Tilantarve
|

Kalustuksen tilantarve

Paljonko tilaa tarvitaan erilaisille toiminnoille ja kalustukselle? Sisustussuunnittelijana tilantarvetta ja etäisyyksiä tulee mietittyä paljon, etenkin pieniä tiloja suunnitellessa. Tavoitteena on aina suunnitella kaunis ja ennen kaikkea toimiva sekä käytännöllinen tila.

Tilantarve perustuu toiminnon tarvitsemaan tilaan, jossa otetaan huomioon tarvittava liikkumatila, kalusteiden koko ja niiden käyttöön tarvittava tila.

Tilantarpeisiin ja mitoituksiin on olemassa suosituksia, joista kerron lisää tämän artikkelin lopussa.

Olohuoneen mitoituksia

Olohuoneessa tulee ottaa tietysti huomioon riittävä istumatila. Kuinka monta istujaa huoneessa on? Onko tarvetta varata istumapaikkoja myös vieraille? Sopivan kokoisten kalusteiden lisäksi kalusteiden välinen etäisyys vaikuttaa tilan käyttömukavuuteen.

Sopiva sohvan ja sohvapöydän välinen etäisyys on 30-40cm. Näin kalusteiden välistä mahtuu kulkemaan ja sohvapöytä on sohvalla istujan ulottuvissa.

Pääkulkuväylien hyvä leveys on vähintään 80-110cm. Tämä suositus sopii kodin kaikkiin tiloihin.

Myös tv:n katseluetäisyyteen on syytä kiinnittää huomioita. Etäisyyteen vaikuttaa tv:n koko sekä kuvanlaatu. Mitä tarkempi kuvanlaatu tv:ssä on, sitä lähempää sitä voi katsoa.

Esimerkiksi 55” television etäisyys katsojasta tulisi olla n. 2,2-1,7m, riippuen kuvanlaadusta. 65” television etäisyys taas n. 2,6-2m. (Lähteenä Telia.fi.)

Lisää olohuoneen suunnittelusta voit lukea täältä.

olohuoneen kalustus

Makuuhuoneen mitoituksia

Sängyn molemmin puolin tulisi olla n. 70cm vapaata tilaa, jotta sänkyyn meneminen ja lakanoiden vaihtaminen sujuu helposti.

Ovellisen vaatekaapin edessä on oltava 80cm tilaa. Näin vaatekaapin ovi mahtuu avautumaan ja kaapin edessä mahtuu seisomaan. Liukuovellisissa kaapeissa hieman kapeampikin tila riittää.

Huomioi myös yöpöytien viemä tila. Kuvassa näkyvässä tilassa yöpöytä sängyn oikealla puolella estäisi kaapin oven avautumisen.

Lisää makuuhuoneen suunnittelusta voit lukea täältä.

makuuhuoneen kalustus

Ruokailutilan mitoituksia

Ruokapöydän koko määräytyy käytettävän tilan ja käyttäjämäärän mukaan. Varmista, että istujilla on riittävästi tilaa sekä leveys, että syvyyssuunnassa. Jokaiselle ruokailijalle tulisi varata n. 60cm leveydeltä tilaa.

Pöydän reunan ja seinän väliin tulisi jäädä n. 80cm tila, jotta tuoliin istuutuminen ja siitä nouseminen käy helposti. Jos istujien takaa pitää mahtua kävelemään tai tarjoilemaan, tarvitaan tilaa vielä enemmän, noin 110cm.

Ruokatilasta puhuttaessa haluan mainita myös maton koon. Jos ruokapöydän alla käytetään mattoa, tulisi sen olla niin suuri, että tuolien jalat pysyvät maton päällä niitä siirreltäessä.

ruokapöydän koko

Kylpyhuoneen mitoituksia

Suihkussa peseytymiseen varataan tilaa 80-90cm leveys- ja syvyyssuunnassa. Myös suihkun edessä on hyvä olla n. 90cm tila kuivaamiselle ja pukemiselle.

Pesualtaan sivuilla tarvitaan vähintään 15cm tyhjää tilaa, jotta altaalla peseytyminen, meikkaaminen yms. onnistuu ilman kyynärpäiden osumista seinään. Kalusteiden ja seinän väliin jäävä reilu tila helpottaa myös siivoamista.

Myös wc-istuimen sivuilla tulisi olla 15-20cm tilaa.

Muista miettiä toimivat paikat myös roska-astialle, wc-harjalle sekä pyyhekoukuille.

kylpyhuoneen kalustus

Mittanauha ja maalarinteippi apuna suunnittelussa

Jos tilaa on käytettävissä todella niukasti, voidaan päätyä suosituksia pienempiin mittoihin.

Tiukan paikan tullen turvaudun mittanauhaan ja/tai maalarinteippiin, joiden avulla hahmottelen kalusteiden paikat tai vaikkapa ahtaan kulkuväylän leveyden. Kokeilen siis käytännössä, miten toiminnot sujuvat tavallista pienemmässä tilassa.

Myös kalusteiden kiinnityskorkeuksia on hyvä kokeilla käytännössä. Mikä on hyvä korkeus kylpypyyhkeen koukulle? Nouse ylös, kokeile ja mittaa. Kuinka ylös 6-vuotias lapsi ylettää ripustamaan takkinsa? Lasten keskipituudet löytyvät nopeasti googlen kautta.

tilantarve

RT-ohjekortit suunnittelijan apuna

Ihmisen ulottuvuuksista löytyy tarkempaa tietoa myös RT-ohjekorteista. Jos siis haluat oppia aiheesta lisää, suosittelen tutustumaan rakennustiedon sivuilta löytyviin ohjeistuksiin.

Löydät ohjeistuksia mm. erilaisten tilojen suunnitteluun, valaistussuunnitteluun ja lisää tietoa toimintojen tilantarpeesta.

RT-kortit ovat maksullisia, mutta hintansa arvoisia.

Lue myös 6 vinkkiä huonekalujen sijoitteluun.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita