Tapetin valinta
| |

Tapetin valinta ja ominaisuudet

Edellisessä artikkelissa “Maali vai Tapetti” vertailin maalatun ja tapetoidun seinäpinnan hyviä ja huonoja puolia. Jos päädyit tapetointiin, seuraavaksi edessä on tapetin valinta.

Valintaan vaikuttavat tietysti tapetin ulkonäkö, mutta myös tapetin materiaali kannattaa huomioida. Tässä artikkelissa käyn läpi tapettien ominaisuuksia sekä muita valintaan vaikuttavia tekijöitä.

tapetin valinta

Paperitapetit

Paperitapetti on perinteinen tapettilaatu, joka soveltuu hienosti etenkin vanhoihin kohteisiin. Paperitapetit ovat hengittäviä ja näin ollen terveellinen valinta myös rakennukselle.

Paperitapetti on vetytettävä, eli liisteri lisätään valmiiksi leikatun vuodan taakse ja tapetin annetaan odotella hetki ennen seinään kiinnittämistä.

Paperitapetit eivät useinkaan kestä yhtä paljon pyyhkimistä, kuin esim. kuitutapetit, joten niitä ei kannata valita seiniin, jotka kohtaavat kulutusta.

Jos etsit perinteisellä tavalla painettuja ja kuvioituja paperitapetteja, kurkkaa suomalaisen Pihlgren ja Ritola Oy:n valikoima.

Non-wowen-tapetti eli kuitutapetti

Kuitutapetit ovat ehkä suurin tapettiryhmä tänä päivänä. Kuitutapetit on helppo asentaa, koska liisteri/ tapettiliima voidaan usein telata suoraan seinään. Tapetti painetaan liiman päälle ja leikataan mittaansa.

Kuitutapeteista löytyy paljon valinnan varaa. Myös tapetin pyyhittävyysominaisuudet voivat vaihdella ja ne kannattaa tarkastaa aina tapauskohtaisesti tapetin merkinnöistä.

seinään liimattava tapetti
Seinään liimattavan tapetin merkintä

Vinyylitapetit

Vinyylitapetin pinnassa on paksu vinyylikerros. Näillä tapeteilla on hyvä kulutuksen- ja pesunkesto, mutta pinta on täysin tiivis, joten vinyylitapetilla tapetoitu seinä ei hengitä.

Vinyylitapetin pohjakerros voi olla paperia tai non-woven -kuitua. Myös kiinnitystavat vaihtelevat pohjamateriaalin perusteella.

Lasikuitutapetti/ maalattava tapetti

Lasikuitutapetit ovat maalattavia tapetteja. Tämä tapetti vahvistaa seinäpintaa ja peittää halkeamia ja epätasaisuuksia. Kulutusta kestävällä maalilla maalattuna lasikuitutapettiseinästä saadaan hyvin kestävä.

Seinään liimattavat lasikuitutapetit ovat kuitenkin hankala poistaa, joten niiden käyttöä kannattaa harkita tarkasti. On olemassa myös muita maalattavia tapetteja, joiden poistaminen onnistuu helpommin.

Tasoitetapetti

Esimerkiksi rapatulle seinäpinnalle tai lasikuitutapetin päälle tapetoitu tasoitetapetti tekee pinnasta tasaisen varsinaiselle tapetoinnille.

Kuviolliset tapetit

Jos haluat käyttää kuviollisia tapetteja, valitse kuviointi huolella. Käytä pienissä tiloissa pienikuvioista tapettia, jotta kuviointi pääsee oikeuksiinsa. Suurissa tiloissa toimii suuret sekä pienet kuviot. Pienet kuviot voivat kuitenkin sulautua yksiväriseksi pinnaksi kaukaa katsottuna.

Suurikuvioiset seinäpinnat ovat katseenvangitsijoita ja vievät tietysti huomioita muulta sisustukselta. Voimakkaan tapetin valinta kannattaa tehdä harkiten ja muu sisustus huomioiden. Rohkeita tapetteja on turvallisempi käyttää tiloissa, joissa ei oleskella pitkään.

Mieti kodin eri tilojen tapettien yhteensopivuutta. Mitkä seinät näkyvät yhtä aikaa? Onko näkymä harmoninen vai liian sekava, jos kuvioinnit ja värit ovat eriparisia.

Ota kuvioinnissa huomioon sisustuksen tyyli ja rakennuksen aikakausi.

Menekki

  • Tapettirullan pituus on yleensä 10,05m. Leveys on 53 cm (maalattavat- ja tasoitetapetit ovat usein leveämpiä)
  • Kuviollisissa tapeteissa on huomioitava kuviokohdistus (tarkasta tapetin tiedoista), joka vaikuttaa tarvittavaan tapetin määrään
  • Suurikuvioisista tapeteissa syntyy hukkaa enemmän, kuin yksivärisistä tai pienikuvioisista tapeteista
  • Yhdestä rullasta tulee kolme tai neljä vuotaa riippuen huonekorkeudesta, aukotusten määrästä sekä tapetin kuvion kohdistuksesta. Menekin laskemiseen löytyy yksinkertainen opas esim. K-Raudan sivuilta
  • Huomioi myös, että tapettirullien täytyy olla samaa valmistuserää (lukee etiketissä), jotta värisävy on sama

Vuota= rullasta leikattu pala tapettia

Kuvioraportti= kuviollisen tapetin kuviokoko, jossa kuvio toistuu yhden kerran

Tapetin ominaisuuksien merkinnät

Tapettikirjasta ja -rullasta löytyy erilaisia symboleja, jotka kuvaavat tapetin ominaisuuksia. Tässä niistä yleisimmät:

tasakohdistus
Tasakohdistus, eli kuviointi jatkuu viereisessä vuodassa samasta kohdasta.
vuorokohdistus
Vuorokohdistus, eli kuvio tulee viereisessä vuodassa kuvioraportin verran eri kohtaan.
vapaa kohdistus
Vapaa kohdistus, eli tapettia ei tarvitse kohdistaa lainkaan. Yleensä yksiväriset tai pystyraitaiset tapetit.
valonkesto
Valonkestävä tapetti.
erittäin hyvä valonkesto
Erittäin hyvä valonkesto.
hyvä pesunkesto
Hyvä pesunkesto.
Erittäin hyvä pesunkesto.
Erittäin hyvä pesunkesto.

Symbolikuvien lähde: Mitä tapettirullan symbolit tarkoittavat? – Boråstapeter (borastapeter.com)

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita