maalin kiiltoaste
|

Valitse maalin kiiltoaste oikein

Kun maalin oikea sävy on löytynyt, pitää vielä päättää maalin kiiltoaste. Kiiltoasteita ovat täyskiiltävä, kiiltävä, puolikiiltävä, puolihimmeä, himmeä ja täyshimmeä. Maalin kiiltoaste vaikuttaa pinnan puhtaanapitoon, värien toistumiseen sekä tilan tunnelmaan.

Matta, kiiltävä, vai jotain siltä väliltä?

Viime aikoina mattamaiset seinäpinnat ja kalkkimaalit ovat olleet suosittuja. Himmeä pinta onkin kaunis ja tyylikäs, mutta tuo mukanaan myös haasteita.

Mattamaalissa kolhut, naarmut ja sormenjäljet näkyvät herkemmin.

Mattamaista maalipintaa kannattaa käyttää harkiten ja vain sellaisissa tiloissa, joissa seinät eivät altistu kovalle kulutukselle tai pyyhkimiselle. Makuuhuone on aika turvallinen paikka kokeilla mattamaisia seinäpintoja.

Mattapinnassa seinän epätasaisuudet eivät näy yhtä selvästi kuin kiiltävässä maalissa, joten se antaa enemmän anteeksi, jos pohjatyöt eivät ole täysin priimaa.

Maalin värisävyt näyttävät vaaleammilta ja himmeämmiltä mattamaalilla maalatussa seinässä. Mitä kiiltävämpi pinta, sitä tummemmilta ja värikylläisemmiltä värit näyttävät. Ota siis myös tämä huomioon maalin kiiltoastetta ja värisävyä valitessa.

Mitä kiiltävämpi maali on, sitä enemmän se yleensä kestää myös pyyhkimistä.

Keittiössä ja wc:ssä kannattaakin käyttää puolihimmeää tai puolikiiltävää maalia, jotta mahdolliset roiskeet on helppo pyyhkiä pois. Mattamaalissa pyyhintäjäljet jäävät ikävästi näkyviin.

Puolihimmeä maali on turvallinen valinta useimmissa kodin tiloissa.

Se kestää pyyhkimistä ja on pintana usein kauniimpi, kuin kiiltävä maali. Toki kiiltävällä maalilla on paikkansa, ja sillä voikin tehdä esimerkiksi tehosteita yhdessä mattamaalin kanssa.

matta maali

Tee valinta oikeassa tilassa

Kuten kaikkien muidenkin värien, pintojen ja materiaalien valinta, myös maalin kiiltoasteen valinta kannattaa aina tehdä siinä tilassa, johon maalattu pinta on tulossa. Tilaan tulevan valon määrä ja suunta vaikuttavat myös maalattavan seinän heijastuksiin. Maalivalmistajilta on usein saatavilla mallipalat, josta maalin kiiltoasteita voi vertailla.

Maalatun pinnan parhaita puolia on se, että pinnan voi aina maalata uudelleen suhteellisen helposti!

Seuraa somessa!

Samankaltaisia aiheita