Pienen kodin sisustus
| | | |

Pienen kodin sisustus 

Niukoissa neliöissä tila kannattaa ottaa tehokkaasti käyttöön. Pienen kodin sisustus muodostuu harkituista valinnoista ja oivaltavista, tilaa säästävistä ratkaisuista. 

Tässä artikkelissa tutkitaan ratkaisuja, joilla pienikin asunto saadaan toimivaksi ja tuntumaan kokoaan suuremmalta.  

Ajattele kuutioita, älä neliöitä 

Kun lattiatilaa on vähän, kannattaa hyödyntää seiniltä löytyvä tila. Yleensä tiloja suunnitellaan neliöt mielessä ja kalustusta sommitellaan lattiapinnalle. Pienen kodin sisustus kannattaa kuitenkin ajatella kuutioina, eli hyödyntää asunnon tila myös korkeussuunnassa. 

Katon rajaan saakka ylettyvät kaapit tai vaikkapa makuualkovin yläpuolelle asennetut kaapit ja avohyllyt tuovat paljon säilytystilaa viemättä lattiatilaa. 

Katonrajaa kiertävä hylly tai seinille kiinnitetyt koukut toimivat monenlaisen tavaran säilömisessä ja pitävät lattiapinnan tyhjänä sekä helposti siivottavana. 

Korkeimmalla sijaitseviin kaappeihin kannattaa säilöä harvemmin käytössä olevaa tavaraa, kuten kausivaatteita, vierastäkkejä ja -tyynyjä, arkistoitavia papereita, kausikoristeita jne. 

Parvisänkyratkaisut vapauttavat sängyn alle jäävän lattiatilan esim. työpisteelle tai sohvalle. 

Kaapin syvyys
Vähemmän syvä hyllykkö tarjoaa monta metriä säilytystasoa korkeussuunnassa, mutta ei vie juurikaan lattiatilaa.

Pienen kodin kiintokalusteet 

Pienen ja ahtaan tilan kiintokalusteiden syvyys voi hyvinkin olla ns. standardimittaa kapeampi.

Vaate- ja keittiökaapeissa on yleensä saatavilla n. 30-40cm syvyisiä runkoja, jotka ovat joskus käytettävyydeltään jopa parempia, kuin syvät rungot. Syville hyllyille kerääntyy tavaraa toistensa eteen ja takana olevat pinot jäävät helposti piiloon ja unohduksiin.

Hyllyjä parempi ratkaisu on ulosvedettävät laatikot, joissa takana oleviinkin tavaroihin pääsee helpommin käsiksi. 

Kapeita runkoja kannattaa harkita pienen asunnon eteisratkaisuissa sekä kylpyhuoneen allaskaapeissa. Myös keittiön rungoista osa voi olla kapeampaa mallia, jolloin lattiatilaa vapautuu työskentelyyn. Tärkeintä on hyödyntää tila fiksusti korkeussuunnassa.

Pienen kodin huonekalut 

Pienen kodin sisustuksessa kannattaa suosia monikäyttöisiä huonekaluja. Sohvapöytiä säilytystasolla, sänkyjä säilytyslaatikoilla, sisäkkäin meneviä sarjapöytiä, pinottavia jakkaroita, klaffipöytiä ja taittotuoleja. 

Myös rullilla liikkuvat, siirrettävät kalusteet on helppo työntää sivuun esim. vuodesohvaa levittäessä. 

Käytä tilan mittasuhteisiin sopivia, tarpeeksi pieniä kalusteita. Liian massiiviset kalusteet pienessä tilassa paitsi vievät tilaa, myös näyttävät hassuilta. 

Ilmavat kalusteet ja korkeahkot kalustejalat esim. sohvassa eivät tuki tilaa visuaalisesti, koska lattia näkyy myös kalusteiden alta. Korkeiden jalkojen alta on myös helpompi siivota. 

pienen kodin sisustus
Kapea sivupöytä tarjoaa laskutason sekä säilytystilaa.

Värien vaikutus  

Värivalinnoilla voidaan vaikuttaa tilan mittasuhteiden tuntuun. Tällöin puhutaan väriperspektiivin vaikutuksesta. 

Tummat ja lämminsävyiset pinnat tuntuvat tulevan lähemmäs. Vastaavasti vaaleat ja viileät sävyt loittonevat ja avaavat tilaa. 

Vaikka yleisesti pienissä tiloissa suositaan vaaleita värejä niiden tilaa avartavan vaikutuksen vuoksi, en itse halua sulkea pois ajatusta, että pienissä tiloissa voi käyttää myös rohkeita ja tummiakin sävyjä. Kaikki riippuu halutusta tunnelmasta. 

Värien vaikutus on kuitenkin hyvä tunnistaa. Värien käytöstä voit lukea lisää myös täältä.

Valon vaikutus 

Värien lisäksi myös valolla voidaan vaikuttaa kokemukseen tilan koosta. Hyvin valaistu tila tuntuu suuremmalta, kuin hämärä tila.  

Valoa ja valaisimia kannattaa siis olla riittävästi. Tilasta olisi hyvä olla monipuolinen valaistus, joka koostuu yleis-, työskentely- sekä tunnelmavalosta. 

Myös ikkunoista tulevan valon määrä kannattaa maksimoida asentamalla verhotangot riittävän pitkälle ikkunan sivuille. Näin verhot saadaan vedettyä kunnolla ikkunan sivuille niin, että vain pieni osa verhoa peittää ikkunan karmit. 

Asenna tangot myös riittävän ylös. Reilusti ikkunan yläpuolelle (n. 250- 260 cm lattiasta). Pitkät lattiaan asti ulottuvat verhot luovat pystysuuntaisia linjoja, jotka luovat mielikuvan korkeammasta tilasta.

Pienen tilan kodinkoneet 

Nykyään markkinoilta löytyy paljon pieniin tiloihin suunniteltuja kodinkoneita. Pienet kodinkoneet sopivat 1-2 hengen talouksiin.  

Keittiöön sopii esimerkiksi yhdistelmäuuni, jossa uuni sekä mikro ovat samassa laitteessa. Myös astianpesukoneita löytyy kapeina sekä pöydälle asetettavina malleina.  

Ahtaassa kylpyhuoneessa pyykinpesukoneen paikka voi löytyä pesualtaan alta.  

pienen tilan sisustus
Lyhyellekin seinänpätkälle saadaan monenlaista säilytystilaa kenkäkaappien, vaatekoukkujen ja hyllyjen avulla. Ja mikä parasta, lattiatila jää avoimeksi helpottaen eteisen siivousta.

Muuta huomioitavaa 

-Suosi liukuovia. Ne säästävät tilaa ahtaissa paikoissa.  

-Ota tyhjät koloset hyötykäyttöön. Nurkkiin tai kaappirunkojen viereen jäävät kapeat tilat ovat oivia paikkoja taitettaville porrasjakkaroille, kierrätyslaatikoille, seinäkoukuille, pienille seinähyllyille jne. 

-Peilit luovat tilan tuntua. Isot peilipinnat myös heijastavat ja lisäävät tilan valoa. 

-Huomioi kalustuksen luomat linjat. Koska pienen kodin sisustus muodostuu usein seinille kiinnitetyistä kalusteista, kannattaa kalusteiden kiinnityskorkeuksissa miettiä linjoja. Löydä tilasta selkeitä vaakasuoria linjoja, kuten ovien ja ikkunoiden yläreunan linja tai keittiön työtasojen korkeus. Käytä linjoja merkkinä muiden kalusteiden, taulujen, hyllyjen yms. korkeuksien määrittelyssä. Näin tilasta ei tule sekava. 

Kerroin pienen tilan ratkaisuista myös Vuokranantaja -lehdessä 3/2023. Suomen Vuokranantajien jäsenet pääsevät lukemaan lehden verkkoversion täältä.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita