fbpx

Oikeanlaisen polttimon valinta

Puoliksitehty /

oikeanlaisen polttimon valinta

Hyvin toimivaan valaistukseen kuuluu valaisimien valinnan ja sijoittelun lisäksi oikeanlaisen polttimon, eli valonlähteen valinta. Kaunis valaisin ei tuota iloa, jos siitä tuleva valo on tarkoitukseensa väärän väristä tai vaikkapa liian himmeä. Valon ominaisuuksien miettiminen on vähintäänkin yhtä tärkeää, kuin itse valaisimien ulkonäkö. Mieti siis ainakin näitä valon ominaisuuksia tehdessäsi valaistussuunnitelmaa.

Valon määrä

Valon kirkkauteen vaikuttaa polttimon luumen(lm) -arvo. Hehkulamppujen aikaan puhuttiin wateista, mutta led-polttimoissa katsotaan luumen- arvoa. Luumeneita kannattaakin pohtia tarkasti valaistussuunnitelmaa tehdessä tai polttimoa ostaessa.  

Yleisohjeena voi ajatella, että huoneen yleisvaloksi valitaan noin 800 luumenia. Myös 1000 luumenia voi olla hyvä valinta, jos tilaan ei tule juuri luonnonvaloa tai tilaan halutaan muusta syystä paljon valoa. Kannattaa kuitenkin harkita myös valaisimien määrän lisäämistä. Pari riittävän kirkkaalla polttimolla varustettua valaisinta on usein miellyttävämpi ratkaisu, kuin yksi todella kirkas valaisin keskellä huonetta. 

Lukuvaloksi ja pöytävalaisimiin riittää 400lm. Koristevalaisimissa valotehoa käytetään niukasti. Koristevaloketjussa valoa voi olla vain 5lm verran. Silti se riittää tuottamaan miellyttävää tunnelmavaloa ympärilleen.  

Valon värilämpötila

Valon väristä tai lämpötilasta puhuttaessa tarkoitetaan kelvinejä (K). Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinisempi valon väri on. Kelvin-arvon noustessa valon väri muuttuu siis lämpimästä kellertävästä kylmään siniseen. 

Päivänvalo on 5500K ja siitä ylöspäin. Päivänvalo on liian sinertävää ja kylmää kodin tiloihin. 4000K on valkoista valoa. Jos tilaan halutaan mahdollisimman neutraalia valoa, kannattaa kelvineiksi valita 3500K-4000K. Etenkin työtiloissa tämä on sopiva värilämpötila, koska puhtaalla (ja sopivan kirkkaalla) valolla on piristävä vaikutus.

2500K tuottaa lämmintä, hehkulamppumaista valoa ja se mielletään usein kodikkaammaksi, kuin neutraali valkoinen valo. Lämmin ja kellertävä valon väri kuitenkin vääristää tilan värejä. Paras valinta olisikin polttimot, joiden valon värilämpötilaa sekä kirkkautta pystyy säätämään halutun tunnelman mukaiseksi. Tunnelmavalaistukseen lämmin valonväri sopii hyvin.  

Säädettävä valonlähde

Usealta valaisinvalmistajalta saa ns. älyvaloja, joita voi säätää langattomasti. Ohjaimella tai mobiilisovelluksella voit säätää esimerkiksi valon värilämpötilaa tai väriä sekä himmentää valoa. Saatat ehkä haluta illalla lämmintä ja himmeää valoa, keskipäivällä taas piristävää kirkasta ja viileää valoa. Säädettävällä valonlähteellä varustetulla valaisimella tilaan saadaan isojakin tunnelmaeroja. 

Jos tilassa on jo kiinteä valonkatkaisija himmennyspainikkeella, tulee valita poltin, joka on himmennettävissä. Tämä ominaisuus selviää pakkauksen merkinnästä. Kannattaa huomioida, että jotkin vanhemmat himmentimet eivät välttämättä toimi led-polttimoiden kanssa.  

Vinkki

On hyvä pitää mielessä myös nyrkkisääntö, että kirkas ja kylmä valo sopii yhteen paremmin, kuin himmeä ja kylmä. Himmeän valon kanssa värilämpötila kannattaa valita lämpimäksi. Kylmä väri ja himmeä valo näyttää usein ikävän kelmeältä tai likaiselta.  

Kirjoittajan tunnustus

Tekstissä käsitellään vain led-polttimoita, koska tänä päivänä ne ovat yleisimmin käytössä sisätilojen valaistuksessa. Oman taloni kattoon upotetuissa valaisimissa palaa tällä hetkellä iloisesti sekaisin sekä ledejä, että halogeeneja (suutarin lapsella ei ole kenkiä…) Mutta vanhat halogeenit olisi järkevää vähitellen korvata led-polttimoilla. Ledit voivat olla ostohinnaltaan kalliimpia, mutta ne myös kestävät pitkään ja kuluttavat vähemmän energiaa. 

Oikeanlaisen polttimon valinta ei ole kovin vaikeaa, kunhan asiaa miettii hetken ennen lamppukaupoille suuntaamista. Polttimoissa on useita merkintöjä ja ominaisuuksia, mutta kelvinit ja luumenit tarkastamalla pääsee jo pitkälle. 

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!

Iso kiitos, jos jaat artikkeliani eteenpäin.


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.