Värien vaikutus
|

Värien vaikutus

Värien vaikutus mielialaan ja tunteisiin on kiehtovaa. Värit stimuloivat aivojamme monella eri tavalla ja vaikuttavat jopa fyysisiin tuntemuksiimme.

Viileän sävyinen tila tuntuu kylmemmältä, kuin lämpimillä sävyillä sisustettu tila, vaikka todellinen huonelämpötila olisikin sama. Myös valon värilämpötila vaikuttaa tilan tuntuun. Tätä tietoa värien ja valaistuksen vaikutuksesta voi – ja kannattaa – hyödyntää myös sisustussuunnittelussa.

Käydään seuraavaksi tarkemmin läpi eri värien ominaisuuksia, vaikutusta ihmisiin sekä tilan kokemiseen.

Punainen

Punainen on lämmin, energisoiva väri. Se on aktiivinen ja kiihdyttävä väri, joka nostaa verenpainetta, ihon lämpötilaa ja pulssia. Vaikutus voi tuntua myös aggressiiviselta. Punaisen värin sanotaan myös herättävän ruokahalua ja kiihdyttävän hormonitoimintaa.

Punaisella on piristävä vaikutus, mutta se voi myös saada ihmisen levottomaksi. Punaista kannattaa käyttää harkiten ja kohtuudella. Huomiota kannattaa kiinnittää myös punaisen värin sävyyn. Kirkkaampien sävyjen vaikutukset ovat voimakkaampia, kuin murrettujen. Sama pitää paikkansa jokaisen muunkin värin kohdalla.

Tilassa käytettynä punainen nostaa tilan lämpötilavaikutelmaa, lähentää, sulkee ja tuntuu raskaalta.

värien vaikutus, punainen

Oranssi

Oranssilla on paljon samoja vaikutuksia, kuin punaisella. Myös oranssi on energisoiva ja ruokahalua kiihottava väri. Oranssi virkistää, stimuloi ja kuumentaa. Oranssin sävy ja tummuus vaikuttaa paljon siitä syntyvään mielikuvaan.

Tilassa se suurentaa, lähestyy ja herättää huomioita. Oranssi lisää meluhaittojen tuntemusta ja nopeuttaa tunnetta ajankulusta.  Oranssin on sanottu luovan uusia ajatuksia ja avartavan mieltä.

Punaista ja oranssia on perinteisesti käytetty esim. ravintoloiden sisustuksen väreissä niiden ruokahalua lisäävän vaikutuksen vuoksi.

Keltainen

Keltainen on iloinen, valoisa, stimuloiva ja eloisa väri. Se edistää luovuttaa ja valppautta. Keltainen on myös oppimisen väri.

Keltaisella on osittain samat vaikutukset, kuin punaisella ja oranssilla. Keltainen on kaikkein näkyvin väri. Se herättää huomioita ja katse kiinnittyy keltaiseen väriin helposti. Sitä käytetäänkin huomiovärinä liikenteessä ja mainonnassa.

Erityisesti vaalean keltainen alentaa stressiä ja edistää kommunikointia sekä avoimuutta.

Väri voisikin olla osuva valinta esimerkiksi kokoustilassa.

värien vaikutus, keltainen

Sininen

Sinisen ominaisuuksiin kuuluu viileys, turvallisuus, rauha, mietiskely. Ei ole sattumaa, että vaikkapa poliisin univormu on sininen eikä punainen. Sininen rentouttaa, rauhoittaa, laskee sykettä ja herättää luottamusta. Se ilmentää arvovaltaa ja tilanteen hallintaa.

Sininen vaikuttaa tilassa sitä viilentävästi ja luoden etäisyyttä. Se pienentää esineen kokovaikutelmaa, mutta suurentaa painovaikutelmaa.

Sininen väri sopii tutkitusti makuuhuoneeseen parhaiten.

Sinisen sanotaan myös hidastavan ruumiin toimintoja, hormonitoimintaa ja kasvien kasvua.

värien vaikutus

Vaaleanpunainen

Vaaleanpunainen on lempeä, rauhoittava ja rentouttava väri. Vaaleanpunainen vähentää aggressiivisuutta. Sen sanotaan rauhoittavan mieltä ja hillitsemään hermoja.

Vaaleanpunainen koetaan usein feminiinisenä ja lapsekkaana värinä. Sopivasti murrettu vaalenapunaisen sävy sopii kuitenkin moneen tilaan.

Valkoinen

Valkoinen on puhtauden, rehellisyyden ja viattomuuden väri. Se on avoin, tyyni ja tasapainottava. Valkoinen on myös kliininen, kylmä ja neutraali. Valkoinen viestii vapautta ja iloa.

Valkoinen suurentaa esineitä ja pintoja, mutta keventää niiden painotuntemusta.

Musta

Musta on pimeä, raskas ja sulkeva. Musta ei ole varsinaisesti väri, koska se imee kaiken valon itseensä eikä sillä ole valon aallonpituutta.

Musta väri symboloi kuolemaa ja murhetta. Musta voi olla myös muodollinen, hienostunut, salaperäinen ja vahva. Esimerkiksi vaatetuksessa mustaa käytetään hautajaisten lisäksi arjessa päivittäin.

Tilan lämpötilaan musta vaikuttaa neutraalisti. Mustassa tilassa äänet tuntuvat vaimeammilta, tila suljetummalta ja raskaammalta. Ajan kulku tuntuu pysähtyvän mustassa tilassa.


Harmaa

Harmaa on neutraali, pysyvä ja luotettava. Se on myös moderni ja hienostunut väri, joka voi kuitenkin olla väärin käytettynä myös mielikuvitukseton ja tylsä.

Harmaa tasapainottaa muita värejä ja luo niille hyvän taustan.

värien vaikutus

Ruskea

Harmaan tavoin myös ruskea on tasapainottava, neutraali ja luotettavuutta lisäävä väri. Ruskea henkii myös maanläheisyyttä ja rehellisyyttä.

Eri sävyissä ruskea voi henkiä samoja arvoja kuin musta, mutta hieman lempeämmin.

Ruskean värin liiallista käyttöä kannatta välttää, jottei tilasta tule liian tylsä, iloton ja raskas.

Violetti

Violetti on väreistä tummin. Se on mystinen ja surumielinen, mutta toisaalta sisältää samalla toivoa, katumusta ja parannusta.

Etenkin tumma violetti on myös rikkauden, kuninkaallisten ja hienostuneisuuden väri. Sen nähdään symboloivan varakkuutta ja valtaa.

Tilassa violetti on tyynnyttävä, viilentävä, lähentävä ja ääniä korostava.

Violetti pienentää kokoa ja suurentaa painovaikutelmaa.

värien vaikutus

Jokaisesta väristä löytyy lukematon määrä eri sävyjä ja tummuusasteita, jotka muuttavat kokemusta väristä. Esimerkiksi kirkkaan punainen on huomiota herättävä, energinen ja jopa aggressiivinen. Hempeä vaaleanpunainen toimii taas päinvastoin, ollen tunteita rauhoittava väri.

Värien vaikutus on toisille vähäisempää ja toisilla taas ympäristön värit ja valot aiheuttavat enemmän tuntemuksia. Värien vaikutus riippuukin myös meidän omista kokemuksistamme ja mieltymyksistämme. 

Jos haluat lukea lisää värien käytöstä sisustuksessa, niin kurkkaa aikaisemmat artikkelini Värien käyttö sisustussuunnittelussa ja 2 vinkkiä värien käyttöön sisustuksessa.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita