kylpyhuoneen suunnittelu

Toimivan kylpyhuoneen suunnittelu 

Kylpyhuoneen suunnittelu kannattaa aloittaa kattavalla alkukartoituksella. Jos suunnittelet tilaa asiakkaalle, selvitä ainakin nämä asiat: 

  • Minkä tyyppinen kylpyhuone on kyseessä? (Pääkylpyhuone, vieraskylpyhuone, yhdistetty kodinhoitotila, pelkkä wc?)

  • Kuka käyttää kylpyhuonetta? (Aikuiset, lapset, vanhukset, liikuntarajoitteiset?)

  • Mitä kylpyhuoneessa tehdään? (Peseydytään, meikataan, pestään pyykkiä, saunotaan?)

  • Mitä kalusteita ja tarvikkeita kylpyhuoneeseen tarvitaan? (Iso/pieni pesuallas, pyykinpesukone, kuivausteline?)

  • Mitä kylpyhuoneessa säilytetään? (Pyyhkeitä, kosmetiikkaa, lääkkeitä?)

  • Minkä tyylinen kylpyhuone halutaan? (Minimalistinen, valoisa, tunnelmallinen, rustiikkinen?) 

  • Millainen budjetti on? 
  • Lisäksi tarvitaan tilan mitat ja tieto rakenteista, kuten pylväistä, palkeista, pistorasioiden, viemärin ja vesiputkien paikoista. 
Visual identity sisustussuunnittelun apunaFB

Suunnittelun aloitus 

Itse aloitan suunnittelun usein mood boardin tekemisellä, jossa haluttu tyyli ja materiaalit on ilmaistu kuvallisessa muodossa. Myös asiakkaan on usein helpompi kuvitella lopputulos kuvien kautta. 

Tässä vaiheessa ei tarvitse vielä miettiä tarkkoja materiaali- ja tuotevalintoja. Tärkeintä on luoda visuaalinen kollaasi, joka henkii haluttua tunnelmaa ja tyyliä.

Hyvin tehty mood board toimii suunnittelijan apuna siinä vaiheessa, kun loputtoman laajasta valikoimasta aletaan valita sopivia materiaalija ja tuotteita.

Kalusteiden ja toimintojen sijoittelu

Seuraavana vuorossa on kalusteiden sijoittelu tilaan. Viemärit ja vesiputket saattavat määritellä toimintojen sijoittelua paljonkin, joten kylpyhuoneen suunnittelu on usein järkevin aloittaa määrittelemällä suihkun, pesualtaan ja pyykinpesukoneen paikat. 

Jos edellä mainittuja rajoitteita ei ole, voi suunnittelun aloittaa miettimällä mitä tilaan tulijan halutaan nähdä ensimmäiseksi. Esimerkiksi wc-istuimen paras paikka ei ole suoraan sisääntuloa vastapäätä. Miellyttävämpi näkymä on vaikkapa kaunis allaskaappi.  

Toimintojen sijoittelussa on myös tärkeää huomioida niiden liittyminen toisiinsa. Suihkun lähelle tarvitaan paikka pyyhkeille, pyykinpesun lähelle paikka pesuaineille ja likapyykin säilytykselle jne.  

kylpyhuoneen kalustus

Tilaa toimimiselle 

Kun kalusteiden paikat on suunniteltu, varmista, että olet jättänyt tarpeeksi tilaa liikkumiseen ja erilaisten toimien tekemiseen.  

Suihkussa peseytymiseen varataan tilaa 80-90cm leveys- ja syvyyssuunnassa. Myös suihkun edessä on hyvä olla n. 90cm tila kuivaamiselle ja pukemiselle.

Pesualtaan sivuilla tarvitaan vähintään 15cm tyhjää tilaa, jotta altaalla peseytyminen, meikkaaminen yms. onnistuu ilman kyynärpäiden osumista seinään. Kalusteiden ja seinän väliin jäävä reilu tila helpottaa myös siivoamista.

