Olohuoneen sisustus

Olohuoneen sisustus

Asiakkaiden yleisin pulma on olohuoneen sisustus. Suunnittelijan apua kaivataan etenkin, jos tila on pieni tai erikoisen mallinen. Tai jos pieneen tilaan pitäisi saada mahtumaan useita toimintoja.

Olohuoneen toiminnot

Olohuoneessa tehdään nimestään huolimatta usein muutakin kuin oleskellaan. Tv:n katselun lisäksi huoneessa saatetaan lukea, jumpata, neuloa, pelata, leikkiä jne. Eri toiminnot vaativat erilaista kalustusta, valaistusta sekä vievät eri määrät tilaa.

Keskityn tässä artikkelissa olohuoneen perustoimintojen, eli tv:n katselua, seurustelua ja lukemista tukevan sisustuksen suunnitteluun.

ikea söderhamn

Keskustelua tukeva kalustus

Jos olohuoneessa on tarkoitus istua iltaa ja keskustella, kannattaa istumapaikkoja olla useampi. Istumapaikat tulee myös sijoitella niin, että keskustelijat näkevät toisensa ja ovat sopivalla etäisyydellä toisistaan. Pelkkä iso sohva ei ole paras ratkaisu, koska siinä keskustelijat istuvat kasvotusten sijaan vierekkäin ja monesti liian lähellä toisiaan. Pienessä tilassa ratkaisuksi voi riittää siirreltävä rahi, joka sohvan parina muodostaa istumaryhmän.

Lukunurkkauksen kalustus

Lukemiseen tai vaikka neulomiseen sopiva paikka muodostuu nojatuolista tai sohvannurkasta. Tärkeää on huomioida sopiva valaistus. Valaistuksen tulee olla riittävän tehokasta ja värilämpötilaltaan miellyttävää. Paras olisi valaisin tai polttimo, jonka tehoa ja lämpötilaa voi säätää tarpeen mukaan. Valaisimen kannattaa olla myös kohdistettava, jotta valoa saadaan sinne missä sitä tarvitaan.

Tv:n etäisyys katselijasta

Tv:n katseluetäisyyteen on syytä kiinnittää huomioita. Etäisyyteen vaikuttaa tv:n koko sekä kuvanlaatu. Mitä tarkempi kuvanlaatu tv:ssä on, sitä lähempää sitä voi katsoa.

Esimerkiksi 55” television etäisyys katsojasta tulisi olla 2,2-1,7m, riippuen kuvanlaadusta. 65” television etäisyys taas 2,6-2m. (Lähteenä Telia.fi.)

Sohvan sijoittelu

Suurten huonekalujen, kuten sohvan, sijoittelulla voidaan jakaa isoa tilaa erillisiin osiin. Sohvan paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomio myös siihen, mitä sohvalla istuessaan näkee. Halutaanko katsoa ikkunoista avautuvaa maisemaa vai onko pääroolissa tv:n katselu? Kaksi erillistä sohvaa tai kulmasohva voi ratkaista ongelman, jossa sohvalta halutaan katsoa sekä maisemaa, että tv:tä.

sohvan valinta

Sohvan valinta

Olohuoneen ehkä tärkeimpänä kalusteena ja isoimpana investointina on sohva. Sohvan valintaan kannattaa käyttää aikaa. Alla on lista ominaisuuksia, joita kannattaa pohtia täydellistä sohvaa metsästäessä.

Irrotettavat, pestävät päälliset

-varsinkin lapsi- ja koiraperheissä lähes pakolliset.

Kankaan ominaisuudet

-hankauksenkesto eli martindale-luku kertoo miten paljon kangas kestää käyttöä ja hankausta. Julkisten tilojen vähimmäisvaatimus on 35 000 ja kotitilojen n. 12 000. Kotioloihin valitsisin silti hankauksenkestoltaan vähintään 20 000 olevia kankaita. Martindale -luku löytyy yleensä kankaan mallipalan takaa.

-pillinki/pilling -arvo kertoo taas kankaan nyppyyntymisestä ja siitä käytetään asteikkoa 1-5, joista 5 on paras. Tämänkin tiedon voit löytää kankaan tiedoista.

Käy lukemassa lisää verhoilukankaiden ominaisuuksista täältä!

Nahkasohva

-kätevä pitää puhtaana ja kestää aikaa. Paranee usein vanhetessaan. Ei sovi vegaaneille. Nahkakin toki vaatii säännöllistä puhdistusta ja hoitoa, jotta pysyy hyvänä.

Sohvan korkeus

-etenkin iäkkäämpien on helpompi nousta sohvalta, joka on hieman korkeampi. Useaan sohvamalliin voi tarvittaessa vaihtaa hieman tavallista korkeammat jalat.

-myös sohvan alta imurointi onnistuu korkeampien jalkojen avulla.

Sohvan syvyys

-suuri istumasyvyys on hyvä löhöilyyn ja rentoon oleskeluun.

-ryhdikkäämpään istumiseen ja muodollisempaan oleskeluun toimii pienempi syvyys.

-huomioi myös käyttäjien pituus. Lyhyellä ihmisellä jalat eivät yllä maahan, jos sohva on kovin syvä (nimim. tiedän mistä puhun)

Vuodesohva vai tavallinen sohva

-usein vuodesohva on istumamukavuudeltaan huonompi kuin ns. tavallinen sohva ja nukkumismukavuudeltaan huonompi kuin sänky. Panosta siis laatuun, jos vuodesohva tulee olemaan päivittäisessä käytössä.

olohuoneen sisustus

Muita huomioonotettavia asioita olohuoneen sisustuksessa

  • löytyyhän kahvikupille tai kirjalle laskutaso käden ulottuvilta?
  • onhan olohuoneessa monipuolista valaistusta? Kohdevaloa lukemiseen, tunnelmavaloa illaksi, tehokasta yleisvaloa siivoamiseen jne.
  • nykypäivän korkeissa olohuonetiloissa kannattaa panostaa akustiikkaan. Pehmeät tekstiilit ja oikein sijoitetut akustiset ratkaisut luovat huoneeseen miellyttävän äänimaailman. Eron kyllä huomaa!
  • ota huomioon tilan pimennysratkaisut, jos tilassa katsotaan tv:tä, leffoja valkokankaalta ja tehdään töitä näyttöpäätteillä.

Lisää olohuoneen sisustuksesta voit lukea täältä. Tiestithän, että hakutoiminnan avulla löydät sivuilta myös muita kiinnostavia juttuja.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita