fbpx

5 askelta hyvään valaistussuunnitelmaan

Puoliksitehty /

valaistus sisustussuunnittelussa

Tilan valaistuksen tehtävä on helpottaa tilassa tehtäviä toimintoja, jotta tilassa on helppoa ja turvallista toimia. Valaistuksella luodaan myös tunnelmaa ja tuetaan tilan muuta sisustusta ja ilmettä. Valaistussuunnittelussa tuleekin ottaa huomioon monia asioita. Listasin 5 askelta hyvään valaistussuunnitelmaan. 

1. Missä valoa tarvitaan?

Mieti mitä haluat valaista. Mitä tilassa tehdään? Missä tehdään? Tarvitaanko toiminnalle kohdennettua valaistusta? Tässä voit käyttää apuna tilan pohjakuvaa ja merkitä valaisinten paikkoja siihen. Tämä on tietysti huomattavasti helpompaa tehdä, jos tilan kalustus ja toiminnot on jo päätetty.  

Kaikkea ei tarvitse valaista. Mieti siis missä valoa oikeasti tarvitaan ja mitä kohtia tilassa haluat korostaa valon avulla.

2. Monipuolista valoa 

Lähes jokaiseen tilaan tarvitaan hyvää yleisvaloa, toiminnallista valoa sekä tunnelmavaloa. Tilan valaistuksen tulisi siis olla monipuolinen ja moneen eri tilanteeseen sopiva. Monipuolisesta ja muuntautuvasta valaistuksesta voit lukea lisää täältä.

3. Valaisinten sijoittelu – mistä tulee ja minne osuu 

Valaisinten sijoittelua kannattaa miettiä tarkasti. Valon tulee osua haluttuun kohteeseen aiheuttamatta häikäisyä tai häiritseviä varjoja. Tätä miettiessä yritä kuvitella itsesi tilaan ja mieti mistä suunnasta valo tulee. Mihin kohtaan varjot muodostuvat?

Eihän valaisin ole suoraan katsojan takana, jolloin katsojan varjo lankeaa valaistavan kohteen päälle? 

4. Aurinko on yksi iso valaisin 

Muista ottaa huomioon myös tilaan tuleva luonnonvaloa ja ilmansuunta. Ikkunoista tulevaan valoon vaikuttaa myös tilan ulkopuolella olevat rakennukset ja puut. Etelän suuntaisista ikkunoista ei tulekaan huoneeseen valotulvaa, jos ikkunoiden edessä on korkeita puita tai korkea rakennus. Pohjoisen puolelta valoa tulee yleensä niukasti. Varmista, että tällaisessa tilassa on riittävän tehokas valaistus. 

Ota huomioon siis myös ilmansuuntien vaikutus valon määrää ja väriin.

Etelän ja lännen puoleisista ikkunoista tuleva valo on voimakasta ja väriltään valkoista tai lämmintä. Pohjoisen ja idän puolelta tulee niukemmin valoa ja se on väriltään kylmää. Valon värilämpötila vaikuttaa tilan värien kokemiseen.

5. Valonlähde eli polttimo 

Hyvin suunniteltu valaisinten sijoittelu viimeistellään oikeanlaisilla polttimoilla. Valonlähteen, eli puhekielessä lampun, valintaan kannattaa uhrata aikaa. Tässä vaiheessa valitaan riittävä valaisuteho ja sopiva valon väri. Vääränlainen valo kauniissa valaisimessa ei toimi. Mutta oikeanlainen ja kohteeseen sopiva valo “rumassa” valaisimessa ajaa asiansa jo paljon paremmin (todennäköisesti haluat kuitenkin kauniin valaisimen ja hyvän valonlähteen)  

Valaistuksen maailma on laaja, mutta näillä vinkeillä pääset jo hyvin alkuun.

Muista siis miettiä tilan toiminnot ja niitä tukeva valaistus. Panosta oikeanlaisten valonlähteiden valintaan.

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!

Iso kiitos, jos jaat artikkeliani eteenpäin!


2 kommenttia

Jonna & #183;1.4.2022 11:13

itse niin kovasti tykkään luonnollisesta auringon valosta etten käytä kesä ja jopa kevään aikaan valaisimia melkein lainkaan :))

    Puoliksitehty & #183;1.4.2022 16:16

    Totta! Vaikka valaistus ja valaisimet ovat mielenkiintoinen aihe, niin minunkin lempparivalo on kyllä aurinko 🙂 Eikä kesäaikaan kyllä muita valaisimia oikeastaan paljon tarvitsekaan.

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.