fbpx

2 vinkkiä värien käyttöön sisustuksessa

Puoliksitehty /

sisustus ja värien käyttö

Tilan tasapainoisuuteen vaikuttaa kalusteiden sijoittelu ja niiden koko, mutta myös tilassa käytetyt värit. Tarkkoja ohjeita oikeanlaiseen värien käyttöön on mahdotonta antaa, koska kaikki tilat ovat erilaisia ja muodostuvat erilaisista asioista. On kuitenkin olemassa muutama neuvo, jotka kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa. Usein nämä ”säännöt” toteutuvatkin kuin itsestään, koska oma silmä kertoo mikä näyttää hyvältä ja tarvitaanko jotain väriä vielä lisää johonkin kohtaan huonetta. Se onkin varmaan se kuuluisa sisustussilmä, joka joiltakin löytyy. Todennäköisesti se löytyy sinultakin, mutta tässä silti vielä pari vinkkiä värien käyttöön tilassa.

Värien määrä

Sisustusta suunniteltaessa voidaan käyttää kaavaa 60-30-10, joka määrittelee kuinka paljon mitäkin väriä tilassa on.

Tämän ohjeen mukaan pääväriä on tilassa 60%, tukiväriä 30% ja tehosteväriä 10%. Kaava on tietysti hyvin pelkistetty, koska yleensä tilasta löytyy muitakin värejä, ainakin vähän. Jo pelkästään seinät ja lattia muodostavat isoja väripintoja. Ja kun mukaan lisätään isot huonekalut ja tekstiilit, on värejä helposti jo kymmenkunta.

Tätä värien kaava kannattaa kuitenkin pitää pohjana tasapainoisen sisustuksen suunnittelussa. Kaavaa voi soveltaa ajattelemalla niin, että tilasta löytyisi jokin selkeä pääväri ja sen lisäksi 1-3 tukiväriä. Jos nämä muut tukivärit ovat harmoniassa keskenään, ei tilasta tule levotonta sillisalaattia. Tehosteväriä lisätään hyvin pieni määrä.

Artikkelin kuvassa olevassa tilassa tämä jako toteutuu aika hyvin. Ja kuvan tila onkin mukavan rauhallinen olematta kuitenkaan tylsä.

Värien määrää ja keskinäistä suhdetta on hyvä hahmotella jo suunnittelun alkuvaiheessa tehdessä tilan visuaalista identiteettiä. Lue täältä lisää mikä on visuaalinen identiteetti ja mitä apua siitä on suunnittelussa.

Värien sijoittelu

Värien määrän lisäksi tulee miettiä niiden sijoittelua. Yleissääntönä voidaan pitää, että tummat pinnat sijoitetaan alemmas ja vaaleat ylemmäs. Tumma pinta koetaan painavampana, joten tasapainon vuoksi se sijoitetaan alemmas. Esimerkkinä kaksiväriset keittiön kaapistot, joissa tummat ovet sijoitetaan alakalusteisiin ja vaaleat seinäkaappeihin. Tai vaikkapa seinä, joka on jaettu horisontaalisesti kahteen väriin. Seinän alaosaan valitaan yläosaa tummempi sävy. Myös lattian olisi hyvä olla tummempi, kuin seinien. Silloin tila tuntuu tukevammalta.

Eli alhaalta ylöspäin mentäessä vaalennetaan ja kevennetään.

Tummat ja isot kalusteet kannattaa sijoittaa mahdollisuuksien mukaan huoneen perälle, ei suoraan oviaukon viereen. Näin tila avautuu paremmin sisääntulijalle ja huoneen koko sekä mittasuhteet hahmottuvat paremmin.

Kuten jo tekstin alussa mainitsin, värien lisäksi kalusteiden koko ja sijoittelu vaikuttaa tilan tasapainoon. Tulen kirjoittamaan aiheesta vielä toisenkin tekstin, jossa käsittelen enemmän tilan kalustamista ja tasapainon hakemista kalusteiden avulla.

Mutta säännöt on tehty rikottaviksi, eikä näitä ohjeita ole aina edes mahdollista noudattaa. Ohje on kuitenkin hyvä pitää mielessä ja ottaa käyttöön silloin, kun tilan väripaletti tarvitsee selkeyttä ja ryhtiä.

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!

Iso kiitos, jos jaat artikkeliani eteenpäin!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.