Maali vai tapetti
| |

Maali vai tapetti? 7 vinkkiä valintaan

Tulisiko kodin seinäpinnoille maali vai tapetti? Osittain tämä on toki makukysymys, mutta tässä muutama huomio, jotka kannattaa ottaa huomioon valintaa tehdessä.

mattamaali
  1. Tapetti antaa anteeksi pohjan pienet epätasaisuudet ja piilottaa pienet naulanreiät sekä naarmut. Maalatessa pohjatöiden merkitys korostuu enemmän. Toki hyvät pohjavalmistelut takaavat parhaan lopputuloksen molemmissa tapauksissa.
  2. Maalattu pinta voi olla helpompi ja nopeampi uusia, jos seinä on siisti/tasainen eikä värisävy muutu suuresti. Isot muutokset tummasta vaaleaan ja toisinpäin, vaativat kuitenkin useamman maalikerroksen. Maalilla onnistuu myös pienet paikkamaalaukset. Tapettiin tullutta reikää tai naarmua on vaikeampi korjata.
  3. Nykyaikaiset kuitutapetit on helppo ja nopea asentaa. Liisteri/ tapettiliima voidaan usein levittää suoraan seinään ja etenkin kuvioimattomien tapettien asentaminen on nopeaa. Viisto katto, pistorasiat, katkaisijat ym. elementit toki hidastavat tapetointia.
  4. Tapetointi on siistimpää, eikä ympäristöä tarvitse suojata niin tarkasti. Maalatessa näkyviä roiskeita syntyy helpommin.
  5. Tapetti ei useinkaan sovi tiloihin, joissa seinien pitää kestää kovaa kulutusta tai pyyhkimistä. Keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja eteisessä kannattaa suosia pyyhkimistä kestäviä maalipintoja tai maalattavia tapetteja.
  6. Maalissa on tarjolla loputtomasti värisävyjä ja esim. ncs-koodeilla voit määritellä halutun sävyn hyvinkin tarkasti.
  7. Tapetoitu seinä mielletään usein viimeistellymmäksi ja laadukkaammaksi, kuin maalattu pinta (makukysymys toki). Tapettiseinä luo tilaan eräänlaista pehmeyttä. Sama pehmeyden tunne voidaan toisaalta saavuttaa mattapintaisella maalilla, mutta mattamaali on pintana hyvin herkkä.

Maalien ominaisuuksista voit muuten lukea lisää täältä.

Tapeteista lisää tietoa löydät artikkelista Tapetin valinta.

maali vai tapetti

Maali vai tapetti

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita