fbpx

Valitse maalin kiiltoaste oikein

Puoliksitehty /

matta maali

Kun maalin oikea sävy on löytynyt, pitää vielä päättää maalin kiiltoaste. Kiiltoasteita ovat täyskiiltävä, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä, himmeä ja täyshimmeä. Maalin kiiltoaste vaikuttaa pinnan puhtaanapitoon ja värien toistumiseen sekä tilan tunnelmaan.

Matta vai kiiltävä, vai jotain siltä väliltä?

Viime aikoina mattaiset seinäpinnat ja kalkkimaalit ovat olleet suosittuja. Himmeä pinta onkin kaunis ja tyylikäs, mutta tuo mukanaan myös haasteita.

Mattamaalissa kolhut, naarmut ja sormenjäljet näkyvät herkemmin.

Mattaista maalipintaa kannattaa käyttää harkiten ja vain sellaisissa tiloissa, joissa seinät eivät altistu kovalle kulutukselle, esimerkiksi makuuhuoneessa.

Mattapinnassa seinän epätasaisuudet eivät näy yhtä selvästi, kuin kiiltävässä maalissa, joten se antaa hieman anteeksi, jos pohjatyöt eivät ole priimaa.

Maalin värisävyt näyttävät vaaleammilta ja himmeämmiltä mattamaalilla maalatussa seinässä. Mitä kiiltävämpi pinta, sitä tummemmilta ja värikylläisemmiltä värit näyttävät. Ota siis myös tämä huomioon maalin kiiltoastetta ja värisävyä valitessa.

Mitä kiiltävämpi maali on, sitä enemmän se yleensä kestää myös pyyhkimistä.

Keittiössä ja wc:ssä kannattaakin käyttää puolihimmeää tai puolikiiltävää maalia, jotta mahdolliset roiskeet on helppo pyyhkiä pois. Mattamaalissa pyyhintäjäljet jäävät ikävästi näkyviin.

Puolihimmeä maali on turvallinen valinta useimmissa kodin tiloissa.

Se kestää pyyhkimistä ja on pintana usein kauniimpi, kuin kiiltävä maali. Toki kiiltävällä maalilla on paikkansa, ja sillä voikin tehdä esimerkiksi tehosteita yhdessä mattamaalin kanssa.

Tee valinta oikeassa tilassa

Kuten kaikkien muidenkin värien, pintojen ja materiaalien valinta, myös maalin kiiltoasteen valinta kannattaa aina tehdä siinä tilassa, johon maalattu pinta on tulossa. Tilaan tulevan valon määrä ja suunta vaikuttavat myös maalattavan seinän heijastuksiin. Maalivalmistajilta on usein saatavilla mallipalat, josta maalin kiiltoasteita voi vertailla.

Hyvänä puolena maalatussa pinnassa on se, että pinnan voi aina maalata uudelleen suhteellisen helposti!

Liity postituslistalle, jos haluat lukea myös tulevat artikkelit ja Sisustuskoulun materiaalit. Saat ne kätevästi suoraan sähköpostiisi heti julkaisun jälkeen.

* indicates required

Tuleeko mieleesi vielä jotain tärkeää, jota ei tässä mainittu? Lähetä palautetta ja vinkkejä! Tai kommentoi alle. Kiitos!


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.