tarinat sisustussuunnittelussa
| | |

Käsikirjoita täydellinen tila

Tarinat ovat oiva apu sisustussuunnittelussa. Käsikirjoita täydellinen tila kuvittelemalla mitä unelmien toimivassa tilassa tapahtuu, miltä se näyttää ja mistä se rakentuu.

Kuvittelu auttaa hahmottamaan tilan käyttötarpeita ja huomioimaan tilan toimivuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia.

Kun täydellinen tila on luotu mielikuvissa, on sen suunnittelukin jo puoliksi tehty.

Esimerkkitarina täydellisestä valaistuksesta

“Henkilö herää aamulla sängystä. Himmeä liiketunnistimella toimiva valo syttyy makuuhuoneen seinällä. Valo ei tunnu liian kirkkaalta hämärässä aamussa. Valo ei häikäise, mutta valaisee sen verran, että hän löytää turvallisesti kylpyhuoneeseen.”

”Hän siirtyy vaatehuoneeseen pukeutumaan. Hän avaa oven ja sytyttää valot. Kaappeihin kiinnitetyt valolistat syttyvät. Kaikki vaatteet ovat helposti nähtävillä. Valon väri näyttää vaatteiden sävyt luonnollisina.”

“Päivällä hän työskentelee makuuhuoneen työpisteellä ikkunan ääressä. Valaistus on riittävän tehokas työskentelyyn ja pitää virkeystason hyvänä.”

“Illalla henkilö tulee makuuhuoneeseen ja asettuu sänkyyn lukemaan kirjaa. Hän kohdistaa seinään kiinnitetyn lukuvalaisimen valaisimaan paremmin kirjan sivuja. Valo on miellyttävän lämmintä ja auttaa rauhoittumaan. Sopivan kirkas valo ei häikäise silmiä kirjan valkoisilta sivuilta”

Tarinassa on kuvailtu realistisia tapahtumia tilassa. Tässä esimerkissä keskityttiin siihen miten täydellisesti toimiva valaistus kulkee mukana tapahtumissa.

Seuraavaksi voidaan miettiä konkreettisesti minkälaisia valaisimia tarinan tilanteisiin tulisi valita. Tämän vaiheen ajatukset oli kirjattu tarinan joukkoon violetilla värillä.

Tarinat apuna sisustussuunnittelussa

Toimiva ja miellyttävä tila syntyy visuaalisuuden lisäksi hyvästä äänimaailmasta, tuoksuista, materiaalien tunnusta ja tietysti järkevästi valituista kalusteista.

Tarinan avulla voit tarkastella kaikkia näitä tilan ominaisuuksia. Kuvaile vaikkapa materiaalien tuntua, äänimaailmaa ja tilassa havaittavia tuoksuja. Käy sama tapahtumasarja uudelleen läpi keskittyen eri kerroilla eri elementteihin.

Toiminnallisuutta voit kuvitella miettimällä vaikkapa mihin tarinan henkilö ripustaa kylpytakkinsa sänkyyn mennessä. Mihin hän laittaa puhelimensa? Entä kirjan, kun hän alkaa nukkua? Tällä tavalla ideoit tilan käytännöllisiä ratkaisuja ja valitset tarvittavia kalusteita.

Yksityiskohtaisen tarinan avulla pienemmätkin yksityiskohdat tulevat huomioiduksi tilan suunnittelussa.

Muista kuitenkin pitää keksimäsi tarinat realistisina. Tarinassa esiintyvien henkilöiden ja tilanteiden tulee olla sellaisia, joita tilassa oikeastikin voi olla. Näin myös suunnitelmasta tulee toimiva tilan käyttäjän tarpeita ajatellen.

Samankaltaisia aiheita