6 vähemmän tunnettua sisustustyyliä
| |

6 vähemmän tunnettua sisustustyyliä

Onko kodissasi yksi selkeä sisustustyyli? Vai onko tyylisi persoonallinen sekoitus ostettuja, löydettyjä ja perittyjä kalusteita. Onneksi omassa kodissa kaikki on sallittua, eikä omaa tyyliä tarvitse määritellä.

Suunnittelijan työssä erilaisten sisustustyylien historian ja ominaispiirteiden tuntemus on kuitenkin tärkeää. Se auttaa esteettisesti ehjien kokonaisuuksien suunnittelussa ja toimii inspiraation lähteenä suunnittelun alkuvaiheessa.

Sisustustyyleistä puhuttaessa käytetään usein termejä skandinaavinen, moderni, boheemi tai vaikkapa rustiikkinen.

Näiden lisäksi löytyy vähemmän tunnettuja sisustustyylejä, joista esittelen tässä artikkelissa muutaman.

1. Shaker – Ajaton ja käytännöllinen

Shaker tyylinen sisustus

Shaker-tyyli sai alkunsa 1700-luvun lopulla Yhdysvalloissa, kun Shaker-uskonlahkon jäsenet loivat yksinkertaisen muotoilufilosofian. Heidän käsityksensä mukaan kauneus löytyy käytännöllisyydestä, yksinkertaisuudesta ja laadukkaasta käsityöstä.

Shaker-tyyli näkyy erityisesti kalusteissa, joissa suositaan kehysovellisia kaappeja. Muodot ovat yksinkertaisia sekä funktionaalisia ja niissä näkyy käsityöperinne.

Tyyli on harmonisen hillitty ja sen väripaletti koostuu maanläheisistä, murretuista sävyistä sekä erilaisista puunsävyistä. Kalusteissa, pinnoilla ja tekstiileissä käytetään aitoja luonnonmateriaaleja.

Shaker sisustustyyli

Yleisilme on selkeä, ilman turhaa koristeellisuutta. Shaker-tyyliä voidaan hyvin yhdistää moderniin sisustukseen tuomaan lämpöä ja aitoutta.

Shaker-tyyli on hyvä valinta niille, jotka arvostavat hiljaista estetiikkaa ja käytännönläheistä kauneutta.

Shaker-tyylin keskeiset piirteet:

  • Kehysovelliset kaapistot ja erilaiset paneelit
  • Laadukkaat luonnonmateriaalit, kuten puu, kivi, keramiikka, pellava, villa
  • Murretut, hillityt värisävyt
  • Minimalistinen, mutta kodikas ilme
  • Toiminnallisuus ja ajattomuus

2. Wabi-Sabi – Epätäydellistä kauneutta

wabi sabi sisustustyyli

Wabi-sabi on japanilainen estetiikan suuntaus, jonka juuret on zen-buddhalaisuudessa.

Sisustuksessa se korostaa luonnollisuutta ja epätäydellisyyttä. Kalusteissa ja pinnoissa saa näkyä ajan patina ja luonnollinen kuluminen.

Myös tämä sisustustyyli korostaa yksinkertaisuutta ja toiminnallisuutta. Kalusteiden tärkein arvo on niiden tarpeellisuus ja käytettävyys.

Ylimääräisiä ja tarpeettomia koristeluita vältetään. Jokaisella esineellä on oma paikkansa ja merkityksensä.


Värimaailma on hyvin luonnonläheinen ja materiaalien luonnollinen olemus jätetään näkyviin. Pinnat ja kalusteet voivat olla viimeistelemättömiä.

Ajatuksena on, että kauneus ei synny täydellisyydestä vaan rehellisyydestä.

wabi sabi sisustustyyli


Epätäydellisyyden ja keskeneräisyyden näkyminen onkin tämän tyylin vahvin sanoma. Pienet ”kauneusvirheet”, kolhut ja elämänjäljet saavat näkyä.

Tässä tyylissä suositaan myös harkittua väljyyttä. Huoneeseen saa jäädä tyhjää tilaa.

Modernissa länsimaalaisessa kodissa wabi-sabin estetiikkaan voi pyrkiä minimalistisella sisustuksella, jossa suositaan luonnonmateriaaleja ja aikaa kestäviä kalusteita. Kodin ei kuitenkaan tarvitse olla askeettinen.

Wabi-sabi-tyylin keskeiset piirteet:

  • Luonnonmateriaalit, kuten puu, kivi ja pellava, savi
  • Epätäydellisyys ja kulunut estetiikka
  • Hillityt, maanläheiset värisävyt
  • Minimalistinen, mutta lämmin tunnelma
  • Käsityön ja ainutlaatuisuuden arvostaminen

3. Danish pastel – Leikkisää skandinaavista ilottelua

Danish pastel sisustustyyli

Danish Pastel sai alkunsa noin 2010-luvulla, kun skandinaavisen minimalismin rinnalle alkoi nousta pastellisävyjen ja leikkisyyden yhdistävä sisustustrendi.


Tämä sisustustyyli tuo hillityn tyylikkyyden vastapainoksi rohkeita värejä, hauskoja muotoja ja rentoa leikkisyyttä.

Tyyli tunnetaan vaaleista pastellisävyistä, pyöristetyistä muodoista ja minimalistisista, mutta hauskoista yksityiskohdista, kuten aaltoilevista peileistä ja pilvenmuotoisista valaisimista.


Värit ja muodot näkyvät etenkin pienemmissä esineissä, huonekaluissa ja tekstiileissä. Tilan isot pinnat voivat olla edelleen neutraalin sävyisiä. Rohkeimmat voivat kyllä valita pastellisävyjä myös seinäpinnoille.


Pastellisten ja pehmeiden sävyjen raikastajana toimivat kirkkaat perusvärit, kuten keltainen, punainen ja sininen. Näitä käytetään kuitenkin vain vähän, ikään kuin mausteena.

Rohkeasta värinkäytöstä huolimatta tyyli pysyy kuitenkin minimalistisena ja modernina.

Danish pastel sisustustyyli


Tekstiileissä näkyy yksinkertaisia printtejä, kuten raitoja, palloja ja ruutuja. Kokonaisuus pysyy hallittuna, kun printtejä ja erilaisia pintastruktuureja yhdistää sama pastellinen värimaailma.

Vinkkejä värien käyttöön.


Tämä sisustustyyli luo iloisen ja kutsuvan tunnelman, jossa yhdistyvät leikkisyys ja selkeä muotoilu. Se sopii erityisesti niille, jotka haluavat tuoda tilaan keveyttä ja hyvää mieltä.

Danish Pastel -tyylin keskeiset piirteet:

  • Pehmeät pastellisävyt, kuten vaaleanpunainen, laventeli, minttu ja persikka
  • Leikkisät ja pyöreät muodot
  • Minimalistinen, mutta värikäs ilme
  • Modernit materiaalit, kuten akryyli ja lasi
  • Skandinaavinen vaalea puu, kuten saarni ja koivu

4. Maksimalismi – Runsautta ilman sääntöjä

Maksimalistinen sisustustyyli

Maksimalismi on vastareaktio minimalismille, ja sen juuret ulottuvat viktoriaaniselle aikakaudelle sekä 1980-luvun yltäkylläisiin sisustustrendeihin.

Nykyajan maksimalismi yhdistää eri aikakausien ja kulttuurien elementtejä luovalla ja hyvin vapaalla tavalla.

Tämä sisustustyyli suosii kerroksellisuutta, runsaita värejä ja yksityiskohtia. Kuvioiden, tekstuurien ja materiaalien yhdistely on vapaata. Värit voivat olla kirkkaita tai tummia, ja niitä voi yhdistää täysin mielikuvituksellisesti.


Voisikin sanoa, että tämän sisustustyylin filosofia on vapaus ja säännöttömyys. Tästä syystä tarkkoja tunnuspiirteitä on mahdotonta luetella. Kaikki on sallittua!


Tyyli rohkaisee tuomaan esiin persoonallisuutta ja elettyä elämää. Matkamuistot, perintöesineet ja lempikoristeet nostetaan siis rohkeasti esille.

Maksimalismi voi kuitenkin olla yllättävän hallittu, vaikka se vaikuttaa kaoottiselta. Taitavalla suunnittelulla löydetään ns. punainen lanka, joka kokoaa runsaan ja näyttävän sisustuksen ehjäksi ja näyttäväksi kokonaisuudeksi.

Vinkkejä erilaisten kuvioiden ja tekstuurien yhdistelyyn.

Maksimalismin keskeiset piirteet:

  • Runsaat värit ja kuviot
  • Kerroksellisuus ja tekstuurien yhdistäminen
  • Persoonalliset yksityiskohdat ja koristeellisuus
  • Antiikin ja modernien elementtien yhdistäminen

5. Steampunk – Teollista fantasiaa

steampunk sisustustyyli

Steampunk on tieteiskirjallisuuden alalaji, joka sai alkunsa 1980-luvulla. Tyylin estetiikka saa inspiraationsa 1800-luvun teollisista höyrykäyttöisistä koneista.


Kirjallisuuden lisäksi tämä tyyli näkyy mm. pukeutumisessa sekä sisustuksessa. Tällä tyylillä sisustettu tila voi tuntua kuin fantasiamaailmalta, joka yhdistää menneisyyden estetiikkaa futuristisiin mielikuviin.

Sisustuksessa steampunk näkyy teollisuushenkisenä tyylinä, jossa rakenteet ja materiaalit saavat näkyä sellaisenaan. Tilassa voi näkyä esim. antiikkisia kirjoituskoneita, vanhoja karttapalloja ja koneiden rattaita. Valaisimissa suositaan paljaita hehkulamppuja ja metallirakenteita.

steampunk sisustustyyli


Materiaaleista suositaan tummia sävyjä, nahkaa, valurautaa, messinkiä ja rouheita puupintoja. Kokonaisuus on usein tummasävyinen, mutta täynnä yksityiskohtia.

Steampunk-tyylin keskeiset piirteet:

  • Teollistuvan 1800-luvun estetiikka
  • Metalliset yksityiskohdat, kuten messinki ja rauta
  • Tummat, syvät värisävyt
  • Teollisuustyyliset valaisimet ja laitteet
  • Kovat materiaalit, kuten puu, nahka, kivi, metalli

6. Cottagecore – Romanttinen mökkityyli

Cottage core sisustustyyli

Cottagecore nousi suosioon 2020-luvun alussa sosiaalisessa mediassa, mutta sen juuret ovat englantilaisessa maalaistyylissä.

Hillittyyn ja vaaleaan maalaisromanttiseen sisustukseen verrattuna tämä sisustustyyli on rouheampi, rennompi ja värikkäämpi.

Cottagecore luo tunnelman, kuin astuisi aikakoneella maalaisidylliin, jossa kiire unohtuu ja elämä soljuu rauhallisesti.

Tyyli korostaa kodikkuutta, luonnonläheisyyttä ja vintage-henkistä sisustusta. Tässä tyylissä hyödynnetään isoäidin vanhat pitsiliinat ja eripariset astiat.


Keittiössä näkyvät avohyllyt, keramiikkakulhot ja yrtit. Tämä rento tyyli sallii käyttötavaroiden olla esillä. Eriparisuus ja kirpparilöydöt näkyvät esimerkiksi ruokapöydän tuoleissa ja astioissa.

Tässä tyylissä väreinä käytetään maanläheisten sävyjen lisäksi puhtaita ja murrettuja perusvärejä. Yleisilme säilyy vaaleahkona ja raikkaana.

Cottage core sisustustyyli

Tekstiileissä suositaan pehmeitä luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa ja pellavaa, ja kuoseina käytetään romanttisia kukkia tai pieniä ruutuja. Kuviointia näkyy myös tapeteissa.

Sisustus on usein kerroksellista ja hieman boheemia. Tärkeintä on viihtyvyys, ei täydellisyys. Tyyli houkuttelee luontoon, käsitöihin ja hitaisiin hetkiin.

Cottagecore-tyylin keskeiset piirteet:

  • Luonnonläheiset materiaalit, kuten puu ja pellava
  • Vintage-henkisyys ja rustiikkisuus
  • Kukalliset ja pikkuruudulliset kuosit
  • Kodikkuus ja lämmin tunnelma
  • Eriparisuus

Samankaltaisia aiheita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.