sisustussuunnittelijan työ

Sisustussuunnittelijan työ on ratkaisujen keksimistä

Sisustussuunnittelijan työ sisältää visuaalisesti kauniiden tilojen luomisen lisäksi tarpeiden hahmottamista, kekseliäisyyttä sekä oivaltavia ratkaisuja. Sisustussuunnittelijan työ on ratkaisujen keksimistä.

Aikaisemmissa artikkeleissa puhuttiin jo asiakkaan tarpeiden kartoittamisesta. Palaan nyt tähän aiheeseen vielä hetkesi, koska se on suunnittelun kulmakivi ja hyvän lopputuloksen edellytys.

sisustussuunnittelijan työ

Toiminto > tarve > ratkaisu -työkalu

Suunnittelijan tärkeimpiä tehtäviä on luoda ratkaisuja, jotka toimivat. Suunnittelija palkataan, koska asiakas ei itse osaa ratkaista tilan haasteita tai saada tilasta sekä toimivaa, että kaunista.

Suunnittelutyösi apuna ja omien ajatuksien kirkastajana voit käyttää ns. toiminto > tarve > ratkaisu -työkalua. Työkalu auttaa paneutumaan jokaiseen asiakkaan mainitsemaan tarpeeseen ja tilassa olevaan toimintoon kunnolla ja keksimään niille toimivia ratkaisuja.

ideasta ratkaisuksi

Näin työkalu toimii:

  1. Mitä tilassa tehdään? =TOIMINTO
  2. Mitä tarpeita näistä toiminnoista syntyy? Mitä toiminnot tarvitsevat onnistuakseen? =TARVE
  3. Miten ratkaiset tarpeet? =RATKAISU

Esimerkiksi kotona työskentely on toiminto. Työskentelyyn tarvitaan siihen soveltuvat kalusteet, jotta työntekeminen on ergonomista ja sujuvaa. Ratkaisu on esim. sähkökäyttöinen työpöytä- ja tuoli, riittävästi pistokepaikkoja, sopiva työvalaistus ja oikeanlaista säilytystilaa juuri oikeassa paikassa.

kotitoimisto

Myös vaikkapa suihkussa käyminen on toiminto. Tämä toiminto sisältää tarpeita, kuten sopiva tila peseytymiselle, paikka pesuaineille, vesiroiskeiden estäminen, kuivaaminen jne.

Ratkaisuksi näille tarpeille sopisi esim. suihkukaappi, joka tarjoaa sekä tilan, että estää roiskeet muualle tilaan. Kaapin sisälle asennettu hyllykkö tarjoaa paikan pesuaineille. Kuivaus ratkaistaan kylpyhuonematolla sekä käden ulottuville asennetuilla pyyhekoukuilla.

Suunnittelija huomaa tarpeet ja keksii ratkaisut

Joskus suunnittelu lähtee liikkeelle selkeästä tarpeesta, jonka asiakas tunnistaa, muttei keksi sille ratkaisua. Joskus taas asiakas haluaa suunniteltavaan tilaan toimintoja, joiden luomia tarpeita hän ei edes osaa ajatella.

Silloin suunnittelijan tehtävänä on perehtyä, tunnistaa ja nimetä asiakkaan tarpeet sekä keksiä niihin ratkaisut.

Tarpeiden huomaamiseen voit käyttää myös skenaarioajattelua.

Vielä yksi esimerkki: Asiakas haluaa keittiöönsä enemmän ruokailutilaa vieraiden kestittämiseen. Keittiö on kuitenkin pieni ja suurempi pöytä hankaloittaisi tilassa liikkumista liikaa.

Ehkä ratkaisu on jatkettava pöytä, joka levitetään vain tarvittaessa. Muulloin pöytä pidetään pienempänä, jotta tila on toimivampi arjessa.

Lisätuoleiksi valitaan taittotuoleja, jotka vievät vain vähän tilaa varastoituna tai seinälle nostettuina.

olohuoneen sisustus

Hyvä suunnittelija voi tarjota asiakkaalleen oivaltavia ratkaisuja, joita hän ei edes tiennyt tarvitsevansa. Jos huomaat, että jonkin asian asiakkaan kotona voisi ratkaista paremminkin, ehdota rohkeasti ideaasi. Asiakas arvostaa varmasti vinkkiäsi, vaikkei tajunnut sitä edes pyytää.

Sisustussuunnittelijan työ on ennen kaikkea toimivien tilojen suunnittelua.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita