Lastenhuoneen sisustus
| |

Lastenhuoneen sisustus – 5+1 vinkkiä

Lastenhuoneen sisustus suunnitellaan lapsen ikä, harrastukset, tilan koko ja tietysti lapsen omat mieltymykset huomioiden.

Huoneen sisustus voi olla harkittu ja koko talon sisustukseen sopiva, mutta ensisijaisesti sen tulisi olla lapsen oma valtakunta, jossa on lupa leikkiä vapaasti.

Näillä vinkeillä suunnittelet pitkäikäisen ja helposti ylläpidettävän lastenhuoneen.

1. Monikäyttöiset ja pitkäikäiset kalusteet

Pienissä tiloissa kannattaa suosia monikäyttöisiä kalusteita, kuten sänkyjä säilytyslaatikoilla, liikuteltavia kärryjä, levitettäviä vuodetuoleja yövieraille jne.

Myös esim. parvisänky on hyvä idea lastenhuoneissa. Useimmat lapset tykkäävät nukkua korkealla ja parven alle jäävään tilaan voi sijoittaa vaikkapa työpöydän tai rakentaa hauskan majan sivuverhojen avulla. Parvisänky ei tietenkään sovi kovin pienen lapsen käyttöön putoamisriskin vuoksi.

Puiset huonekalut ovat pitkäikäisiä ja niitä voi maalata lapsen kasvaessa ja sisustusmaun muuttuessa.

Kalusteiden hintaa miettiessä kannattaa huomioida myös jälleenmyyntiarvo. Hyväkuntoiset ja laadukkaat kalusteet saa yleensä myytyä helposti eteenpäin.

Huonekalujen turvallisuus on erityisen tärkeää. Kaikki korkeat kaapit ja lipastot tulisi aina kiinnittää seinään kaatumisriskin vuoksi. Myös kalusteiden nurkkiin kiinnitettäviä kulmasuojia kannattaa käyttää etenkin pienten lasten huoneessa.

lastenhuoneen säilytys

2. Oikeanlaista säilytystilaa

Lasten huoneet ovat usein pienehköjä, mutta tavaraa on paljon. Riittävät säilytysratkaisut auttavat järjestyksen ylläpidossa. Hyvin mietitty säilytysratkaisut ja jopa nimetyt säilytyspaikat auttavat tavaroiden siivoamisessa paikoilleen.

Huoneessa on hyvä olla avointa ja ovien taakse suljettua säilytystilaa. Pienet lelut on mukava lajitella pienempiin rasioihin.

Isot nukkekodit ja autoradat vaativat paljon tilaa ja niiden säilytykselle kannattaakin varata paikka huonetta suunniteltaessa. Pyörillä liikkuva matala sohvapöytä on mainio ratkaisu tähän. Pöydän päällä nukkekoti on sopivalla leikkikorkeudella ja se on helppo työntää sivummalle leikkien loputtua.

Huomioi säilytystilan suunnittelussa lapsen pituus, jotta hän ylettyy ottamaan tavaroita turvallisesti kurottelematta. Myös osa vaatehyllyistä ja -tangoista voi olla lapsen korkeudella, jotta hän voi pukeutua omatoimisesti (toki ikätaso huomioiden). Mieti paikka myös puolipitoisille vaatteille.

Siirreltävät lelulaatikot tai -säkit ovat käteviä etenkin, jos lapsi tykkää tuoda leikkejään muihinkin huoneisiin. Vaikkapa legot on helppo kuljettaa säkissä huoneiden välillä.

Pieni tila kannattaa hyödyntää myös korkeussuunnassa. Harvemmin tarvittavat tavarat voidaan säilöä korkeammalle seinäkaappeihin tai -hyllyihin.

3. Kestävät ja pestävät tekstiilit

Lastenhuoneen sisustus herää henkiin kauniilla tekstiileillä, jotka myös akustoivat tilaa mukavasti.

Herkkäunisen lapsen huoneeseen kannattaa asentaa kunnolla pimentävät verhot. Pimentävien rulla- ja sivuverhojen yhdistelmällä huone saadaan pimennettyä erityisen hyvin.

Pitkät verhot voivat kuitenkin sotkeentua ja rypistyä, jos leikit ovat kovin vauhdikkaita. Silloin rulla-, kappa- tai laskosverho on varmempi vaihtoehto.

Kaikkien tekstiilien on hyvä olla kestäviä ja pestäviä. Myös mattojen. Ohuet puuvillamatot on helppo pestä pesukoneessa. Tiukkaan kudotuista polypropeenimatoista tahrat lähtevät helposti pyyhkimälläkin.

Matoissa kannattaa huomioida myös pintastruktuuri, koska sileän maton päällä legot, ponit ym. lelut pysyvät paremmin pystyssä.

Maton pinnan tulisi olla myös miellyttävä iholla, koska etenkin pienet lapset leikkivät suurimmaksi osaksi lattialla.

4. Valoa kaikkiin toimintoihin

Kaikissa oleskeluhuoneissa tulisi olla valaistus, joka sisältää hyvää yleisvaloa, työskentelyvaloa sekä tunnelmavaloa.

Panosta siis tarpeeksi tehokkaan yleisvalon lisäksi hyvään lukuvaloon sängyn lähellä ja työvalaisimeen, jos lapsella on tapana piirrellä, askarrella tai tehdä läksyjä huoneessaan.

Yövalo luo turvallisuuden tunnetta, jos lapsi heräilee öisin. Sijoita se kuitenkin sellaiseen paikkaan, ettei valonlähde häikäise sängyssä nukkuessa.

Valaisimiksi kannattaa valita turvallisia, lapsille tarkoitettuja valaisimia.

lastenhuoneen lattia

5. Kulutusta kestävät pintamateriaalit

Lasten huoneessa kannattaa tietysti kiinnittää huomiota myös kestäviin pintamateriaaleihin. Seinäpinnoissa helpoin materiaali on maali, joka kestää pyyhkimistä.

Tapeteistakin löytyy pyyhkimistä kestäviä vaihtoehtoja. Herkemmät tapettipinnat kannattaa sijoittaa sellaisille seinille, joiden lähellä ei leikitä tai piirrellä. Yksi vaihtoehto on tapetoida vain seinän yläosa ja käyttää alaosassa maalattua pintaa tai panelointia.

Laminaattilattia on usein hieman kylmä ja kova, kun taas korkkilattia on miellyttävän lämmin ja pehmeä. Pehmeämmät lattiamateriaalit vaimentavat myös ääniä ja kolinoita.

Lattiamateriaalien valikoima on laaja ja lähes jokaisesta materiaalista löytyy varmasti sopiva vaihtoehto lapsen huoneeseen. Herkemmän lattiapinnan voi suojata suurella matolla.

+ Suunnittele huoneesta pitkäikäinen

Lapset kasvavat nopeasti ja tämä kannattaa pitää mielessä huonetta suunniteltaessa.

Kun isot pinnat ja huonekalut ovat ajattomia, voi tekstiileillä ja piensisustuksella muutella huoneen tunnelmaa lapsen kasvaessa ja mieltymysten muuttuessa.

Samat säilytystilat voivat toimia sekä taaperon, että teinin huoneessa. Tekstiilien vaihdolla ja seinän maalauksella sama huone muuntautuu nopeasti ja edullisesti.

lastenhuoneen sisustus

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita