värisanastoa
|

Värisanastoa

Oikeiden termien käyttö helpottaa kommunikointia muiden ammattilaisten ja asiakkaan kanssa sekä antaa sinusta suunnittelijana ammattimaisen kuvan. Siksipä halusin kirjoittaa vielä tämän artikkelin väreistä ja niihin liittyvistä termeistä.

Tämä tiivis artikkeli sisältää värisanastoa ja hieman myös värioppia. Monelle perusvärioppi ja väriympyrä ovat varmasti tuttuja kouluajoilta kuvataiteen tunneilta. Paneudutaan väreihin nyt sisustussuunnittelun näkökulmasta.

värisanastoa

Väriopin perusteita

Päävärit

  • Keltainen, punainen ja sininen

Vastavärit

Vastavärit löytyvät väriympyrän vastakkaisilta puolilta. Suurin ero valovoimaisuudessa on keltaisen ja violetin välillä.

Vastavärit korostavat ja voimistavat toisiaan ja se kannattaakin ottaa huomioon sisustuksen värimaailmassa.

  • Punainen  – vihreä
  • Sininen – oranssi
  • Violetti – keltainen

Lähivärit

Lähivärit ovat värejä, jotka sijaitsevat väriympyrässä vierekkäin, kuten sininen, sinivihreä ja vihreä. Sisustuksessa käytetään usein lähivärejä luomaan harmoninen ja hillitty väripaletti.

Välivärit

Välivärit saadaan, kun väriympyrän vierekkäisiä päävärejä sekoitetaan keskenään

  • Sininen + keltainen = vihreä
  • Keltainen + punainen = oranssi
  • Punainen + sininen = violetti
väriympyrä

Värisanastoa

Sävy

Sekoittamalla keskenään väriympyrän värejä syntyy eri sävyjä. Sävyjä on käytännössä loputtomasti. Muuttamalla sävyn kylläisyyttä tai tummuutta saadaan sävystä erilaisia muunnelmia, mutta itse sävy pysyy kuitenkin samana.

Kylläisyys

Kylläisyydellä tarkoitetaan värin puhtautta, intensiteettiä, värivoimaa. Värin kylläisyys vähenee, kun siihen lisätään harmaata.

Sisustuksessa kannattaa suosia vähemmän kylläisiä, eli sammutettuja sävyjä (eng. muted colors). Ne koetaan yleensä miellyttävämpinä etenkin suurilla pinnoilla. Usein neuvonkin valitsemaan väriviuhkasta aina vielä astetta sammutetumman sävyn, kuin mitä ensin harkitset.

Isona pintana värin intensiteetti voimistuu.

Valööri

Valööri on värin tummuusaste, eli kuinka tumma väri on. Kun värisävyyn lisätään valkoista tai mustaa, sen valööri muuttuu, mutta itse sävy pysyy samana.

Murretut sävyt

Murretut värit syntyvät, kun sävy sekoitetaan kolmesta pääväristä. Väriä murretaan lisäämällä vastaväriä niin, että sävy muuttuu ruskehtavammaksi. Murrettua väriä voidaan lisäksi tummentaa/vaalentaa lisäämällä mustaa tai valkoista.

Murretut värit tuovat sisustukseen pehmeyttä ja kodikkuutta ja niitä on usein helpompi yhdistellä muihin sävyihin, kuin puhtaita värejä.

murretut sävyt

NCS-koodit sisustuksessa

Olen puhunut NCS-koodien tulkitsemisesta jo aikaisemmassa artikkelissani. Kannustankin aina valitsemaan maalisävyn käyttämällä mieluummin NCS-koodeja, kuin maalivalmistajien valmissävyjä, jotka on nimetty jollain väriä kuvaavalla sanalla.

NCS-koodien avulla voit valita juuri haluamasi sävyn. Kylläisyyden tai valöörin pienet muutokset on helppo määritellä, kun opit tulkitsemaan ja käyttämään koodia.

Moni tuotevalmistaja ilmaisee tuotteidensa värit NCS-koodeilla. Olen löytänyt esim. kokolattiamattojen ja akustiikkalevyn mallipaloissa jokaiselle värimallille määritellyn NCS-koodin. Tämä helpottaa suunnittelijan työtä paljon, koska halutessasi voit määritellä juuri saman sävyn vaikkapa tilan seinäpinnoille.

Henkilökohtaisesti suosittelen hankkimaan esim. Teknoksen väriviuhkan, jossa sävyt on ilmaistu NCS-koodien avulla.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita