Valaisimien asennuskorkeus
| |

Valaisimien asennuskorkeus

Hyvä ja toimiva valaistus kotiin syntyy kauniista valaisimista, oikeanlaisista polttimoista ja tietysti riittävästä ja tarkoituksenmukaisesta valaisimien määrästä. Myös valaisimen asennuskorkeus on syytä huomioida, jotta vältytään ikävältä häikäisyltä, häiritseviltä varjoilta tai valaisimien kolahtelulta päähän.

Vanha kunnon mittanauha on hyvä apu, kun mietitään mille korkeudelle valaisin asennetaan. Tästä artikkelista löydät lisää suuntaa antavia asennuskorkeuksia sekä vinkkejä mitä muuta kannattaa huomioida valaisimia asentaessa.

valaisimen asennuskorkeus

Olohuoneen kattovalaisimen asennuskorkeus

Kun kattovalaisin asennetaan kulkuväylälle tai paikkaan, jossa sen ali kuljetaan, on lattian ja valaisimen väliin hyvä jäädä noin 2100 mm. Näin pidemmätkin ihmiset voivat kulkea valaisimen alta kyyristelemättä.

Jos valaisin tulee olohuoneessa sohvapöydän ylle, voidaan se asentaa matalammalle, koska sen alta ei kuljeta. Sohvapöydän päällä olevan valaisimen sopiva korkeus lattiasta on 1300-1500 mm.

valaisin sohvapöydän päälle

Makuuhuoneen lukuvalaisimen asennuskorkeus

Sängyssä lukemista varten valaisimien asennuskorkeus ja sijainti on hankalampi määritellä tarkasti. Tärkeintä on huomioida, että valaisimesta tuleva valo osuu kirjaan, eli valaisin on asennettu riittävän korkealle.

Pöytävalaisimen tai yöpöydän tulee silloin olla myös riittävän korkea. Korkealle yöpöydälle riittää matalampi malli ja vastaavasti matalalle yöpöydälle tarvitaan korkea valaisin. Myös sängyn patjan korkeus vaikuttaa näihin mittoihin. Huomioi siis, että tyynyllä makaavan kasvojen ja valaisimen etäisyys on riittävä.

Sängyn yläpuolelle seinälle tulevien valaisimien korkeus on noin 800 mm patjasta. Tärkeää on myös asentaa valaisimet niin, että niiden valo osuu kirjaan tai valita käänneltävät valaisimet.

Yöpöydän päällä roikkuva valaisin tulee myös asentaa riittävän korkealle suhteessa lukijan kasvoihin. Suosittelen valitsemaan umpinaisen valaisimen, joka päästää valoa myös sivuille. Esim. maitolasinen valaisin on hyvä valinta, koska se suodattaa valon pehmeäksi eikä itse valonlähde, eli polttimo, häikäise silmiä liikaa.

lukuvalon asennuskorkeus

Keittiön saarekkeen/niemekkeen valaisimien asennuskorkeus

Saarekkeen tai niemekkeen päälle tulevat valot on hyvä asentaa noin 900 mm korkeuteen. Näin pidemmänkään kokkailijan pää ei osu valaisimiin eivätkä valaisimet roiku katseen edessä. Riittävän korkealle asennettuna valaisimista tuleva valokiila myös leviää suuremmalle alalle.

valaisin saarekkeen päälle

Ruokapöydän päälle tulevan valaisimen asennuskorkeus

Sopiva korkeus ruokapöydän päällä olevalle valaisimelle on noin 600 mm. Tällä korkeudella valaisin ei ole katseen tiellä. Liian korkealla oleva valaisin tuntuu irralliselta ja liian matalalla oleva estää näköyhteyden vastapäätä istuvan kanssa.

Myös ruokapöydän päälle tulevassa valaisimessa kannattaa kiinnittää huomioita häikäisyyn. Valitse siis varjostin, joka estää valonlähteen näkymisen ja häikäisyn. Valitsemalla esim. opaalilasisen valaisimen, josta polttimo ei näy ja joka antaa valoa tasaisesti ympärilleen, saat hyvää yleisvaloa tilaan. Tunnelmallisempaa ja rajatumpaa valoa pöydälle saat valaisimella, joka on antaa valoa vain alaspäin kohti pöytää.

valaisin ruokapöydän päälle

Lue myös artikkeli kodin eri tilojen kalustuksen mitoituksista.

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita