Struktuurien ja kuvioiden yhdistely
| | |

Struktuurien ja kuvioiden yhdistely

Erilaisten kuvioiden yhdistely tilassa voi tuntua vaikealta. Useita kuoseja sisältävän sisustuksen lopputuloksesta voi tulla sekava sillisalaatti tai persoonallinen ja mielenkiintoinen kokonaisuus.

Monimuotoinen ja kerroksellinen sisustus luodaan printtien, struktuurien sekä yksiväristen pintojen sekoituksella.

kuvioiden yhdistely

Yksiväriset pinnat tasapainottavat

Kun tilan isot pinnat, kuten seinät ja suuret kalusteet ovat yksivärisiä, on kuvioita helppo lisätä verhoihin, mattoihin, koristetyynyihin, tauluihin jne.

Tilan värimaailma kannattaa pitää hallittuna ja valita tilaan selkeästi 1-2 pääväriä, joiden seuraksi 1-2 tehosteväriä. Päävärit voivat toistua isoilla pinnoilla ja olla sävyltään neutraaleja. Kuvioinneissa ja pienillä pinnoilla voi käyttää rohkeampia tehostevärejä.

Lue lisää värien käytöstä ja 60-30-10 -kaavasta.

Toki on täysin sallittua irrotella rohkeasti ja maalata isot pinnat kirkkailla väreillä tai tapetoida ne näyttävillä kuviollisilla tapeteilla. Kirkkaat värit ja suuret kuviot kaipaavat kuitenkin usein seurakseen myös neutraaleja sävyjä, joissa silmä pääsee ikään kuin lepäämään.

Isojen ja pienien kuvioiden yhdistely

Tilan tai pinnan koosta riippuen voit valita sille iso- tai pienikuvioisen materiaalin. Esim. suurikuvioiset tapetit tarvitsevat tilaa, jotta kuvio pääsee oikeuksiinsa ja mahtuu toistumaan pinnalla tarpeeksi monta kertaa.

Tapeteista voit muuten lukea lisää aikaisemmasta artikkelistani.

Pienet printit sopivat pieniin esineisiin ja läheltä katsottaviin seiniin. Suurella seinällä pieni kuvio voi näyttäytyä yksivärisenä pintana, kun seinää katsotaan kauempaa.

Pienet kuviot ja raidat sopivat hyvin perinteiseen sisustustyyliin. Isot näyttävät kuviot esiintyvät usein modernimmassa sisustuksessa.

Tasapainoinen kokonaisuus syntyy, kun yhdistelet tilassa sekä suuria, että pieniä kuvioita. Näin kuvioinnit eivät kilpaile huomioista, vaan täydentävät ja korostavat toisiaan.

runsas sisustus
Tilan värimaailma yhdistyy maton kuvioinnissa. Yksivärinen sohva tasapainottaa printtien ja struktuurien yhdistelmää.

Väri yhdistävänä tekijänä

Erilaisten kuvioiden yhdistelyssä tärkeintä on huomioida värit. Kun kuoseissa toistuu samoja värejä, sopivat ne yhteen, vaikka itse kuviointi olisikin erilainen.

Esimerkiksi suuri kukkakuvio verhoissa, raita- ja pallokuosi tyynyissä sopivat kauniisti yhteen, kun kuvioiden yhdistely toistaa samoja sävyjä ja ne ovat tyyliltään samasta maailmasta.

Kuosien tyyli

Sen lisäksi, että tilan erilaisia kuvioita yhdistää väri, on myös kuvioinnin tyylillä merkitystä. Kukka ja raitakuvioita voi esiintyä sekä perinteisessä, että modernissa tyylissä, mutta ne ovat kuitenkin selkeästi tyyliltään erilaisia.

Pyri siis yhdistelemään printtejä, jotka sopivat myös tyylillisesti toisiinsa sekä sisustettavan tilan luonteeseen.

Printit sisustuksessa
Tekstiileistä löytyy sekä värejä, printtejä, että erilaisia pintastruktuureja. Kokonaisuus on tasapainoinen sekoitus, kun värimaailma pysyy hallittuna.

Erilaiset pintastruktuurit luovat mielenkiintoa

Kerroksellinen sisustus voi sisältää printtikuvioiden lisäksi myös pintastruktuuriltaan erilaisia elementtejä. Niukkasävyisestäkin sisustuksesta saadaan mielenkiintoisempi, kun pintojen välillä on vaihtelua.

Käytä siis pörröisiä, kiiltäviä, karkeita, pehmeitä, kovia ja sileitä pintoja.

Tiivistetysti

  • Kuviot tarvitsevat parikseen myös rauhallisia yksivärisiä pintoja
  • Yhdistele erikokoisia kuvioita
  • Isoille pinnoille isoja ja pienille pieniä kuvioita
  • Erilaisilla kuvioilla yhdistävä väri
  • Aloita yhdestä selkeästä printistä ja lisää ympärille rauhallisempia/pienikuvioisempia kuvioita
  • Yhdistele myös erilaisia pintastruktuureja. Etenkin, jos tila on väritykseltään hyvin niukka.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita