Huomioi ainakin nämä 7 seikkaa suunnittelussa.
Suunnittelua aloittaessa on tärkeää tutustua suunniteltavaan tilaan huolella. Olisi hyvä, jos pääsisit aina käymään suunnittelemassasi kohteessa paikan päällä. Pysähdy hetkeksi tarkastelemaan tilaa. Analysoi ja tunnista tilan erityispiireet ja ota havaintosi huomioon suunnittelussa.
Käydään seuraavaksi läpi 7 tärkeää seikkaa, joita tilassa kannattaa tutkia.
1. Toiminnot
Mitä tilassa tehdään? Mitkä ovat siellä tapahtuvat toiminnot? Halutaanko tilaan lisätä jotain uusia toimintoja tai poistaa entisiä? Ovatko kaikki toiminnot välttämättömiä juuri tässä tilassa? Näitä asioita kannattaa käydä läpi asiakkaan kanssa tapaamisen aikana.
Etätyön yleistyttyä asiakkaalla voi esim. olla tarve saada työpiste kotiinsa. Voisiko sen lisätä olohuoneeseen? Voisiko työpiste olla osa jo olemassa olevaa kirjahyllyä, jota muokkaamalla saadaan taso läppärille?
Mieti asettuvatko samassa tilassa olevat toiminnot järkevästi tilaan ja onko niiden lähellä esim. sopivaa säilytystilaa toiminnossa tarvittaville asioille?
Tärkeää on myös miettiä tilan käyttäjät, eli se ketkä toimintoja käyttävät. Yksinasuvalla työpiste olohuoneessa voi toimia, kun taas lapsiperheessä työskentelylle kannattaa varata tila rauhallisemmasta huoneesta.
2. Muoto ja koko
Tutki tilan muotoja ja mittasuhteita. Onko tilassa syvennyksiä, porrastuksia, hankalasti kalustettavia nurkkia? Miten ne voisi hyödyntää tarkoituksenmukaisesti?
Pitkän malliseen huoneeseen saat leveyden tunnetta oikeanlaisella kalusteiden sijoittelulla. Myös tilan korkeus vaikuttaa kaluste- ja sisustusvalintoihin.
Tilan mittasuhteisiin voidaan vaikuttaa, ainakin optisesti. Vaikkapa vaaleaksi maalattu katto ja täyspitkät katosta lattiaan ulottuvat verhot luovat tunteen korkeammasta tilasta.
(Tutustutaan myöhemmin tulevassa artikkelissa vielä tarkemmin siihen, miten erilaisilla sisustusratkaisuilla voi vaikuttaa tilan mittasuhteisiin)
Hankalan mallisen tai kokoisen tilan ratkaisu voi olla myös väliseinien kaato tai niiden paikan vaihtaminen. Kantavien seinien kaataminen on haastavampaa ja kalliimpaa. Ns. kevyiden väliseinien kaataminen ei vaadi rakenteiden vahvistusta, mutta voi johtaa katto- ja lattiapintojen uusimiseen.
3. Valo
Tutki myös tilan valaistusta. Selvitä mihin ilmansuuntaan suurimmat ikkunat ovat. Ilmansuunta vaikuttaa mm. ikkunoista tulevan valon voimakkuuteen ja valon värilämpötilaan. Ne taas vaikuttavat osaltaan tilassa käytettäviin väreihin ja kannattaa ottaa huomioon suunnittelussa.
Sama maalisävy etelän puoleisessa huoneessa näyttää lämpimämmältä, kuin pohjoisen puoleisessa tilassa.
Ikkunoista tulevan valon suunta kannattaa ottaa huomioon tv:n ja tietokoneen sijoittelussa. Auringonpaiste voi häikäistä ikävästi näyttöä ja vaikeuttaa sen katselua. Ongelman voi toki ratkaista pimentävillä verhoratkaisuilla, jos näyttöä ei pysty sijoittamaan tilassa muualle.
Tutustutaan ilmansuuntien vaikutuksiinkin vielä tarkemmin myöhemmässä artikkelissa.
Luonnonvalon lisäksi kaikissa tiloissa on keinovaloa. Tutki missä tilan valopisteet ovat. Onko niitä riittävästi? Tarvitaanko valoa lisää? Voiko sähköasentaja lisätä tilaan valaisimien paikkoja? Ovatko nykyiset valaisimet sopivia tähän tilaan ja onko polttimoiden valoteho ja värilämpötila sopivia tilan toimintoihin?
Oikeanlaisen polttimon valinnasta ja tilan valaistusratkaisuista voit lukea lisää edellisistä artikkeleistani.
4. Kalusteet ja tekniikka
Onko tilassa kiinteitä kalusteita/rakenteita, rajoittavatko ne tilaa? Voiko kiinteitä kalusteita tarvittaessa purkaa ja aiheuttaako purkaminen lattia-, seinä- tai kattopintojen uusimisen?
Tilassa voi olla myös teknisiä ratkaisuja, jotka vaikuttavat sen sisustamiseen. Esimerkiksi valonkatkaisijoiden ja pistorasioiden paikat tulee mitata ja ottaa suunnittelussa huomioon. Huomioi myös esim. mille olohuoneen seinälle tv-antenni sijoittuu.
5. Kulkureitit
Tilan kulkureitit ja tilassa liikkuminen vaikuttavat kalusteiden sijiotteluun. Kuljetaanko tilan läpi toiseen tilaan? Mitä kautta eri toiminnoille liikutaan? Mistä kuljetaan usein, mistä harvoin? Tutki ja kysele asukkailta miten tilassa liikutaan.
Tilassa pitäisi pystyä kulkemaan sujuvasti ja esteettömästi. Erityisen tärkeää turvallinen liikkuminen on liikuntarajoitteisille henkilöille. Lue tilan kulkureiteistä ja flowsta lisää täältä.
6. Äänet ja akustiikka
Tilan äänimaailmaan ja akustiikkaan voidaan vaikuttaa akustoivilla materiaaleilla. Korkeissa ja pinnoiltaan kovissa tiloissa ääni kaikuu ikävästi. Pehmeät ja akustoivat materiaalit luovat tilaan miellyttävän äänimaailman.
Kaikki tilan kalusteet ja tekstiilit parantavat akustiikka. Pehmeät ja huokoiset materiaalit tietysti kovia materiaaleja enemmän.
Olisi hyvä, jos tilassa ei ole tyhjiä suuria pintoja vastakkain. Ääniaallot kimpoilevat tasaisien ja tyhjien pintojen välillä. Laita esim. seinälle seinäryijyjä tai muuta akustoivaa materiaalia, paksuja mattoja lattialle ja tarvittaessa akustiikkalevyjä kattoon.
Tilaan voi kantautua ääniä myös ulkoa. Akustoivat, paksut verhot voivat suodattaa ulkoa tulevia ääniä ainakin hieman.
Ääntä voi syntyä myös tilan toiminnoista. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo huonejärjestyksen suunnittelussa. Keittiön kolinat eivät häiritse, jos makuuhuone on sijoitettu sopivan kauas.
7. Rakennusaikakausi
On tärkeää huomioida rakennuksen aikakausi eli rakennusvuosi. Jos rakennuksen arkkitehtuuri edustaa selkeästi jotain tiettyä tyyliä, tulisi sen näkyä myös sisätiloissa.
Tämä ei tarkoita sitä, että satoja vuosia vanha rakennus pitää sisustaa vain antiikkihuonekaluin. Rakennuksen ulkokuoren ja sisäpuolen tyylien tulisi kuitenkin olla tasapainossa keskenään.
Jos saat suunniteltavaksesi vaikkapa jugend asunnon niin tutustu ko. tyylin mukaisiin kalusteisiin, muotokieleen ja aikakauden tyypillisiin värisävyihin. Hae tyylistä inspiraatiokuvia. Vaikka tilan sisustus lopulta koostuukin moderneista nykyaikaan sopivista ratkaisuista, voi siellä näkyä myös viitteitä jugendista.
Analysoi tilaa ja huomioi siis ainakin nämä:
- Toiminnot
- Muoto ja koko
- Valo
- Kalusteet ja tekniikka
- Kulkureitit
- Äänet ja akustiikka
- Rakennusaikakausi
Vinkki: Käydessäsi asiakkaan luona tutustumassa kuvaa tilasta myös videokuvaa. Videoista on usein helpompi palauttaa mieleen tilan tunnelma ja yhdestä videosta voit nähdä koko tilan kerralla.
Seuraa somessa!