Aistiesteetön tila – miksi ja miten?
Nykyisessä maailmanmenossa aistimme ovat lähes jatkuvasti virittyneet. Viime aikoina aistien kuormittumiseen on sisustuksessakin alettu kiinnittämään enemmän huomiota, ja termi aistiesteetön tila on varmasti tullut jo useammallekin vastaan.
Aistiesteettömässä tilassa on huomioitu erilaiset aistiärsykkeet ja pyritty vaimentamaan niitä tehden tilasta miellyttävämmän.
Usein aistiesteettömyyteen viitataan aistiyliherkkien ihmisten kohdalla, mutta aisteille ystävällisimmistä tiloista on etua ihan kaikille.
Tässä artikkelissa kerron, miksi aistiesteettömiä tiloja tarvitaan ja miten niitä luodaan.
Tämä on vieraskynäartikkeli.
Lue lisää kirjoittajasta, Juulia Jorosesta (tilatiikeri), artikkelin lopusta!
Aistiesteetön tila lisää jaksamista
Nykyinen työ- ja opiskeluelämä voi olla hektistä ja ajoittain stressaavaa, minkä vuoksi on tärkeää vähentää tilojen aiheuttamia kuormitustekijöitä.
Erityisesti aistiyliherkille henkilöille tilojen rauhoittaminen on tarpeellista ja esimerkiksi lasten kohdalla tilojen kuormittavuuden vähentämisellä on iso merkitys koko perheen arjen sujuvuudessa.
Aistiyliherkät henkilöt voivat kokea tietyt äänet, hajut, värit tai valot todella voimakkaina ja epämiellyttävinä.
Työskentely hälinässä tai jatkuvasti muiden ihmisten kanssa samassa tilassa oleminen voivat myös olla asioita, jotka ahdistavat siinä määrin, että esimerkiksi työnteko estyy. Aistiesteettömillä tiloilla jaksamista voidaan parantaa.
Jokainen ihminen aistii hieman eri tavalla, mutta joitain selkeitä ohjenuoria aistiesteettömien tilojen luomiselle kuitenkin löytyy.
Askeleet aistiesteettömään sisustukseen
Muun muassa vääränlainen valaistus, heijastavat pinnat tai tilan pohjaratkaisun sekavuus voivat aiheuttaa sen, että aistiyliherkän koko keskittyminen ajautuu aistiärsykkeiden havaitsemiseen, mikä taas aiheuttaa pidempään jatkuessaan stressiä.
Vähentämällä ylimääräisiä aisteja kuormittavia tekijöitä ja lisäämällä mahdollisuuksia palautua, on aistiyliherkänkin helpompi keskittyä käsillä olevaa tekemiseen.
Aistiesteettömien tilojen suunnittelussa lähdetään liikkeelle tilan käyttäjien kuuntelemisesta. Millaisia haasteita he ovat kokeneet tiloissa? Mitä toiveita heillä on tilojen suhteen?
Yleisesti voidaan listata muutamia selkeitä aihealueita, joihin on hyvä kiinnittää huomiota aistiesteettömiä tiloja suunnitellessa:
Akustiikka
Ääniä voidaan vaimentaa käyttämällä esimerkiksi tekstiilejä, puupintoja tai akustiikkatuotteita. Täysin äänetön tilan ei tule olla, mutta häiritsevät kopinat tai tilasta toiseen kantautuvat äänet kannattaa vaimentaa.
Valaistus
Valaistuksessa on hyvä suosia epäsuoraa valaistusta kirkkaiden yksittäisten valonlähteiden sijaan. Mieti myös, mihin sijoitat valonlähteet, etteivät ne heijastu esimerkiksi ikkunoista tai muista kiiltävistä pinnoista.
Materiaalit
Materiaaleissa kannattaa suosia mattapintaisia ja pehmeitä materiaaleja. Esimerkiksi puu on rauhoittava materiaali ja imee myös hieman ääntä itseensä.
Huonekaluja valittaessa suosi mieluummin pyöreitä muotoja kuin teräviä kulmia. Lisäksi mieltä rauhoittavat kasvit ja maisemakuvat ovat tervetulleita aistiystävälliseen sisustukseen.
Värit
Väreistä vaaleahkot ja murretut sävyt ovat aisteille ystävällisimpiä. Kovin räikeitä ja kuviollisia seinävärejä ja tapetteja kannattaa välttää.
Hajut
Aistiherkille myös hajut voivat olla merkittävä häiriötekijä.
Tarkista, että valitsemasi tuotteet ovat allergiaystävällisiä, jolloin niistä ei yleensä haihdu pahalta haisevia yhdisteitä. Vältä ylimääräisiä hajusteita esimerkiksi somistuksessa ja mieti, millaisia kasveja tuot tilaan. Mieti myös, miten ruokailutilan tai keittiön tuoksut eivät kulkeutuisi muihin tiloihin.
Pohjaratkaisu ja tilojen käyttö
Tilojen toimintojen ja kulkureittien tulisi olla mahdollisimman selkeät.
Aistiyliherkän kannalta avokonttorityöskentely ei välttämättä ole optimaalisin tai ainakin olisi hyvä löytyä vastapainoksi tila, johon voi tarvittaessa siirtyä hiljentymään.
Mieti pohjaratkaisua suunnitellessasi, miten vaikkapa äänet kantautuvat tilasta toiseen. Keittiötä ei esimerkiksi kannata sijoittaa aistiyliherkän henkilön makuuhuoneen viereen.
Olen Juulia Joronen, tamperelainen sisustussuunnittelija. Yritykseni tilatiikeri tekee suunnittelua niin koteihin kuin toimitiloihin. Aisteille ystävälliset tilat ovat erityinen intohimoni!
Tilatiikeri sulautuu raitoineen moneen ja keskiössä minulla onkin aina asiakkaan toiveet. Yksilöidyt ratkaisut takaavat toimivan ja pitkäkestoisen kodin tai toimitilan. Minulle on myös tärkeää ottaa ekologiset valinnat huomioon suunnitteluni jokaisessa vaiheessa.
Kehitän osaamistani säännöllisesti, jotta pystyn vastaamaan asiakkaideni toiveisiin parhaalla mahdollisella tavalla.
Lähdetäänkö yhdessä seikkailuun kohti uudenlaisia tiloja?
-Juulia