Makuuhuoneen sisustus
|

Makuuhuoneen sisustus

Kesätauon jälkeen sisustussuunnittelun artikkelisarja jatkuu taas! Viimeksi käytiin läpi eteisen suunnittelua ja sen tärkeimpiä toimintoja. Tällä kertaa aiheena on makuuhuoneen sisustus.

Käyn läpi muutamia perusseikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon makuuhuoneen kalusteiden valinnassa, sijoittelussa, valaistuksessa ja tekstiileissä.

makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneen toiminnot ja kalusteet

Suunnittelun aluksi tulee tietysti miettiä mitä kaikkia toimintoja huoneessa on.

Nukkumisen lisäksi huoneessa voi olla tarvetta vaatesäilytykselle ja työpisteelle. Katsotaanko makuuhuoneessa myös tv:tä? Säilytetäänkö kausivaatteita, petivaatteita yms.? Minkälaisia kalusteita toiminnot tarvitsevat?

Makuuhuoneet ovat usein pienehköjä huoneita, joten kalusteiksi kannattaa valita järkeviä ja monikäyttöisiä ratkaisuja.

Täyskorkeat kaapistot hyödyntää pienen tilan tehokkaasti pystysuorassa. Seinäpinnat voi ottaa muutenkin tehokkaasti käyttöön, jos lattiapinta-alaa on vähän ja säilytystilan tarve on suuri.

Pieneen makuuhuoneeseen kannattaa valita sänky, joka sisältää säilytystilaa. Tai tarpeeksi korkea sänky, jonka alle mahtuu säilytyslaatikoita.

makuuhuoneen säilytys

Tilan käyttäjät

Kalustevalintoihin ja mitoitukseen vaikuttaa myös tilan käyttäjät. Montako ihmistä huonetta käyttää? Ovatko he lapsia, nuoria, aikuisia vai iäkkäämpiä?

Erityisesti iäkkäämpien käyttäjien on usein miellyttävämpi käyttää korkeampaa sänkyä, josta ylös nouseminen on helpompaa.

Leikki-ikäisen lapsen huoneessa tulee turvallisuutta miettiä erityisen tarkasti. Esimerkiksi seinävalaisimet kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa niihin ei vahingossa törmäillä.

Yleensäkin kannattaa varata mahdollisimman paljon vapaata ja turvallista tilaa vauhdikkaille leikeille.

Parvi- ja kerrossängyt ovat yleensä lapsille mieluisia ja niiden avulla samoihin neliöihin mahtuukin tuplasti toimintoja.

Lasten kohdalla täytyy ottaa huomioon myös heille sopiva mitoitus esimerkiksi vaatetankojen ja -hyllyjen korkeudessa.

Valitse oikean kokoinen sänky

 • 80-140 cm levyisen sängyt on tarkoitettu lähinnä yhdelle hengelle
 • 160-180 cm levyisen sängyt kahdelle hengelle
 • Patjojen standardipituus on 200cm
 • Yli 190cm pitkälle ihmiselle suositellaan erikoismitoitettua patjaa ja sänkyä
 • Hyvä sängyn korkeus on  45-50cm, jos sängyllä halutaan myös istua mukavasti
 • Iäkkäiden tai liikuntarajoitteisten henkilöiden on helpompi käyttää korkeaa sänkyä
 • Korkeat jenkkisängynt (jopa 75cm) voivat olla vaarallisia pienten lasten kanssa (putoaminen)
makuuhuoneen sisustus

Makuuhuoneen tekstiilit

Huoneen valo-olosuhteilla on suuri merkitys nukkumismukavuuteen. Makuuhuoneessa kannattaa panostaa kunnolla pimentäviin verhoratkaisuihin.

Pelkät sälekaihtimet eivät riitä pimentämään tilaa.

Hyvä ratkaisu on valita makuuhuoneeseen pimentävä rullaverho sekä pimentävät sivuverhot, jotka estävät valon tulon rullaverhon sivuilta.

Suosittelen valitsemaan myös tuplakiskot tai -tangon, jotta pimentävien verhojen lisäksi ikkunaan voidaan asentaa vaikkapa valoverhot.

Yleensäkin verhoratkaisuista kannattaa tehdä kerrokselliset. Näin huoneeseen saadaan viimeistelty ilme ja toki runsaammat tekstiilit toimivat myös akustoivina pintoina.

Myös matot pehmentävät makuuhuoneen äänimaailmaa ja ovat tietysti mukavan pehmeitä ja lämpimiä jalan alla. Nykyaikaiset laadukkaat matot eivät itsessään aiheuta tilaan pölyä, vaan pitävät enemmänkin pölyn aisoissa.

Tekstiilipinnat keräävät pölyn itseensä, jolloin pölyä ei leijaile niin paljon hengitysilmassa.

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneeseen tarvitaan monipuolista valoa. Yleisvalona toimii hyvin kattoon asennettava valaisin, joka antaa valoa tasaisesti ympärilleen. Tasainen yleisvalo auttaa päiväaikaisissa toiminnoissa.

Lisäksi tarvitaan toiminnoista riippuen luku- ja työvaloa sekä tunnelmavaloa. Hyvästä valaistuksesta voit lukeva myös aikaisemmasta artikkelistani.

Pöytävalaisimet eivät toimi lukuvaloina, vaan ne antavat enemmänkin yleisvaloa tilaan.

Jos sängyssä luetaan, tulee valaisimien olla lukuvaloja, jotka antavat kohdistettua valoa kirjaan.

makuuhuoneen lukuvalo

Paras lukuvalon paikka on sängyn päädyn yläpuolella, jolloin valo kohdistuu suoraan kirjaan, eikä häiritse tilan muita nukkujia niin paljon.

Huomioi, etteivät mitkään tilassa olevat valaisimet häikäise nukkujia. Valitse siis varjostimet, jotka peittävät kirkkaat polttimot ja lukuvalaisimia, joiden valon suuntaa voi säätää.

Kiinnitä myös huomioita valaisimen kirkkauteen ja valon väriin.

Lukuvaloksi riittää aika himmeäkin ja lämminsävyinen valo. Kirkas ja kylmä valo piristää ja sopii paremmin työpisteen valaisuun.

Muita huomioonotettavia asioita makuuhuoneen sisustuksessa

 • Mieti paikka myös puolipitoisille vaatteille (vaaterekki, seinäkoukun oven takana tms.)
 • Mieti paikka taittopatjalle, varatyynylle ja -peitolle, jos perheen lapsilla on joskus tapana tulla nukkumaan vanhempien makuuhuoneeseen kesken yön
 • Mieti paikka myös päiväpeitolle ja koristetyynyille, jos niitä ei haluta heittää yöksi lattialle
 • Sängyn ympärillä on hyvä olla n. 70cm tyhjää tilaa kulkemiseen
 • Tilaa tarvitaan enemmän, jos sivulla on ovelliset komerot (n.100cm komeron rungosta sängyn reunaan)
 • Suunnittelijan ei kannata valita asiakkaalle patjoja, peittoja ja tyynyjä, vaan asiakkaan tulee itse testata hänelle sopivat mallit
 • Makuuhuoneen sisustus koostuu toimivista kalusteista, muunneltavasta valaistuksesta, tekstiileistä ja sopivasta värimaailmasta. Värien vaikutuksesta voit lukea lisää täältä.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita