävät pimennysratkaisut, joilla liikaa valoa ja lämpöä voi torjua.
Etelästä tulevan valon väri on lämmintä. Lämpimät ja murretut värit pääsevät täällä oikeuksiinsa ja hehkuvat lämpimässä valossa. Jos tavoitteena on neutraali tai kylmä sävy, tulee sävyssä olla reilusti kylmyyttä neutralisoimaan luonnonvalon lämpöä. ”Vaarana” on kuitenkin, että viileän värin ja lämpimän valon yhdistelmästä syntyy likainen sävy.
Ikkunat länteen -lämmin auringonlasku
Myös lännen suuntaan olevista ikkunoista tilaan tulvii paljon valoa. Luonnonvalo on voimakasta iltapäivisin ja iltaisin, jolloin aurinko alkaa laskea. Laskevan auringon väri on erityisen lämmintä. Pimentävät verhoratkaisut kannattaa huomioida hyvin myös näissä huoneissa.
Lännen puoleinen tila on hyvä paikka viherkasveille. Suurin osa viherkasveista nauttii runsaasta valosta, joka ei ole kuitenkaan liian polttavaa, kuten etelän puoleisien ikkunoiden läheisyydessä voi olla.
Luonnonvalon voimakkuuden ja värilämpötilan lisäksi kannattaa huomioida värien heijastuminen. Jos aurinko paistaa puiden lehvästön läpi, voi tilaan päätyvä valoa olla värjäytynyt vihertäväksi. Myös tilassa olevien pintojen voimakkaat sävyt voivat heijastua viereisiin pintoihin.
Kaikkea ei toki voi huomioida etukäteen. Olisi kuitenkin hyvä, jos tilaan valittavat sävyt (etenkin suurille pinnoille ja kalusteisiin tulevat värit) valitaan itse tilassa. Tällöin luonnonvalon vaikutus ja kyseisen tilan valo-olosuhteet tulee huomioiduksi sävyä valitessa.
Seuraa somessa!