olohuoneen sisustus

10 vinkkiä olohuoneen sisustamiseen

Olohuoneen sisustus muodostuu aina käyttäjien yksilöllisistä tarpeista ja mieltymyksistä.

Nämä 10 yleispätevää vinkkiä auttavat luomaan kauniin, toimivan ja tasapainoisen olohuoneen, jossa oleskelu on miellyttävää ja arkiaskareet sujuvat sulavasti.

1. Sohvan valinta

Valitse tilaan sopivan kokoinen sohva. Liian suuri sohva tekee pienen olohuoneen ahtaan näköiseksi, ja pieni sohva suuressa tilassa näyttää irralliselta.

Mieti myös haluatko, että sohvan alta pystyy imuroimaan, eli halutaanko jalkojen olevan riittävän korkeat.

Lapsi- ja eläinperheessä halutaan ehkä irrotettavat ja pestävät päälliset? Kiinnitä siis huomiota materiaalin ominaisuuksiin ja kestävyyteen.

olohuoneen pöytä

2. Sohvapöydän valinta

Hyvä sohvapöydän koko on noin 2/3 sohvan leveydestä ja hieman sohvan istuinosaa matalampi. Aseta sohvapöytä n.30-40 cm päähän sohvasta, jotta pöydälle ylettyy kurottelematta.

Kulmasohvan eteen jäävään tilaan istuu luonnollisemmin pyöreä tai neliön mallinen sohvapöytä. Pitkänmallinen pöytä sopii pitkän sohvan eteen.

Kannattaa harkita myös pienempiä sivupöytiä sohvan sivuille ja nojatuolien viereen.

3. Istumapaikkojen sijoittelu

Olohuoneessa tulee olla riittävästi istumapaikkoja myös vieraille. Yks iso sohva ei ole paras ratkaisu keskusteluun, vaan tilaan kannattaa lisätä istumapaikkoja myös sohvan vastapuolelle.

Sijoittele istumapaikat siis keskustelua tukevasti, niin että istujat ovat kasvotusten.

Kerää istuimet riittävän lähelle toisiaan, jotta keskustelu on luontevaa. Isossa tilassa istuinalue lähtee helposti leviämään liian suurelle alalle jolloin istujat ovat liian kaukana toisistaan.

4. Sohvan paikka

Jos tilaa on riittävästi, vedä sohva ainakin 10 cm irti seinästä. Kannattaa kokeilla myös sohvan sijoittamista keskelle tilaa, jolloin sohva ikään kuin rajaa oleskelualueen muusta tilasta. Tämä toimii etenkin suurissa olohuoneissa.

Lue lisää vinkkejä huonekalujen sijoitteluun.

olohuoneen valaistus

5. Monipuolista valoa

Hanki olohuoneeseen useita valaisimia. Siivousta varten tarvitaan hyvää yleisvaloa. Lukemista ja vaikkapa neulomista varten tarvitaan suunnattavaa kohdevaloa. Iltaisin on mukava laskea valaistuksen voimakkuutta, joten tällöin tarvitaan tunnelmaa luovia valaisimia, joiden valoteho on matalampaa tai säädettävää.

Yhdessä huoneessa voi hyvinkin olla 4–6 erilaista valaisinta.

Huomioi myös valon voimakkuus ja väri valitsemalla oikeanlainen polttimo.

6. Ryhmittele ja sommittele

Jos olohuoneessa on paljon pieniä esineitä tai kasveja, kannattaa ne ryhmitellä selkeiksi kokonaisuuksiksi. Älä siis ripottele kasveja tai koriste-esineitä jokaiselle tasolle, vaan kokoa ne asetelmiksi pariin paikkaan. Sama koskee myös tauluja.

Jätä rohkeasti myös tyhjää tilaa olohuoneen seinille ja tasoille.

Asetelmissa kannattaa noudattaa parittomuuden sääntöä, eli kerätä ryhmään pariton määrä esineitä. Voit sommitella esineet vielä kolmiomalliin, eli asettaa korkeimmat keskelle tai hieman keskikohdan viereen ja loput korkeusjärjestyksessä niin, että tavarat ovat ikään kuin kolmion sisällä.

sommittelu

7. Verhot kohdilleen

Verhot vaikuttavat tilan mittasuhteisiin paljon. Matala tila saadaan näyttämään korkeammalta, kun verhot asennetaan lähtemään riittävän korkealta. Asenna siis verhotanko reilusti ikkunan yläpuolelle tai kattoon.

Verhotanko tulee asentaa myös riittävän leveälle niin, että verhot ovat suurimmaksi osaksi seinän päällä ja peittävät vain ikkunan pielet. Näin verhot eivät estä valon tuloa tilaan.

Jätä verhot myös riittävän pitkiksi. Verhon ja lattian väliin jää 1-2cm.

8. Kuvioita vai yksiväristä

Jos pidät sisustuksesta, jossa on paljon erilaisia kuviota ja printtejä, valitse niille jokin yhteinen väri. Voit valita esim. yhden suurikuvioisen ja useamman pienikuvioisen pinnan, joista löytyy erilaisia värejä ja kuvioita, mutta myös yksi yhdistävä sävy. Näin ilmeestä tulee runsas, mutta hallittu.

Jos taas pidät hyvin niukkavärisestä sisustuksesta, varmista että pinnoista löytyy erilaisia struktuureja. Karkeita, pehmeitä, sileitä ja pörröisiä. Erilaiset pinnat tuovat yksiväriseen tilaan mielenkiintoa.

Erilaisten printtien ja struktuurien yhdistelystä voi lukea lisää täältä.

9. Värien määrä

Hyvä vinkki värien käyttöön on 60-30-10 -kaava. Sitä noudattamalla olohuoneen sisustus on tasapainoinen, mutta mielenkiintoinen.

Valitse yksi pääväri, jota käytät suurilla pinnoilla, isoissa matoissa jne. Tämä väri on tilan pääväri, jota on noin 60% tilasta. Käytä noin 30% pääväriä tukevaa sävyä ja noin 10% jotain intensiivisempää, kirkkaampaa väriä.

Väreillä voidaan vaikuttaa tunnelman lisäksi myös tilan mittasuhteisiin.

olohuoneen matto

10. Maton koko

Olohuoneen maton kokoa valitessa suurempi on parempi. Maton tulee ylettyä reilusti sohvan ja nojatuolien jalkojen alle. Maton ei tulisi ajelehtia irtonaisena keskellä lattiaa.

Vinkki! Voit asettaa kaksi pienempää mattoa vierekkäin tai osittain päällekkäin. Varsinkin ohuet matot asettuvat kauniisti päällekkäin. Pörröiset ryijymatot voi asettaa vierekkäin ja alle lisätä liukuesteen pitämään matot paikoillaan.

-Lisää olohuoneen sisustuksesta voit lukea täältä. Tiestithän, että hakutoiminnan avulla löydät sivuilta myös muita kiinnostavia juttuja.

Samankaltaisia aiheita