Ilmaisen ja maksullisen SketchUpin erot
|

Ilmaisen ja maksullisen SketchUpin erot

SketchUp on 3D-suunnitteluohjelma, jota voivat käyttää niin ammattilaiset, kuin harrastelijatkin. Ohjelmasta onkin tarjolla sekä ilmainen, että maksullinen versio.

Tässä artikkelissa kerron ilmaisen ja maksullisen SketchUpin olennaisimmat erot.

Käytän itse sisustussuunnittelijan työssäni päivittäin maksullista SketchUp Pro-ohjelmaa. Olen käyttänyt useita muitakin 3D-ohjelmia ja uskallanpa väittää SketchUpin olevan yksi parhaista.

SketchUpin etuja on mm. helposti opittava ja looginen käyttöliittymä, edullinen hinta sekä lähes rajaton määrä erilaisia lisäsovelluksia.

Kuten sanottu, SketchUpista löytyy myös täysin ilmainen versio, SketchUp Free, joka on toki ominaisuuksiltaan hieman maksullista versioita karsitumpi. Ilmaisversio on kuitenkin mainio työkalu pienempiin projekteihin, kuten vaikka oman kodin suunnitteluun, pihasuunnitteluun, tuotesuunnitteluun jne.

Käytön kasvaessa ilmaisversiosta on aika helppo siirtyä käyttämään maksullista täysversioita, koska ohjelmat toimivat suurimmaksi osaksi samalla tavalla.

SketchUp Free

Ilmaisversio, joka tunnetaan nimellä SketchUp Free tarjoaa perustoiminnallisuuden 3D-mallien luomiseen, muokkaamiseen ja visualisointiin. Se sisältää useimmat samat perustyökalut ja ominaisuudet, kuin maksullinen SketchUp Pro.

Ohjelma toimii internetin selaimessa, joten sitä tarvitse ladata tietokoneelle. (SketchUp Free-verkkokurssin ensimmäisellä videolla näytän mistä löydät ohjelman ja aloitat sen käytön. Ensimmäinen video on katsottavissa ilmaiseksi.)

SketchUp Free sopii yksinkertaisiin projekteihin, erityisesti aloittelijoille ja harrastajille.

Mainio ohjelma, kun haluat luoda yksinkertaisia 3D-malleja erilaisiin tarkoituksiin, kuten vaikkapa huonekalujen, kodin sisustuksen, rakennusten tai pihan suunnitteluun. Voit piirtää ja muokata perusmuotoja, lisätä värejä ja materiaaleja ja tuoda kalusteita/objekteja suunnitelmaasi.

SketchUp verkkokurssi
Tämä tila on mallinnettu ilmaisella SketchUp Free-ohjelmalla.

SketchUp Pro

Maksullinen versio, joka tunnetaan nimellä SketchUp Pro on monipuolinen 3D-suunnitteluohjelma, joka sopii erityisesti ammattilaisille ja vaativampiin projekteihin. Se tarjoaa laajemman valikoiman työkaluja ja lisäohjelmia verrattuna ilmaiseen SketchUp-versioon.

SketchUp Pro on suunnattu ammattilaisille, jotka tarvitsevat edistyneempiä ominaisuuksia työssään.

Ohjelma ladataan koneelle ja sen käyttöä varten tarvitset maksullisen lisenssin. (SketchUp Pro-verkkokurssin ensimmäisellä videolla näytän mistä löydät ohjelman ja aloitat sen käytön. Ensimmäinen video on katsottavissa ilmaiseksi.)

Maksullinen versio tarjoaa myös mahdollisuuden ladata erilaisia lisäohjelmia, jotka nopeuttavat työskentelyä tuoden käyttöön lisäominaisuuksia.

Jos haluat luoda fotorealistisia kuvia, eli rendata, tarvitset maksullisen SketchUp Pro:n sekä jonkin (usein maksullisen) rendausohjelman.

sketch up renderöinti
Renderöity kuva

LayOut


Layout on ilmaiseksi SketchUp Pro:n mukana tuleva ohjelma. Sen avulla voit luoda mittapiirustuksia, asemapiirroksia, leikkaus- ja julkisivupiirustuksia ja muita teknisiä dokumentteja SketchUp-mallinnuksestasi.

Layout mahdollistaa ammattimaisen 2D-suunnittelun ja dokumentaation luomisen SketchUp-malleista.

Voit tuoda 3D-mallin suoraan SketchUpista Layoutiin ja lisätä kuviin mittaviivoja, tekstiä, merkintöjä ja muita elementtejä.

Lisäksi Layout tarjoaa sivupohjia ja tyyliasetuksia, joiden avulla voit räätälöidä suunnitelmien ulkoasua ja luoda ammattimaisen ilmeen.

sketch up layout
LayOutissa tehty sivu.

Ilmaisen ja maksullisen SketchUpin erot

  • Ohjelmien käyttöliittymät poikkeavat toisistaan. Suurin osa työkaluista löytyy molemmista ohjelmista, mutta ne sijaitsevat eri paikoissa. Ilmaisversiossa työkaluja on hieman vähemmän.
  • Ilmaisversio on tarkoitettu omaan käyttöön, maksullinen SketchUp Pro kaupalliseen käyttöön
  • Materiaalien lisäystoiminnot ovat ilmaisessa versiossa rajatumpia. Materiaalipankista löytyy jonkin verran valmiita materiaaleja, mutta niitä ei voi muokata. Maksullisessa versiossa materiaaleja voi muokata laajasti. Omien materiaalien tekeminen on hieman hankalampaa ilmaisversiossa. Maksullisessa versiossa omien materiaalien luominen onnistuu vaivattomammin. (Lisäyksenä: jos käyttäjällä on voimassa oleva SketchUpPro-lisenssi ja hän käyttää ilmaisversiota kirjautuneena samalle Trimble-tilille, voi ilmaisversiossakin muokata materiaaleja)
  • Kuvien tallentaminen mittakaavassa onnistuu vain SketchUp Pro:ssa. Freellä voit tallentaa kuvasi pdf-muotoon tai vaihtoehtoisesti jpg-muotoon käyttämällä kuvakaappaus-työkalua.
  • Lisäosat: SketchUp Pro:n kanssa voit käyttää erilaisia lisäohjelmia, joiden avulla voit laajentaa ohjelman toiminnallisuutta. Laajennuksista voi olla apua monimutkaisempien mallinnusten tekemisessä. Pron kanssa voit käyttää myös rendausohjelmia, joilla mallinnuksista saadaan visuaalisesti realistisempia. Ilmaisversiossa lisäosia tai rendausohjelmia ei voi käyttää.
  • Objektien tuonti: Molemmissa versiossa voit ladata mallinnukseesi ilmaisia 3d-objekteja (kuten kalusteita), mutta ilmaisversiossa latausten määrää on rajoitettu 100 objektiin päivässä/ 1000 kuukaudessa. Maksullisessa versiossa ei ole rajoitteita.
  • Tuetut tiedostomuodot: SketchUp Free tukee tiedostomuotoja, kuten SKP (SketchUpin oma tiedostomuoto), STL (3D-tulostus), PNG, JPEG. SketchUp Pro tarjoaa lisäksi tuen monille muille tiedostomuodoille, kuten DWG (AutoCAD), DXF, OBJ, FBX.
  • Pro:n mukana tulee lisäohjelma LayOut, joka on tarkoitettu varsinaisen suunnitelmadokumentin kokoamiseen (esim. mittojen, tekstien lisäämiseen, kuvien mittakaavojen valintaan jne.). Ilmaisversion käyttäjä voi tarvittaessa viimeistellä suunnitelmansa esim. Power Pointilla.
  • Tuki ja päivitykset: SketchUp Pro-asiakkaat saavat apua teknisessä tukipalvelussa. Ohjelmaan tehdään myös säännöllisiä päivityksiä, jotka sisältävät uusia ominaisuuksia, parannuksia ja korjauksia. Ilmaisversio ei välttämättä saa samanlaista tukipalvelua tai yhtä säännöllisiä päivityksiä.

Hei! Olen Riikka ja toimin tämän sivuston sekä verkkokurssien tekijänä.

Olen toiminut sisustussuunnittelun parissa yli 15 vuotta. Työurani aikana olen toiminut alalla yrittäjänä, palkkatöissä sekä opetustehtävissä. Olen siis päässyt tutustumaan sisustusalaan monesta eri näkökulmasta.

Mallinnusohjelmien käyttö on ollut minulle aina mieleistä, ja ne ovatkin keskeinen työkalu työpäivissäni. Olen toiminut myös ohjelmien kouluttajana työpaikallani ja eri kouluasteilla. Tällä hetkellä päivittäisessä käytössäni on SketchUp Pro, joka on henkilökohtainen suosikkini monista käyttämistäni ohjelmista.

Liitythän myös uutiskirjeeni tilaajaksi! Sitä kautta saat tiedon verkkokurssien mahdollisista päivityksistä sekä uusista sisällöistä.

Facebookista löydät SketchUp Suomi -ryhmän, jonne olet tervetullut keskustelemaan ja kyselemään ohjelman käyttöön liittyvistä asioista.

Riikka H.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita