Remontin suunnittelu
|

Onnistuneen remontin suunnittelu: 10+1 vinkkiä

Remontti on usein iso rahallinen ja ajallinen panostus. Remontin avulla voi kuitenkin luoda itselleen toimivan ja kauniin kodin jo hieman vanhentuneesta tai epäkäytännöllisestä tilasta. Remontin suunnittelu kannattaa tehdä huolella.

Tähän alle olen koonnut avuksi listan asioista, mitkä kannattaa muistaa ottaa huomioon remonttia suunnitellessa.

Tämä on vieraskynäartikkeli.
Lue lisää kirjoittajasta, Sanna Karmanosta (Karmano Design), artikkelin lopusta!

1. Mieti tarpeet

Mieti tarkkaan mitä perheenne haluaa remontilta. Kuinka kattava remontti on kyseessä, mitkä tilat remontoidaan.

Hae inspiraatiota esim. Pinterestistä, Instagramista, sisustuslehdistä. Tarvittaessa anna remontin suunnittelu sisustussuunnittelijan osaaviin käsiin.

2. Tee luonnostelusuunnitelma

Piirrä asunnosta pohjakuva mittakaavassa ja luonnostele siihen toimintojen, kalusteiden ja valaisimien paikkoja. Piirrä kiinto- ja irtokalusteet mittakaavassa pohjapiirustukseen.

Mieti paikat valaisimille ja tarkista pistorasioiden paikat. Haluatko, että kaikki johdot kulkevat seinien sisällä vai voiko joissain kohdissa käyttää pintavetoja? Tarvittaessa tee sähkösuunnitelma, jos pistorasioiden ja valaisimien paikkoja pitää muuttaa. Sähkösuunnitelma kannattaa teetättää ammattilaisella.

moodboard

3. Kokoa ideakollaasi

Tee jokaisesta remontoitavasta tilasta moodboard/ideakollaasi, johon kiteytät halutun tunnelman, värimaailman ja tyylin.

Moodboardin avulla on helppo hahmottaa sisustussuunnitelman materiaalien ja värien yhteensopivuutta. Moodboard auttaa myös aistimaan millaisen tunnelman valitut materiaalit voivat luoda.

4. Tee budjetti

Mieti ja laske tarkka budjetti koko remontille. Budjetin tulee sisältää irto- ja kiintokalusteet, valaisimet, matot, verhot, purkutyöt, asennustyöt, sähkötyöt, lvi-työt, lupa- ja tarkastusmaksut, suunnittelukulut, valvontakulut ym.

Lisää lopulliseen budjettiin vielä noin 20 % puskuri ylimeneviä kuluja ja lisätöitä varten. Kaikilta yllätyksiltä ei voi välttyä, vaikka on tehty kuinka tarkka suunnitelma.

5. Lupa-asiat

Tarkista isännöitsijältä, miten sinun tulee ilmoittaa taloyhtiölle tulevasta remontista ja tarvitseeko hakea rakennuslupaa oman kunnan rakennusvalvonnasta. Tarvitsetko vakuutusta remontin ajaksi? Ilmoita tulevasta remontista naapureille.

remontin suunnittelu

6. Kilpailutus ja urakoitsijan valinta

Pyydä tarjous usealta urakoitsijalta, jotta voit verrata tarjouksen hintoja, aikatauluja ja sisältöjä keskenään.

Tarjoukselle tulisi tarkkaan eritellä tehtävät työt ja tarvittavat materiaalit. Urakoitsijan tulisi aina käydä kohteessa, ennen tarjouksen hyväksymistä, jotta hän voi arvioida tarvittavat työvaiheet ja ajankulun.

Urakoitsijaa valittaessa on tärkeä tarkistaa yrityksen taustat ja referenssit. Onko yrityksellä vastuuvakuutus, maksuhäiriöitä, miltä yrityksen taloustilanne näyttää, kauan yritys on ollut toiminnassa? Halvin tarjous on harvoin paras. Lue läpi yrityksen referenssit ja googleta kokemuksia yrityksestä.

Haluatko kiinteän hinnan urakalle, hinta-arvion tai suuntaa antavan arvion remontista? Pyydä vähintään hinta-arvio remontista, koska hinta-arvio kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välillä on sitova. Lopullinen hinta saa ylittää hinta-arvion enintään 15 %.

7. Tee sopimukset kirjallisesti

Kaikki sopimukset tulee tehdä kirjallisesti! Näin pystyt jälkikäteen osoittamaan, mistä on sovittu. Pyydä myös kaikki lisätyöt ja muutokset kirjallisesti.

Kun toimitat työmaalle toimintaohjeita (esim. pohjapiirroksen purkumerkinnöillä) ja käyt sen läpi työnjohtajan kanssa, pyydä näihin allekirjoitus ja ota kuva talteen.

8. Aikataulu

Pyydä urakoitsijalta tarjoukseen työaikataulu ja seuraa toteutunutta työtä ja aikataulun etenemistä. Ole herkästi yhteydessä urakoitsijaan, jos aikataulu ei pidä.

material board

9. Remontin maksuaikataulu

Sovi urakoitsijan kanssa maksuaikataulusta etukäteen. Yleensä alussa maksetaan ns. alkumaksu, jolla urakoitsija tekee materiaalihankintoja remontin alussa. Maksa viimeinen erä esim. 1/3 koko remonttibudjetista vasta, kun kaikki työt on tehty ja olet varmistanut ja hyväksynyt remontin laadun.

Tee vastaanottotarkastus urakoitsijan kanssa, jolloin käytte läpi, että kaikki työt on tehty ja laatu vastaa sitä mitä on tilattu.

10. Materiaalien toimitus työmaalle

Toimita kaikki tarvittavat materiaalit työmaalle ajallaan, jotta työt eivät seiso materiaalipuutteiden takia. Sopikaa etukäteen, milloin urakoitsijan on ilmoitettava mahdollisista materiaalipuutoksista.

11. Valvo remonttia

Käy työmaalla, jollei päivittäin, niin useampana kertana viikossa valvomassa työn edistymistä ja avittamassa vuoropuhelun sujuvuutta urakoitsijan kanssa. Vaihtoehtoisesti voit palkata valvojan, suorittamaan valvonta sinun puolestasi.

Tee lista kaikista remonttiin osallistuvista henkilöistä/tahoista ja heidän yhteystiedoistansa ja jaa lista sähköisesti kaikille osapuolille. Lista on hyvä myös olla esillä työmaalla koko remontin ajan!

Tsemppiä unelmakodin remonttiin!


Sanna Karmano

Olen Sanna Karmano pääkaupunkiseutulainen sisustussuunnittelija.

Karmano Design on perustettu luomaan viihtyisiä ja esteettisiä tiloja, missä mielen ja kehon on hyvä olla. On tärkeä, että tila ja ratkaisut toimivat arjessa ja että tilassa on viihtyisä ja levollinen tunnelma. Inspiroidun värien ja materiaalien harmoniasta, mutta yhtä tärkeänä suunnittelussa pidän tilojen toiminnallisuutta ja toimivuutta.

Suunnittelijana olen tarkka ja ratkaisukeskeinen. Yksi suunnittelijan tärkeimmistä tehtävistä on asiakkaan toiveiden, mieltymysten ja tuntemusten kuuleminen. Tämä luo pohjan onnistuneelle suunnittelulle.

Seuraan ahkerasti sisustamisen suuntia ja asumisen trendejä, vaikkakin pidän tärkeänä suunnittelun lähtökohtana tilan aikakauden huomioimisen ja kodin tunnelman aistimisen.

Karmano Design tarjoaa kokonaisvaltaista tila- ja sisustussuunnittelua yksityiskoteihin ja toimitiloihin Uudellamaalla. Mietitkö tilan värimaailmaa, tilojen toimivuutta, kokonaisuuden viimeistelyä tai ehkä huonekalujen sijoittelua ja hankintaa? Oletko rakentamassa tai remontoimassa unelmiesi kotia? Käydään yhdessä läpi kotisi potentiaali, sekä mahdolliset haasteet ja keskustellaan, missä toivot sisustussuunnitteluapua!

Karmano Design

Haluatko sinäkin Puoliksi Tehty –vieraskynäilijäksi?

Samankaltaisia aiheita