Valaistussuunnitelma
|

5 askeleen valaistussuunnitelma

Valaistuksen tehtävä on helpottaa tilassa tehtäviä toimintoja. Valaistuksella luodaan myös tunnelmia ja tuetaan tilan muuta sisustusta. Valaistussuunnitelma kannattaakin tehdä kokonaisuus mielessä, askel kerrallaan.

1. Missä valoa tarvitaan?

Mieti mitä haluat valaista. Mitä tilassa tehdään? Missä tehdään? Tarvitaanko toiminnalle kohdennettua ja suunnattavaa valaistusta vai onko laajalle leviävä yleisvalo toimivampi?

Valaistussuunnitelma kannattaa hahmotella myös tilan pohjakuvaan. Näin hahmotat kokonaisuuden paremmin. Suunnittelu on tietysti huomattavasti helpompaa tehdä, jos tilan toiminnot ja kalusteiden paikat on jo päätetty.  

Kaikkea ei tarvitse valaista. Mieti siis missä valoa oikeasti tarvitaan ja mitä kohtia tilassa haluat korostaa valon avulla.

toimiva eteinen

2. Monipuolista valoa 

Lähes jokaiseen tilaan tarvitaan hyvää yleisvaloa, toiminnallista valoa sekä tunnelmavaloa. Tilan valaistuksen tulisi siis olla monipuolinen ja moneen eri tilanteeseen sopiva. Erityisesti oleskelutilojen valaistuksesta kannattaa suunnitella muunneltava.

Monipuolisesta ja muuntautuvasta valaistuksesta voit lukea lisää täältä.

3. Valaisinten sijoittelu – valon suunta

Valaisinten sijoittelua kannattaa miettiä tarkasti. Valon tulee osua haluttuun kohteeseen aiheuttamatta häikäisyä tai häiritseviä varjoja.

Tarkasta, ettei kattovalojen polttimo ole suoraan näkyvissä. Esimerkiksi ruokapöydän päälle tulevan valaisimen tai kattospottien polttimot voivat häikäistä häiritsevästi pöydässä istujaa. Käytä joko himmeää/opaalilasista polttimoa tai valaisinta, joka piilottaa polttimon kokonaan.

Huomioi myös ikkunasta tuleva luonnonvalo esim. työpöydän sijoittelussa. Oikeakätiselle paras valon suunta on vasemmalta, jolloin käden varjo ei lankea paperin päälle esim. piirtäessä tai kirjoittaessa.

Eihän valaisin ole suoraan katsojan takana, jolloin katsojan varjo lankeaa valaistavan kohteen päälle? 

Lue lisää valaisimien asennuskorkeudesta.

valaistussuunnittelu

4. Aurinko on yksi iso valaisin 

Muista ottaa huomioon myös tilaan tuleva luonnonvalo ja ilmansuunta. Ikkunoista tulevaan valoon vaikuttaa myös tilan ulkopuolella olevat rakennukset ja puut. Etelän suuntaisista ikkunoista ei tulekaan huoneeseen valotulvaa, jos ikkunoiden edessä on korkeita puita tai korkea rakennus. Pohjoisen puolelta valoa tulee yleensä niukasti. Varmista, että tällaisessa tilassa on riittävän tehokas valaistus. 

Ota huomioon siis myös ilmansuuntien vaikutus valon määrää ja väriin.

Etelän ja lännen puoleisista ikkunoista tuleva valo on voimakasta ja väriltään valkoista tai lämmintä. Pohjoisen ja idän puolelta tulee niukemmin valoa ja se on väriltään kylmää. Valon värilämpötila vaikuttaa tilan värien kokemiseen.

5. Valonlähde eli polttimo 

Hyvin suunniteltu valaisinten sijoittelu viimeistellään oikeanlaisilla polttimoilla. Valonlähteen, eli puhekielessä lampun, valintaan kannattaa uhrata aikaa. Tässä vaiheessa valitaan riittävä valaisuteho ja sopiva valon väri.

Vääränlainen valo kauniissa valaisimessa ei toimi. Mutta oikeanlainen ja kohteeseen sopiva valo “rumassa” valaisimessa ajaa asiansa jo paljon paremmin (todennäköisesti haluat kuitenkin kauniin valaisimen ja hyvän valonlähteen)  

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita

2 Kommenttia

  1. Jonna sanoo:

    itse niin kovasti tykkään luonnollisesta auringon valosta etten käytä kesä ja jopa kevään aikaan valaisimia melkein lainkaan :))

    1. Puoliksitehty sanoo:

      Totta! Vaikka valaistus ja valaisimet ovat mielenkiintoinen aihe, niin minunkin lempparivalo on kyllä aurinko 🙂 Eikä kesäaikaan kyllä muita valaisimia oikeastaan paljon tarvitsekaan.

Kommentit on suljettu.