maton koko
| |

Maton koko – valitse riittävän suuri

Matoilla on merkittävä rooli kodin sisustuksessa. Maton koko ja materiaali vaikuttavat huoneen ilmeeseen sekä toimivuuteen.

Jokaisessa huoneessa on omat tarpeensa ja käyttötarkoituksensa, jotka kannattaa huomioida mattoa valitessa.

Olohuone

Olohuoneessa maton koko saa kattaa suurimman osan lattiasta.

Maton tulee riittävän suuri, niin että se ulottuu ainakin sohvan etujalkojen alle. Maton tulee olla myös sohvaa leveämpi. Myös istuinryhmän nojatuolien etujalkojen tulisi olla maton päällä, jolloin matto ikään kuin kokoaa kalusteet ryhmäksi.

Isossa huoneessa matoilla voidaan erottaa alueita erillisiksi kokonaisuuksiksi. Matto voi erottaa esimerkiksi istuinalueen ja ruokailualueen toisistaan.

Lue lisää vinkkejä olohuoneen sisustamiseen.

Makuuhuone

Makuuhuoneeseen valittavan maton koko riippuu siitä, haluatko yhden maton ulottuvan sängyn sivuille vai sijoittaa pienemmät matot sängyn molemmin puolin.

Ryhdikkään ilmeen luomiseksi kannattaa valita iso matto, joka ylettyy riittävän pitkälle ulos sängyn reunoilta ja jalkopään yli.

Makuuhuoneeseen voi valita herkkäpintaisen ja vaaleankin värisen maton, koska tässä tilassa matto ei useinkaan kohtaa suurta kulutusta tai likaa.

Lue lisää vinkkejä makuuhuoneen sisustamiseen.

Lastenhuone

Lastenhuoneeseen kannattaa valita kestävä ja helposti puhdistettava matto, joka kestää leikkejä.

Suositeltavaa on valita matto, joka peittää suurimman osan lattiapinnasta, jotta lapset voivat leikkiä mukavasti lattialla. Suuri matto myös vaimentaa leikeistä syntyviä ääniä.

Ota huomioon maton materiaali. Legojen kokoaminen on hankalaa pitkälankaisen ryijymaton päällä. Luonnonkuitumatot taas ovat usein liian karkeita lasten käyttöön.

Lue lisää vinkkejä lastenhuoneen sisustamiseen.

Keittiö ja ruokailutila

Keittiössä ja ruokailutilassa maton valinnassa on tärkeää ottaa huomioon helppo puhtaanapito.

Valitse matto, joka on helppo pyyhkiä puhtaaksi ja imuroida. Tiiviillä matolla myös tuolien siirtäminen käy helpommin, kuin karkean tai pitkänukkaisen maton päällä.

Ruokapöydän alle sijoitettava matto tulisi olla tarpeeksi suuri, jotta tuolit mahtuvat mukavasti sen päälle myös ulos vedettyinä. Valitse siis maton koko niin, että se ulottuu n. 70-80 cm ruokapöydän ulkopuolelle pöydän molemmin puolin.

Eteinen

Eteiseen valittavan maton tulee olla kestävä ja likaa hylkivä, sillä se altistuu jatkuvasti lialle ja kosteudelle.

Valitse eteiseen tarpeeksi suuri matto, joka suojaa lattiaa riittävän suurella alueella.

Eteisen matossa on hyvä olla hieman pintastruktuuria, joka kerää irtonaisen hiekan sisäänsä, mutta josta se on kuitenkin helposti imuroitavissa pois.

Lue lisää vinkkejä eteisen sisustamiseen.

Ulkotilat

Terassille kannattaa valita ulkokäyttöön sopiva matto, joka on kestävä eikä haurastu uv-säteilyn ja sateen vaikutuksesta. Ulkotiloihin soveltuvat matot myös kuivuvat nopeasti, eivätkä ime vettä kuituihinsa.

Maton väri kannattaa valita niin, ettei kurajäljet näy siinä selvästi.

Lisävinkit:

  • Jos mieleistä mattoa ei löydy riittävän suurena, käytä kahta samanlaista mattoa vierekkäin. Ohuet puuvillamatot voi asettaa hieman päällekkäin. Paksut ryijymatot pysyvät kiinni toisissaan liukuestematon avulla, eikä mattojen rajaa huomaa.
  • Matot akustoivat tilaa, joten etenkin korkeassa ja kaikuisassa tilassa kannattaa panostaa pehmeisiin ja riittävän suuriin mattoihin.
  • Matoissa pätee yleensä sääntö, että suurempi on parempi. Riittävän suuri matto avartaa tilaa ja tekee tilasta ryhdikkään. Vältä etenkin olohuoneessa liian pieniä mattoja, jotka eivät ylety kalusteiden alle.

Samankaltaisia aiheita