Myös wc-istuimen sivuilla tulisi olla 15-20cm tilaa.

Muista miettiä toimivat paikat myös roska-astialle, wc-harjalle sekä pyyhekoukuille ja varmistaa, että kaappien ovet mahtuvat avautumaan kunnolla.

Lue lisää kodin tilojen mitoituksista.

Kylpyhuoneeseen soveltuvat tuotteet

Kylpyhuoneen suunnittelussa on tärkeää valita erityisesti kosteisiin tiloihin sopivia tuotteita.  

Valaisimien on täytettävä tietyt IP-luokitukset, koska ne altistuvat kosteudelle ja roiskevedelle. Vaadittava IP-luokka riippuu valaisimen sijoittelusta tilassa. IP-luokista löydät lisää tietoa vaikkapa täältä.

Myös kalustemateriaaleissa on eroja ja esimerkiksi keittiöön soveltuvat kaapit eivät välttämättä kestä kylpyhuoneen kosteutta.

Samoin metallisten koukkujen ja tankojen soveltuvuus kosteisiin tiloihin tulee tarkastaa ruostumisen välttämiseksi. 

kylpyhuoneen suunnittelu

Pyykinpesu kylpyhuoneessa 

Jos kylpyhuoneessa on myös pyykinpesukone, tarvitaan tilaa myös pyykinpesun oheistoiminnoille, kuten pyykin kuivaamiselle, silittämiselle ja viikkaamiselle. Pienissä asunnoissa nämä toiminnot on tosin usein tehtävä muualla. 

Itse pesukone vaatii noin 60cm levyisen tilan, sekä tietysti veden tulo- ja poistoliitännät.  

Jos puhtaat pyyhkeet ja lakanat säilytetään kylpyhuoneessa, kannattaa niiden säilytyspaikka olla lähellä pesukonetta. 

Likapyykkien lajitteluunkin on hyvä varata useampi pyykkikori, jos tila antaa myöten. Pyykkikori/ -kaappi kannatta sijoittaa pesukoneen oven avautumispuolelle niin, että pyykkien lastaaminen käy vaivattomasti. Mieti myös paikka pyykinpesuaineille. 

Lapsiperheen kylpyhuone suunnittelu 

Pienet lapset kannattaa huomioida myös kylpyhuoneessa. Esimerkiksi jakkaran ansiosta lapset ylettävät itse pesemään kätensä ja hampaansa. Mahtuuko jakkara pesuallaskaapin alle vai varataanko sille oma paikka nurkasta? 

Myös pyyhkeet kannattaa sijoittaa riittävän matalalle. Kun pyyheteline kiinnitetään imukupeilla poraamisen sijaan, sitä voidaan nostaa lasten kasvaessa. 

Sijoita myös peili niin, että lapset näkevät siitä helposti itsensä. 

kylpyhuoneen sisustus

Pienen kylpyhuoneen suunnittelu 

Kun suunnittelet pientä kylpyhuonetta, hyödynnä käytettävissä oleva tila mahdollisimman tehokkaasti myös korkeussuunnassa.  

Esimerkiksi wc-istuimen päällä oleva tila jää usein hyödyntämättä. Wc-istuimen sivulle voidaan valita avointa säilytystilaa, jos ovelliset kaapit eivät mahdu avautumaan osumatta istuimeen. 

Pesualtaan päälle kannattaa valita peilikaappi pelkän peilin sijaan.  

Kylpyhuonemallistoista löytyy usein korkeita ja kapeita kaappeja, jotka mahtuvat pienenkin tilan nurkkaan. Allaskaapeissa löytyy myös vähemmän syviä runkoja, jotka helpottavat pienen tilan kalustusta. 

Seinälle kiinnitettävät ja pyörillä liikuteltavat kalusteet helpottavat pienen tilan lattioiden puhdistamista.  

Samankaltaisia aiheita