polttimon valinta
|

Oikeanlaisen polttimon valinta

Hyvin toimivaan valaistukseen kuuluu valaisimien valinnan ja sijoittelun lisäksi oikeanlaisen polttimon, eli valonlähteen valinta. Kaunis valaisin ei tuota iloa, jos siitä tuleva valo on tarkoitukseensa väärän väristä tai vaikkapa liian himmeä.

Sopivan polttimon valinta on vähintäänkin yhtä tärkeää, kuin itse valaisimien ulkonäkö. Mieti siis ainakin näitä valon ominaisuuksia tehdessäsi valaistussuunnitelmaa.

Valon määrä

Valon voimakkuuteen vaikuttaa polttimon luumen (lm) -arvo. Hehkulamppujen aikaan puhuttiin wateista, mutta led-polttimoissa katsotaan luumen- arvoa. Luumeneita kannattaakin pohtia tarkasti valaistussuunnitelmaa tehdessä tai polttimoa ostaessa.  

Yleisohjeena voi ajatella, että huoneen yleisvaloksi valitaan noin 800 luumenia. Myös 1000 luumenia voi olla perusteltu valinta, jos tilaan ei tule juuri luonnonvaloa tai tilaan halutaan muusta syystä paljon valoa. Kannattaa kuitenkin harkita mieluummin valaisimien määrän lisäämistä, kuin yksittäisen valaisimen voimakkuuden lisäämistä todella kirkkaaksi.

Pari riittävän tehokkaalla polttimolla varustettua valaisinta on usein miellyttävämpi ratkaisu, kuin yksi todella kirkas valaisin keskellä huonetta. 

Lukuvaloksi ja pöytävalaisimiin riittää noin 400lm. Koristevalaisimissa valotehoa käytetään niukasti. Koristevaloketjussa voimakkuutta voi olla vain 5lm verran.

polttimon valinta

Valon värilämpötila

Valon väristä tai lämpötilasta puhuttaessa tarkoitetaan kelvinejä (K). Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinisempi valon väri on. Kelvin-arvon noustessa valon väri muuttuu siis lämpimästä kellertävästä kylmään siniseen. 

Päivänvalo on 5500K ja siitä ylöspäin. Päivänvalo on usein liian sinertävää ja kylmää kodin tiloihin. 4000K on valkoista valoa. Jos tilaan halutaan mahdollisimman neutraalia valoa, kannattaa kelvineiksi valita 3500K-4000K. Etenkin työtiloissa tämä on sopiva värilämpötila, koska puhtaalla (ja sopivan kirkkaalla) valolla on piristävä vaikutus.

2500K tuottaa lämmintä, hehkulamppumaista valoa ja se mielletään usein kodikkaammaksi, kuin neutraali valkoinen valo. Lämmin ja kellertävä valon väri kuitenkin vääristää tilan värejä. Tunnelmavalaistukseen lämmin valonväri sopii hyvin.  Paras valinta olisikin polttimot, joiden valon värilämpötilaa sekä kirkkautta pystyy säätämään halutun tunnelman mukaiseksi.

On hyvä pitää mielessä nyrkkisääntö, että kirkas ja kylmä valo sopii yhteen paremmin, kuin himmeä ja kylmä. Himmeän valon kanssa värilämpötila kannattaa valita lämpimäksi. Kylmä väri ja himmeä valo näyttää usein ikävän kelmeältä tai likaiselta.  

Säädettävä valonlähde

Usealta valaisinvalmistajalta saa ns. älyvaloja, joita voi säätää langattomasti. Ohjaimella tai mobiilisovelluksella voit säätää esimerkiksi valon värilämpötilaa sekä himmentää sitä. Saatat ehkä haluta illalla lämmintä ja himmeää valoa, keskipäivällä taas piristävää kirkasta ja viileää valoa. Säädettävällä valonlähteellä varustetulla valaisimella tilaan saadaan isojakin tunnelmaeroja. 

Jos tilassa on jo kiinteä valonkatkaisija himmennyspainikkeella, tulee valita poltin, joka on himmennettävissä. Tämä ominaisuus selviää pakkauksen merkinnästä. Kannattaa huomioida, että jotkin vanhemmat himmentimet eivät välttämättä toimi led-polttimoiden kanssa.

oikeanlaisen polttimon valinta

Oikeanlaisen polttimon valinta ei ole kovin vaikeaa, kunhan asiaa miettii hetken ennen lamppukaupoille suuntaamista. Polttimoissa on useita merkintöjä ja ominaisuuksia, mutta kelvinit ja luumenit tarkastamalla pääset jo pitkälle. 

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita