fbpx

Tarinan käyttö sisustussuunnittelussa

Puoliksitehty /

valaistussuunnittelu, valaistusskenaario

Tarinat eli skenaariot ovat oiva apu sisustussuunnittelussa. Skenaariolla tarkoitetaan toiminnallista käsikirjoitusta. Sisustussuunnitelmaa tehdessäsi voit käyttää skenaarioita ja tarinoita hahmottamaan tilan käyttötarpeita ja huomioimaan tilan toimivuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia. Tarinoilla on suuri voima ja usein ne lähtevätkin soljumaan luoden samalla uusia ideoita ja näkökulmia suunnitteluun.

Toiminnallisen tarinan avulla voit selittää suunnitelmasi helpommin vaikkapa asiakkaallesi ja sen avulla hahmotat itsekin paremmin tilassa tarvittavia ratkaisuja.

Seuraavaksi kerron esimerkin tarinoinnin käyttämisestä tilan valaistussuunnittelussa, mutta yhtä hyvin voit käyttää tekniikka apuna muussakin sisustussuunnittelussa ja ideoinnissa.

Lyhyt esimerkki valaistusskenaariosta

“Henkilö herää aamulla unisena sängystä. Himmeä liiketunnistimella toimiva valo syttyy makuuhuoneen seinällä. Valo ei ole liian kirkas, vaan juuri sopiva hämärään aamuun. Valo ei häikäise, mutta valaisee sen verran, että hän löytää turvallisesti kylpyhuoneeseen.”

”Myöhemmin hän tulee takaisin huoneeseen pukeutumaan. Hän avaa vaatehuoneen oven ja sytyttää valot. Kaappeihin kiinnitetyt valolistat syttyvät. Kaikki vaatteet ovat helposti nähtävillä. Valon väri näyttää vaatteiden sävyt luonnollisina.”

“Illalla henkilö tulee makuuhuoneeseen ja asettuu sänkyyn lukemaan kirjaa. Hän kohdistaa seinään kiinnitetyn lukuvalaisimen valaisimaan paremmin kirjan sivuja. Valo on miellyttävän lämmintä ja auttaa rauhoittumaan. Sopivan kirkas valo ei häikäise silmiä kirjan valkoisilta sivuilta”

Tässä esimerkissä on käyty läpi muutamia tilanteita, joita kyseissä tilassa tapahtuu. Seuraavaksi voit alkaa miettimään miten ja minkälaisilla valaisimilla saat nuo tarinan tilanteet toteutettua.

Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää valaistussuunnittelusta, lue artikkelit hyvän valaistussuunnitelman tekemisestä ja valonlähteiden valinnasta.

Käytä tarinoita kaikkialla sisustussuunnittelussa

Voit lisätä tarinaan myös vaikkapa materiaalien tuntua, äänimaailmaa ynnä muuta. Mieti vaikka mihin tarinan henkilö ripustaa kylpytakkinsa sänkyyn mennessä. Mihin hän laittaa puhelimensa? Entä kirjan, kun hän haluaa alkaa nukkua? Tällä tavalla ideoit samalla tilan käytännöllisiä ratkaisuja ja tavaroiden säilytyspaikkoja.

Tarinan avulla ns. punainen lanka on helpompi säilyttää ja pienemmätkin yksityiskohdat tulevat huomioiduksi tilan suunnittelussa.

Muista pitää keksimäsi skenaariot realistisina. Tarinassa esiintyvien henkilöiden ja tilanteiden tulee olla sellaisia, joita työstämässäsi tilassa oikeastikin voi olla. Näin myös suunnitelmasta tulee toimiva juuri tämän tilan ja käyttäjän tarpeita ajatellen.

Unelmointia täydellisestä tilasta

Tarinoiden ei tarvitse olla pitkiä, eikä niitä tarvitse välttämättä edes kirjoittaa paperille. Joskus riittää, kun suljet silmäsi ja mietit mitä sinä haluat juuri tässä tilassa tehdä. Mitä tarvitset tehdäksesi sen? Millainen tunnelma tilassa on? Tee mielikuvamatka unelmiesi tilaan, joka on toimiva ja tietysti myös visuaalisesti juuri täydellinen sinulle.

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!

Iso kiitos, jos jaat artikkeliani eteenpäin!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.