eteisen suunnittelu
| |

Toimiva eteinen

Siirrytään välillä tarkastelemaan kodin eri tilojen suunnittelua ja aloitetaan kodin ensimmäisestä tilasta eli eteisestä. Toimiva eteinen rakentuu riittävästä ja järkevästi suunnitellusta säilytystilasta, kestävistä pintamateriaaleista sekä hyvästä valaistuksesta.

Eteinen on tila, johon saavutaan ensimmäisenä ja josta poistutaan viimeisenä. Usein sen läpi kuljetaan kiireessä tai kädet täynnä kantamuksia. Siksipä eteisen suunnitteluun kannattaa panostaa kunnolla.

toimiva eteinen

Toimivan eteisen säilytystilat

Säilytystilan tarve riippuu tietysti pitkälti tilan käyttäjistä. Paljon harrastava lapsiperhe kaipaa runsaasti monipuolista säilytystilaa. Yksineläjälle voi riittää vähempikin.

Uudisrakennuksissa näkyy nykyään paljon ns. arkieteisiä, jotka helpottavat etenkin lapsiperheen arkea. Harrastusvälineet, kausivaatteet ja kuraiset arkivaatteet  saadaan säilöttyä arkieteisen puolella, jolloin sisääntulon yhteydessä oleva eteinen pysyy siistinä ja toimii paremmin vieraskäytössä.

Paras tapa valita eteiseen oikeanlaista säilytystilaa on käydä läpi tarkasti kaikki tavarat, jotka eteistilassa halutaan säilöä. Mieti esim. näitä:

  • Säilytetäänkö talvivaatteet eteisessä myös kesäaikana vai viedäänkö ne säilöön muualle?
  • Paljonko tankotilaa (tankometrejä) tarvitaan?
  • Säilytetäänkö tangoilla pitkiä takkeja, jotka tarvitsevat tilaa myös pystysuunnassa?
  • Pitäisikö lapsille asentaa tanko myös alemmas?
  • Paljonko ja minkälaisia kenkiä eteisessä säilytetään?
  • Voisiko harvemmin käytössä olevat vaatteet olla säilössä ylähyllyillä?
  • Tarvitaanko eteiseen myös hyllytilaa harrastusvälineille tai säilytyslaatikoille?
  • Tarvitaanko ulosvedettäviä koreja hatuille, hanskoille ja muille asusteille?
  • Minne päivittäin käytössä olevat reput ja laukut ripustetaan?

Jos teet suunnitelmaa asiakkaalle, voit pyytää häntä listaamaan kaikki tavarat, jotka eteisessä tullaan säilyttämään.

arkieteinen

Säilytyskalusteet voivat olla avoimia hyllyjä ja tankoja tai niiden eteen voidaan laittaa ovet. Liukuovet toimivat ahtaassa eteisessä paremmin, kuin avattavat kaapinovet.

Arkieteiseen valitsisin säilytysratkaisun ilman ovia, jotta käyttö on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Niin sanottuun edustuseteisessä tavarat kannattaa piilottaa ovien taakse, jotta tila pysyy selkeänä ja siistinä.

Eteisen pintamateriaalit

Eteisen pintamateriaalit ovat kovalla käytöllä ja niiden tulisi olla kestäviä ja pyyhittäviä. Seinämateriaaliksi sopii vaikkapa maalipinta, joka kestää pyyhkimistä. Himmeät sisustusmaalit eivät ole paras ratkaisu eteiseen, koska roiskeet ja sormenjäljet näkyvät niissä selvästi.

Eteisen seinissä voi käyttää myös laattaa. Nykyään on saatavilla suuria laattakokoja ja lukemattomia värejä, joten laattaseinästäkin saadaan kodikas ja moneen tilaan sopiva.

Lattiassa toimiva materiaali on tietysti myös laatta. Erityisesti eteisessä kannattaa valita laatan saumaksi jokin tummahko sävy. Vaalea sauma pinttyy hetkessä.

Pienissä asunnoissa käytetään joskus samaa lattiamateriaalia läpi asunnon ja eteisenkin lattia voi olla laminaattia tai parkettia. Tällöin kannattaa panostaa hyvään ja tarpeeksi suureen mattoon, joka imee kengistä tulevan kosteuden ja hiekan itseensä ja suojaa alla olevaa lattiaa.

eteisen lattia

Toimivan eteisen valaistus

Eteisen hyvä valaistus on tärkeää sekä toiminnallisuuden, että turvallisuuden näkökulmasta.

Jos eteiseen saavutaan iltahämärässä kädet täynnä tavaraa, tulisi valonkatkaisija olla heti ulko-oven vieressä helposti saavutettavissa. Myös liiketunnistimella toimiva valo on hyvä ratkaisu eteiseen.

Kaappien sisällön valaisuun voi käyttää hyllylevyjen alapintaan asennettavia, liiketunnistimella toimivia valoja. Hyllyvalot auttavat näkemään hyllyn alla ja perällä olevat tavarat.

Lisäksi eteiseen tarvitaan hyvää ja tarpeeksi tehokasta yleisvaloa. Eteisessä voi olla uppoasennettavat led-valaisimet tai pinta-asennettavan valaisimen paikka. Tärkeintä on saada riittävästi valoa tilan reunoille saakka.

Huonoin ratkaisu on valita varjostin, joka päästää valon vain alaspäin kohti lattiaa. Plafondityyppiset valasimet tuovat tasaista valoa koko tilaan ja ovat hyvä ratkaisu eteiseen.

Jos kaappien sisään ei voi asentaa valoja, voi kattovalaisimeksi valita pitkänmallisen useasta valosta koostuvan spottivalaisimen, jonka valot voi suunnata säilytystilaa kohti.

Tyylikäs ratkaisu yleisvaloksi on myös epäsuora valo, joka luodaan asentamalla valonlähteet kaappien päälle. Sieltä valo heijastuu katon kautta tilaan epäsuorasti.

toimiva eteinen

Muuta huomioitavaa eteisen suunnittelussa

Eteisestä olisi hyvä löytyä myös peili. Peiliratkaisu voi olla liukuovikaappien ovissa tai kokovartalopeili seinällä.

Lisäksi eteisestä olisi hyvä löytyä laskutaso avaimille, aurinkolaseille ym. pienelle tavaralle, jotka halutaan pois käsistä kotiin tullessa.

Jos perheessä asuu koira, kannattaa hihnoille, tassupyyhkeille ja kakkapusseille miettiä myös oma tila.

Joskus eteisessä voi olla tarvetta päästä istumaan. Eteisessä tai sen läheisyydestä tulisi löytyä tuoli, jakkara tai muu sopivan korkuinen taso, johon istahtaa esimerkiksi kenkiä pukiessa.

Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa varata henkilökohtainen hylly tai kori, josta omien tavaroiden löytäminen on helppoa.

Vieraiden voi olla mukavampi ripustaa takki seinänaulakkoon tai lattialla seisovaan pystynaulakkoon, kuin availla kaappien ovia ja etsiä sopivaa henkaria.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita